Μουσείο Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής Νόστιμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°23′20″N 21°12′19″E / 40.38889°N 21.20528°E / 40.38889; 21.20528

Μουσείο Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής Νόστιμου
Χάρτης
Είδοςμουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°23′20″N 21°12′19″E
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα
Το χωριό Νόστιμο

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής Νόστιμου είναι μουσείο στο Νόστιμο του Νομού Καστοριάς, στη Δυτική Μακεδονία της Ελλάδας, που αποτελείται από έκθεση απολιθωμάτων. Το χωριό Νόστιμο βρίσκεται 25 χλμ. από την Καστοριά και 14 χλμ. από το Άργος Ορεστικό.

Από το 2010, απολιθώματα και τέχνεργα από το κοντινό απολιθωμένο δάσος εκτίθενται στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Η παιδική χαρά έχει μετατραπεί σε πάρκο απολιθωμένων κορμών δέντρων. Σε ένα σχετικά ευρύχωρο δωμάτιο μέσα στο σχολείο εκτίθενται απολιθώματα θαλάσσιων ασπόνδυλων, ψαριών και θηλαστικών, καθώς και μερικά αρχαία τέχνεργα.

Απολιθώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κορμοί των δέντρων, μήκους 5–10 μ. και διαμέτρου 40–80 εκ., προέρχονται από το Απολιθωμένο Δάσος στο Νόστιμο, το οποίο αποτελείται κυρίως από τροπικά και υποτροπικά φυτά. Το δάσος αναπτύχθηκε σε δελταϊκές προσχωσιγενείς αποθέσεις του προϊστορικού ωκεανού της Τηθύος, που έβρεχε την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς. Τα απολιθωμένα δέντρα είναι της πρώιμης Μειόκαινης ηλικίας (ηλικίας 15 έως 20 εκατομμυρίων ετών) και είναι σε άριστη κατάσταση. Τα περισσότερα από αυτά είναι φοίνικες.

Τα θαλάσσια απολιθώματα αποτελούνται από αστερίες, αχινούς, κοχύλια, βούκινα, χτένια, μύδια, άλλα κοχύλια και άλλα θαλάσσια απολιθώματα ασπόνδυλων που βρίσκονται σε σχεδόν τέλεια κατάσταση. Τα απολιθώματα σπονδυλωτών περιλαμβάνουν ένα σαγόνι και δόντια ενός καρχαρία μήκους 20-25 μ. και ένα δόντι του Ύστερου Πλειόκαινου (3,5 εκατομμυρίων ετών) ενός Anancus arvenensis, ενός μαστόδοντα, αρχαίου συγγενή του ελέφαντα, που έχει αναγνωριστεί εδώ για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ο μαστόδοντας που ζούσε σε αυτή την περιοχή είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με έναν σύγχρονο ελέφαντα, αλλά με μακρύτερους χαυλιόδοντες.

Τέχνεργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτίθενται επίσης ορισμένα νεολιθικά εργαλεία (από την 4η χιλιετία π.Χ.): ένα βαρίδιο ψαρέματος και μια λεπίδα για τη συγκομιδή των καλλιεργειών.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Museums of Macedonia web site
  2. «Creative CommonsAttribution-Share Alike 3.0 Unported license». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]