Μονή Χρυσοστόμου Νάξου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μονή Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Νάξου

Naxos, Greece (6033143322).jpg
Η Χώρα της Νάξου με τη Μονή Χρυσοστόμου στο βάθος δεξιά

Γεωγραφικά στοιχεία
Διαμέρισμα Νότιο Αιγαίο
Νομός Κυκλάδων
Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
Πληροφορίες για την μονή
Εκκλησία Ορθόδοξη
Μητρόπολη Ιερά Μητρόπολις Παροναξίας
Αφιερωμ. στον/στην Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο

Η Μονή Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Νάξου βρίσκεται στη Νάξο των Κυκλάδων και είναι κτισμένη σε λόφο πάνω από την παραλία Γρόττα. Απέχει 2,5 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης ή Χώρας της Νάξου και έχει αμφιθεατρική θέα προς τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση η μονή λειτουργεί συνεχώς από την ίδρυσή της (πιθανολογείται το 1280) με γυναίκες μοναχούς. Θεωρείται το μοναδικό μοναστήρι της Ελλάδας που είναι αφιερωμένο στον Πατέρα και Ιεράρχη της Εκκλησίας, Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο[1].

Σύμφωνα με τον τοπικό λαογράφο Νίκο Κεφαλληνιάδη ως χρονολογία ίδρυσης αναφέρεται το 1606, ενώ νεώτερες χρονολογίες στις επιγραφές των υπερθύρων της μονής μαρτυρούν διάφορες ανακαινίσεις που έγιναν στα έτη 1753, 1757 και 1777. Η μονή είναι φρουριακού χαρακτήρα, διαθέτει χαμηλή δοκαρόφρακτη πύλη και καταχύτη (λαδοζεματίστρα) από την εποχή των πειρατικών επιδρομών στο Αιγαίο. Στο εσωτερικό της υπάρχει μικρή αυλή με δροσερή πηγή. Αξιόλογα κειμήλια θεωρούνται το ξυλόγλυπτο τέμπλο του μικρού καθολικού με την εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (του 1818) καθώς και τα βιβλία, που είχε αποστείλει ο καταγόμενος από τη Νάξο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στην μητέρα του που μόνασε στη μονή[1].

Το 1995 η μονή και η γύρω από αυτήν περιοχή σε ακτίνα 500 μ. κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο "που αποτελεί το αναγνωριστικό σημείο για τον επισκέπτη της Χώρας από τη θάλασσα, καθώς είναι κτισμένη στην πλαγιά του βουνού, που υψώνεται πάνω από της ακτές της Γρόττας, εποπτεύοντας ολόκληρη τη Χώρα"[2].

Διοικητικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1940 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Νάξου[3]. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης μαζί με τη Νάξο (Χώρα) και τα Αγκίδια αποτελούν τη δημοτική ενότητα Νάξου που υπάγεται στο δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει πληθυσμό 5 μοναχές[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]