Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φωτογραφία από επιτροπή της 13ης ετήσιας συνόδου του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών Αθηνών, που έλαβε χώρα από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου 2010, με συμμετέχοντες μαθητές από 27 Λύκεια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (επίσης γνωστό ως «Μοντέλο UN» ή απλά "MUN") είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο - προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθητές ή φοιτητές αναλαμβάνουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, δημιουργούν συμμαχίες και προτείνουν λύσεις με μορφή "ψηφισμάτων". Η θεμελιώδης ιδέα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών είναι ότι «η πολιτική δραστηριότητα πρέπει να βιώνεται και όχι μόνο να παρατηρείται».

Συνέδρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφία από την προσομοίωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο του 8ου μαθητικού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, σπουδαστές αναλαμβάνουν ρόλους ως ξένοι διπλωμάτες και συμμετέχουν σε μια συνεδρία προσομοίωσης ενός διακυβερνητικού οργανισμού (IGO). Οι συμμετέχοντες ερευνούν μια χώρα, αναλαμβάνουν έναν ρόλο διπλωμάτη, διερευνούν διεθνή θέματα, συνεξετάζουν, μελετούν, συμβουλεύονται και κατόπιν αναπτύσσουν λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα. Κατά τη διάρκεια μιας προσομοίωσης πρέπει να εφαρμόσουν μια ποικιλία μεθόδων επικοινωνίας και ικανοτήτων κριτικής σκέψης για να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τις πολιτικές της χώρας τους.

Στα περισσότερα συνέδρια ΜUN προσομοιώνονται οι εργασίες των σημαντικότερων οργάνων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, όπως:

Πολλά συνέδρια προσομοιώνουν άλλους διακυβερνητικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως:

Λόγοι συμμετοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προσομοιώσεις του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να «βιώσουν, εφαρμόσουν και να πειραματιστούν με την επίλυση διαμαχών, τον δημόσιο λόγο, τις μικρές δυναμικές ομάδων, και την διαπραγμάτευση». Αυτή η διαδραστική διάταξη μπορεί να είναι πολύ εξουσιοδοτική. Πολλές φορές οι σπουδαστές επίσης οργανώνουν και εκτελούν συνέδρια, τα οποία επικεντρώνονται σε διαφόρους ηγετικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα και του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης.

Οι προσομοιώσεις του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στοχεύουν στο να είναι ακαδημαϊκά αυστηρές. Απαιτείται έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τρέχοντα θέματα, οικονομικά, γεωγραφία, κυβέρνηση, ιστορία και πολιτική. Οι σπουδαστές πρέπει να κάνουν έρευνα σε βάθος, και συχνά υποχρεούνται να γράψουν αρχές της διεθνούς πολιτικής και εργασίες-θέσεις δίνοντας μια ευρεία περίληψη της θέσης της χώρας τους, αντιμετωπίζοντας και προβλήματα που πηγάζουν από το θέμα και πιθανές λύσεις που προτίθενται να προτείνουν, και να μάθουν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Πρέπει να διατυπώσουν προετοιμασμένες παρουσιάσεις, και στον ίδιο βαθμό να δώσουν αυτοσχέδιες ομιλίες. Πρέπει να κατέχουν την διεθνή πολιτική και τις πολιτιστικές νόρμες. Πρέπει να γράφουν σωστά μορφοποιημένα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι σπουδαστές εξασκούν επίσης την προσεκτική ακρόαση, την λήψη αποφάσεων και τις ικανότητες στρατηγικής σκέψης τους.

Συμμετέχοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών είναι οργανωμένες σαν τάξη, συνέδριο ή μικρή «λέσχη». Η τάξη μπορεί για όλο το εξάμηνο να ονομάζεται «Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών» ή να αφιερώνει μια μικρή περίοδο σε μια μικρή προσομοίωση. Το συνέδριο αφορά τη συγκέντρωση μαθητών από σχολεία μιας περιφέρειας, μιας χώρας ή και πολλών χωρών παγκοσμίως για ένα χρονικό διάστημα μεταξύ μιας έως πέντε ημερών.

Φωτογραφία με μαθητές που συμμετείχαν στο 13ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Αθήνας.

Κατά τα πρώτα χρόνια που διοργανωνόταν το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, οι συμμετέχοντες προέρχονταν κυρίως από επιλεγμένα κολλέγια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα, το Μοντέλο έχει επεκταθεί κι έχει περάσει στο στάδιο ωρίμανσής του: διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο είτε από μεμονωμένες τάξεις σε σχολεία, είτε σε συνέδρια ανά ηπείρους. Οι συμμετέχοντες είναι μαθητές και φοιτητές οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο), ενώ μπορεί να προέρχονται τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια μεγάλων πόλεων ή επαρχίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 90.000 μαθητές και φοιτητές έχουν πάρει μέρος στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών.[1] Ενδεικτικά, το ημερολόγιο του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών για το 2003-2004 αναφέρει περισσότερα από 400 συνέδρια σε 48 χώρες. [2]

Κάποιες προσομοιώσεις είναι μικρές, περίπου μιας ώρας, και περιλαμβάνουν μόνο κάποια μέλη μιας τάξης. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν συνέδρια τα οποία διαρκούν για μια εβδομάδα. Η πλειοψηφία των συνεδρίων στην Ελλάδα διαρκούν για 2-3 μέρες. Τα δύο μεγαλύτερα συνέδρια του κόσμου είναι το συνέδριο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το οποίο αριθμεί περισσότερους απο 3.000 συμμετέχοντες απο όλο τον κόσμο, οργανώνεται απο τους φοιτητές του πανεπιστημίου και συμμετέχουν κυρίως μαθητές λυκείου. Το συνέδριο του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ είναι το ιστορικότερο συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στον κόσμο και ξεκίνησε το 1927, ως Μοντέλο Κοινωνίας των Εθνών, πριν δημιουργηθεί ο Ο.Η.Ε. Στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο συνέδριο είναι αυτό της Χάγης, το οποίο δημιουργήθηκε το 1968. Το συνέδριο της Χάγης αριθμεί περισσότερους απο 3.000 συμμετέχοντες, διατηρεί πρόγραμμα αδελοφποίησης με πάνω απο 20 άλλα συνέδρια σε όλο τον κόσμο και οργανώνεται απο ανεξάρτητη οργανωτική επιτροπή μαζί με μαθητές, σε αντίθεση με το Χάρβαρντ, που οργανώνεται σχεδόν εξ'όλοκλήρου απο φοιτητές. Η πλεοψηφία των συνεδρίων στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 300 συμμετέχοντες, με τα δύο μεγαλύτερα συνέδρια να είναι αυτά των εκπαιδευτηρίων "Κωστέα-Γείτονα" και των εκπαιδευτηρίων "Ο Πλάτων"

Συνέδρια στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συνέδρια στα οποία συμμετέχουν μαθητές, από τη Γ' τάξη του Γυμνασίου μέχρι και τη Γ' τάξη του Λυκείου, και συνέδρια στα οποία συμμετέχουν αποκλειστικά φοιτητές. Ακολουθεί λίστα των σημαντικότερων συνεδρίων:

Μαθητικά Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Deutsche Schule Thessaloniki Model United Nations - DSTMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Αθήνας (Athens Model United Nations - AMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών ( Deutsche Schule Athen Model United Nations - DSAMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Θεσσαλονίκης ( Thessaloniki Model United Nations - TMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Κολλεγίου Ανατόλια ( Anatolia College Model United Nations - ACMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Εκπαιδευτηρίων "Ο ΠΛΑΤΩΝ" (Platon School Model United Nations - PS-MUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (American College of Greece Model United Nations - ACGMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Εκπαιδευτηρίων "Κωστέα-Γείτονα" (Costeas-Geitonas School Model United Nations - CGSMUN)
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων (Arsakeio Tositseio School Model United Nations - ATSMUN
  • Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Αριστοτελείου Κολλεγίου Ελλάδος (ARCMUN)

Η κοινότητα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα περιστρέφεται κυρίως γύρω απο τα Μαθητικά Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών και σχετίζεται έντονα με το συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών της Χάγης, καθώς κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω απο 10 Ελληνικά σχολεία στο συνέδριο της Χάγης, και ορισμένα Ελληνικά συνέδρια είναι αδελφοποιημένα (affiliated) με το συνέδριο της Χάγης: το DSAMUN, το ACMUN, το CGSMUN και το ATSMUN. Το συνέδριο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών είναι το ιστορικότερο συνέδριο στην Ελλάδα ενώ το συνέδριο των εκπαιδευτηρίων "Κωστέα-Γείτονα" είναι το μεγαλύτερο συνέδριο στην Ελλάδα που είναι αδελφοποιημένο με την Χάγη (ΤΗΙΜUN affiliated) και συμμετέχει στο συνέδριο της Χάγης κάθε χρόνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε σαν ιδέα πριν δημιουργηθεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ως Μοντέλο Κοινωνίας των Εθνών. Το πρώτο συνέδριο διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1927, καθιστώντας το ως το αρχαιότερο συνέδριο προσομοίωσης διπλωματικών διαδικασιών στον κόσμο.

Το πρώτο συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών διεξήχθη, απο το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το 1953.

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών άρχισε να γίνεται πιο δημοφιλές στην Ευρώπη έπειτα απο την δημιουργία του συνεδρίου της Χάγης, το 1968. Ήρθε στην Ελλάδα το 1993 μετά απο επίσκεψη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στο συνέδριο της Χάγης. Το 1995, η Γερμανική Σχολή Αθηνών διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα και το 2000 εντάχθηκε στο πρόγραμμα αδελφοποίησης του συνεδρίου της Χάγης.

Έκτοτε, το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, με την συμμετοχή πολλών σχολείων σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Κάποια σχολεία έπειτα αποφάσισαν να ξεκινήσουν και τα δικά τους συνέδρια, με κάποια απο αυτά να γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα αδελφοποίησης της Χάγης.

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο απο το 2010, καθώς πολλά σχολεία αποφάσισαν να δημιοργήσουν τα δικά τους συνέδρια και να συμετάσχουν σε περισσότερα διεθνή συνέδρια. Πολλά ήδη υπάρχοντα συνέδρια έγιναν δεκτά στο πρόγραμμα αδελφοποίησης της Χάγης και η διεθνής παρουσία της Ελλάδας στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών ανέβηκε κατακόρυφα, καθώς το 2018, οι Έλληνες μαθητές ήταν οι περισσότεροι απο οποιαδήποτε άλλη χώρα στο συνέδριο της Χάγης.

Το 2016, η Ελληνική κοινότητα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία καθώς εκείνη ήταν η πρώτη χρονιά που κάποιος Έλληνας θα υπηρετούσε ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας στο συνέδριο της Χάγης. Ο Γιώργος Καρχιμάκης, γιος του πρώην βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη και μαθητής των εκπαιδευτηρίων "Κωστέα-Γείτονα", υπηρέτησε ως ένας απο τους αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς του συνεδρίου. Το 2020, η Ελλάδα πέτυχε μια ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς ο μαθητής των εκπαιδευτηρίων "Κωστέα-Γείτονα", Βασίλης Μιχάλης, ορίστηκε Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης στο συνέδριο της Χάγης, στην δεύτερη υψηλότερη θέση που μπορεί να υπηρετήσει κάποιος μαθητής και στην υψηλότερη θέση που έχει υπηρετήσει ποτέ Έλληνας μαθητής. Δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας που έχει υπηρετήσει στην υψηλότερη θέση του συνεδρίου, αυτή του Γενικού Γραμματέα, καθώς αυτή η θέση δίνεται κατά κανόνα σε μαθητές που κατοικούν στην Χάγη.

Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη γλώσσα στα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών είναι τα Αγγλικά.

Υποστήριξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Το αρχικό κείμενο αυτού του άρθρου είναι μετάφραση του αντίστοιχου άρθρου της Αγγλικής Wikipedia.