Νήσοι Αμουάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 26°17′28″N 50°39′55″E / 26.29111°N 50.66528°E / 26.29111; 50.66528

Νήσοι Αμουάζ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νήσοι Αμουάζ
26°17′28″N 50°39′55″E
ΧώραΜπαχρέιν
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Μουχάρακ
Έκταση4,31 km²
Υψόμετρο0 μέτρο
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Νήσοι Αμουάζ (αραβικά: جزر أمواج‎‎, Juzur Amwaj) είναι ομάδα τεχνητών νησιών, που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο στα βορειοανατολικά του Μπαχρέιν, κοντά στην ακτή του Μουχάρακ. Επίσης, βρίσκονται 105 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Μανάμα, στη νήσο Μπαχρέιν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νήσοι Αμουάζ έχουν έκταση 4,31 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι νήσοι Αμουάζ εξυγιάνθηκαν από τις σχετικά ρηχές θάλασσες στα βορειοανατολικά του νησιού Μουχάρακ, το οποίο είναι το βορειότερο νησί του Βασιλείου του Μπαχρέιν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το έτος 2000, σχεδιάστηκε ένα πλάνο για ένα πρωτοποριακό έργο στο Μπαχρέιν, το πρώτο που προσέφερε 100% ιδιοκτησία γης σε κατοίκους που ζουν στο Βασίλειο του Μπαχρέιν και έτσι ήρθε το σχέδιο των Νήσων Αμουάζ. Το σχέδιο ήταν επίσης η αύξηση της προσφοράς ακινήτων που βρίσκεται σε χαμηλή προσφορά σε αυτό το μικρό νησιωτικό έθνος. Το έργο αναπτύχθηκε από την Oasis Real Estate Development Company με επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.[1] Το 2002, το έργο ξεκίνησε να παίρνει μορφή. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το 2003. η δεύτερη το 2004, όταν η Cisco και η Oracle άρχισαν να εγκαθιστούν οπτικές ίνες για επικοινωνία στα νησιά. Το 2016, οι νήσοι Αμουάζ είδαν την ολοκλήρωση υποδομών, όπως ηλεκτρισμός, δρόμοι, ύδρευση, αποχέτευση και τηλεπικοινωνίες, και έγιναν κατάλληλοι για κατοίκηση.

Κατά την τελευταία δεκαετία, μια σειρά ξενοδοχείων άνοιξαν επίσης στο νησί, όπως το Art Rotana, το The Grove Hotel, το Ramada Hotel and Suites, το The Sea Loft και το Dragon Hotel.[2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την άποψη της μηχανικής, οι νήσοι Αμουάζ εισήγαγαν μια σειρά νέων τεχνολογιών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των γεωσωλήνων για τη φάση αποστράγγισης αυτών των νησιών, την αποχέτευση κενού αέρος και την τεχνολογία οπτικών ινών «Smart City», μεταξύ άλλων. Τα νησιά περιέχουν οικιστικά κτίρια,[3] εμπορικά (πολυόροφα κτίρια) και ξενοδοχεία[4] και κτήρια λιανικής πώλησης, καθώς και μία κυκλική μαρίνα διαμέτρου 240 μέτρων με πάνω από 140 θέσεις.[5]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί ανήκει στο Κυβερνείο Μουχάρακ.

Μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νήσοι Αμουάζ συνδέονται με το νησί Μουχάρακ με δύο διαδρομές, η κάθε μία περίπου μήκους 1 χιλιομέτρου. Η απόσταση μεταξύ του νέου νησιού και του Διεθνούς Αεροδρομίου του Μπαχρέιν είναι 4,5 χιλιόμετρα.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Amwaj Islands Development». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Amwaj Islands». amwaj.bh. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2020. 
  3. Selling plots
  4. Rotana[νεκρός σύνδεσμος]
  5. Project Details on Design Build Website

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]