Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μουχάρακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 26°15′N 50°37′E / 26.250°N 50.617°E / 26.250; 50.617

Μουχάρακ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μουχάρακ
26°15′0″N 50°37′0″E
ΧώραΜπαχρέιν
Διοικητική υπαγωγήΜπαχρέιν
 • Μέλος του/τηςΔίκτυο Δημιουργικών Πόλεων
Οργανισμός Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς[1]
Υψόμετρο7 μέτρα
Πληθυσμός176.583
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μουχάρακ (αραβικά: المحرق‎‎, αγγλικά: Muharraq) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Μπαχρέιν και ήταν η πρωτεύουσά του έως το 1932, όταν αντικαταστάθηκε από τη Μανάμα.[2][3] Ο πληθυσμός του Μουχάρακ το 2012 ήταν 176.583 άτομα.

Η πόλη βρίσκεται στο νησί Μουχάρακ και αποτελεί από καιρό κέντρο θρησκευτικότητας. Το διεθνές αεροδρόμιο του Μπαχρέιν βρίσκεται επίσης στο νησί. Δίπλα στο Μουχάρακ βρίσκονται οι τεχνητοί νήσοι Αμουάζ, γνωστοί για τα μεγάλα κτίρια, τα ξενοδοχεία και τις παραλίες τους. Το Μουχάρακ φιλοξενεί την Αλ Μουχάρακ Σ.Κ., η οποία είναι η πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα του Μπαχρέιν. Επίσης, είναι ο τόπος της διάσημης Οικίας Σιγιάντι. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για τις παραδοσιακές αγορές και ως το σπίτι των παραδοσιακών τεχνών και μουσικής. Ο Άλι Μπάχαρ, ένας δημοφιλής και επιτυχημένος τραγουδιστής από το Μπαχρέιν, κατάγεται από το Μουχάρακ.

Το Μουχάρακ το 1953.

Η προέλευση του Μουχάρακ είναι η αρχαία Φοινικική γενέτειρα Τύλος, όπου το αρχαίο της όνομα ήταν Αρουάντ. Επίσης πηγαίνει πίσω στην εποχή του Ντίλμουν πριν από περίπου 5.000 χρόνια, αλλά έγινε γνωστό στα ιστορικά αρχεία κατά την εποχή της Τύλου, όταν το Μπαχρέιν ήταν υπό την κυριαρχία της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών και το Μουχάρακ ήταν το κέντρο μιας ειδωλολατρικής λατρείας αφιερωμένη στο θεό καρχαρία, Αουάλ. Οι κάτοικοι της πόλης, που εξαρτιόταν από τη ναυτιλία και το εμπόριο για τα προς το ζην, λάτρευαν τον Αουάλ με τη μορφή ενός μεγάλου αγάλματος καρχαρία που βρισκόταν στην πόλη.

Μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ., το Μουχάρακ είχε γίνει σημαντικό κέντρο του Νεστοριανού χριστιανισμού, ο οποίος είχε κυριαρχήσει στις νότιες ακτές του Περσικού Κόλπου. Ως αίρεση, οι Νεστοριανοί συχνά διώκονταν ως αιρετικοί από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλά το Μπαχρέιν ήταν έξω από τον έλεγχο της Αυτοκρατορίας, προσφέροντας ασφάλεια. Τα ονόματα αρκετών χωριών του Μουχάρακ αντανακλούν σήμερα αυτήν τη χριστιανική κληρονομιά, με το Αλ Νταΐρ να σημαίνει «το μοναστήρι» και το Καλάλι να σημαίνει «μοναστήρια μοναχού».

Το Μουχάρακ καταλήφθηκε από τους Πορτογάλους (1521) και τους Πέρσες (1602) και πέρασε στον έλεγχο της δυναστείας Αλ Χαλίφα το 1783, μαζί με το υπόλοιπο Μπαχρέιν.[4]

Η Gulf Air έχει την έδρα της στο Μουχάρακ[5] και η Bahrain Air στο παρελθόν είχε την έδρα της στο Κέντρο Μοχάμεντ στο Μουχάρακ.

Κυβέρνηση και υποδομές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο 586 στο Μουχάρακ στεγάζει την έδρα των Υποθέσεων Πολιτικής Αεροπορίας, ένα γραφείο του Υπουργείου Μεταφορών.[6]

Μια πόρτα με το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ στο Μουχάρακ.

Το Υπουργείο Παιδείας του Μπαχρέιν διαχειρίζεται τα δημόσια σχολεία.

Τα σχολεία αρρένων περιλαμβάνουν το δημοτικό σχολείο αρρένων Αμπου Φαρίας Αλ Χαμντάνι, το δημοτικό σχολείο αρρένων Αλ Μαάρι, το δημοτικό σχολείο αρρένων Χασάν μπιν Ταμπίτ, το δημοτικό σχολείο αρρένων Όμερ Μπιν Αμπντουλαζίζ, το δημοτικό σχολείο αρρένων Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Εσά αλ Χαλίφα, το γυμνάσιο αρρένων Όμερ μπιν Αλ Κάτα, το γυμνάσιο αρρένων Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Νάσερ, το γυμνάσιο αρρένων Τάρικ Μπιν Ζεγιάντ και το λύκειο αρρένων του Μουχάρακ.

Τα σχολεία θηλέων περιλαμβάνουν το δημοτικό σχολείο θηλέων Αμένα μπιν Ουαχάμπ, το δημοτικό σχολείο θηλέων Αλ Μουχάρακ, το δημοτικό σχολείο θηλέων της Μαριάμ μπεντ Ομράν, το δημοτικό σχολείο θηλέων Ζουμπάιντα, το γυμνάσιο θηλέωνΧαντίτζα αλ Κούμπρα, το γυμνάσιο θηλέων Ζανούμπια και το λύκειο θηλέων του Μουχάρακ.

Η Γαλλική Σχολή του Μπαχρέιν βρίσκεται στο Μπουσαϊτίν, στο Δήμο Μουχάρακ.

Φιρτζάν (περιοχές)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ένας δρόμος στο Μουχάρακ.

Το φιρτζάν είναι ο πληθυντικός της αραβικής λέξης φαρίτζ που μεταφράζεται σε περιοχή. Το παλαιότερο και μεγαλύτερο φαρίτζ στο Μουχάρακ είναι το φαρίτζ Αλ Μπιν Άλι. Ιδρύθηκε από Σουνίτες Άραβες που ανήκαν στη φυλή Αλ Μπιν Άλι τον 17ο αιώνα και μέχρι πρόσφατα, μέλη της φυλής ζούσαν ακόμη σε αυτό το fareej.

Άλλα φιρτζάν στο Μουχάρακ περιλαμβάνουν τα: Αλ Μπου Χμαΐς, Αλ Γκουρμά, Αλ Ζαγιαγίνα, Αλ Μαάουιντα, Μπιν Γάτιμ, Αλ Ζοουντέρ, Μπιν Χίντι, Αλ Αμαμίρα, Αλ Μαχμίντ, Αλ Χαγιάι, Αλ Σάνκαλ, Αλ Ντόσα, Αλ Σάγα, Σεΐχ Αμπντουλά Σεΐχ Χαμάντ και Μπιν Χατίρ είναι όλες σουνιτικές περιοχές. Σε αντίθεση με τα φιρτζάν της Μανάμα που είναι ως επί το πλείστον Σιϊτικά, το Μουχάρακ έχει φαρίτζ που είναι κυρίως Σιϊτικά ή κυρίως Σουνιτικά. Η εχθρότητα μεταξύ των δύο αιρέσεων είναι πολύ συχνή στην περιοχή.

  1. www.ovpm.org/wp-content/uploads/2024/03/liste-villes-en-regle-pour-page-web12-03-2024.pdf. Ανακτήθηκε στις 31  Δεκεμβρίου 2023.
  2. "Αλ Χαλίφα." Al Khalifa. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2011.
  3. "." Ibn Utub. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2011.
  4. Encyclopædia Britannica: Al-Muḥarraq.
  5. Σάμερς, Μαρκ. "'It's business as usual' at Gulf Air Αρχειοθετήθηκε 2013-05-12 στο Wayback Machine.." Gulf Daily News. Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2009.
  6. "Contact Us" (Archive) Υπουργείο Μεταφορών. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2014. "Civil Aviation Affairs P.O. Box 586 Kingdom of Bahrain Tel: +973 17351111 Courier address: Building 586, Road 2409, Muharraq 224" Address in Arabic (Archive): "شئون الطيران المدني هاتف: 0097317321189 فاكس: 0097317330123 صندوق بريد 586 مملكة البحرين العنوان: مبنى 586، طريق 2409، المحرق 224 "