Μουστοκούλουρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουστοκούλουρα
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΕλλάδα
Πληροφορίες
Κύρια συστατικάΜούστος, αλεύρι, φυτικό έλαιο, σταφίδες.
Προσέγγιση θερμίδων ανά μερίδα110 kcal/ 25gr
δεδομένα (π)

Το μουστοκούλουρο[1] είναι αρτοσκεύασμα που φτιάχνεται με μούστο, αλεύρι και φυτικό έλαιο, κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη. Για λάδι συνιστάται ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει ανάμειξη των υλικών και ανακάτεμα έως ότου ληφθεί μία εύπλαστη ζύμη.[2][3] Στο μείγμα μπορούν να προστεθούν και σταφίδες ή σταφιδοζάχαρο. Τα μουστοκούλουρα μπορεί να είναι τραγανά ή μαλακά, γενικά όσο περισσότερο είναι το αλεύρι στην αναλογία των συστατικών τόσο πιο σφιχτά και τραγανά γίνονται τα κουλουράκια. Η ζύμη πλάθεται σε κουλουράκια, κυκλικά με τρύπα στη μέση ή χωρίς, ή εναλλακτικά σε μακρόστενα σχήματα ή πλεξούδες (κοτσιδάκια). Ψήνονται στο φούρνο. Μπορούν να πασπαλιστούν με σησάμη. Εναλλακτικά, αντί για μούστο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πετιμέζι.[4][5][6]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «μουστοκούλουρο - Βικιλεξικό». el.wiktionary.org. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2018. 
  2. «Greek Grape Must Cookies - Moustokouloura». Άκης Πετρετζίκης. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Τραγανά μουστοκούλουρα | Συνταγή | Argiro.gr - Argiro Barbarigou». Argiro.gr. https://www.argiro.gr/recipe/tragana-moustokouloura/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-20. 
  4. «πετιμέζι - Βικιλεξικό». el.wiktionary.org. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2018. 
  5. «Πετιμέζι | Συνταγή | Argiro.gr - Argiro Barbarigou». Argiro.gr. https://www.argiro.gr/recipe/petimezi/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-20. 
  6. «Μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι | Συνταγή | Argiro.gr - Argiro Barbarigou». Argiro.gr. https://www.argiro.gr/recipe/malaka-moustokouloura-petimezi/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-20.