Μπεηλίκι της Τύνιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπεηλίκι της Τύνιδας
15  Ιουλίου 170512  Μαΐου 1881
Flag of Tunisia (1959–1999).svg
Σημαία[1]
Coat of arms of the Beylik of Tunis.svg
Έμβλημα
Tunis Eyalet, Ottoman Empire (1609).png
ΠρωτεύουσαΤύνιδα
ΓλώσσεςΤουρκικά
Πολίτευμαμοναρχία

Το μπεηλίκι της Τύνιδας[2] ήταν ένα μεγάλο αυτόνομο μπεηλίκι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε στις 15 Ιουλίου 1705 από τη δυναστεία των Χουσαϊνιδών υπό την ηγεσία του Αλ Χουσαΐν Α΄ ιμπν Αλί αλ-Τουρκί, ο οποίος νίκησε τους Τούρκους νταήδες, παίρνοντας τον έλεγχο των εδαφών της μετέπειτα Τυνησίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οθωμανικό μπεηλίκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έπειτα από τη νίκη επί των νταήδων και την ουσιαστική διάλυση του εγιαλετίου της Τύνιδας, η Τυνησία εξακολούθησε να είναι υποτελής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η προσευχή της Παρασκευής προφερόταν στο όνομα του Οθωμανού σουλτάνου, τα χρήματα έφεραν την ονομασία του και ο ετήσιος πρεσβευτής προσέφερε δώρα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά οι Οθωμανοί ποτέ ξανά δεν απαίτησαν υπακοή.

Το 19ο αιώνα, η χώρα απέκτησε μεγάλο βαθμό αυτονομίας, αν και θεωρούνταν επίσημα οθωμανική επαρχία. Το 1861, η Τυνησία θέσπισε το πρώτο σύνταγμα στον αραβικό κόσμο, αλλά η κίνηση προς την ανεξαρτησία παρεμποδίστηκε από την κακή οικονομία και την πολιτική αναταραχή. Το 1869, η Τυνησία κήρυξε πτώχευση και μια διεθνής οικονομική επιτροπή με εκπροσώπους από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία ανέλαβε τον έλεγχο της οικονομίας.

Γαλλικό προτεκτοράτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τυνησία έγινε προτεκτοράτο της Γαλλίας στις 12 Μαΐου 1881, αφού οι Γάλλοι υποστήριξαν ότι τα Τυνησιακά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα της αποικίας τους της Αλγερίας. Η Τυνησία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία στις 20 Μαρτίου 1956.

Σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]