Δανακός Νάξου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δανακός Νάξου
Πόλη
Δανακός Νάξου βρίσκεται στο τόπο Greece
Δανακός Νάξου
Δανακός Νάξου
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δήμος Δρυμαλίας
Υψόμετρο 437 μ
Πληθυσμός 162 (2001)

Ο Δανακός είναι ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της Νάξου στο Δήμο Δρυμαλίας, με 162 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χώρα. Κατά την παράδοση πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά χωριά της Νάξου. Ο ιερός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή.

Για το πως προήλθε η ονομασία του, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη, ότι κατοικήθηκε από τους Δαναούς και η δεύτερη ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλά καλάμια (δάναξ). Μάλιστα με αυτά τεχνίτες έφτιαχναν καλαμένιες κατασκευές τις οποίες προμήθευαν όλο το νησί και ίσως όχι μόνο.[εκκρεμεί παραπομπή]

Το χωριό είναι χτισμένο σε ρεματιά ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές. Χαρακτηριστικά είναι τα νερά της Βρύσης, τα πλατάνια, οι δρύες και οι καρυδιές. Στην περιοχή καλλιεργούνται πορτοκάλια, μανταρίνια, σύκα και βύσσινα. Υπάρχουν ακόμη επτά νερόμυλοι που δεν λειτουργούν πια. Οι κάτοικοι είναι μυλωνάδες, χτίστες της πέτρας, κτηνοτρόφοι, αλλά και φημισμένοι στιχοπλόκοι.

Σύλλογος των κατοίκων του χωριού είναι ο Σύλλογος Δανακιωτών Νάξου «Η Ζωοδόχος Πηγή».

Πληθυσμιακή εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορεία του επίσημου πληθυσμού του Δανακού:

Έτος Πληθυσμός
1896 163
1920 198
1928 200
1940 250
1951 152
1961 137
1971 131
1991 157
2001 162


Το νερό του Δανακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βρύση του χωριού

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 είχε παρουσιασθεί μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας στο Φιλώτι. Έτσι οι Φιλωτίτες αποφάσισαν μόνοι τους και αυθαίρετα να συνδέσουν το δίκτυό τους με τις πλούσιες πηγές του Δανακού και το κατάφεραν μέσα σε μιά μόνο νύκτα συνδέοντας ένα μεγάλο αριθμό μεταλλικών σωλήνων που είχαν προηγουμένως προμηθευτεί. Το επόμενο πρωί μόλις οι Δανακιώτες αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί, αντιδρώντας, αφού κλείδωσαν τα σπίτια τους και κρέμασαν τα κλειδιά στις κολώνες της ΔΕΗ και ειδοποίησαν την τότε Χωροφυλακή να πάει να τα φυλάει, οι ίδιοι κατέβηκαν στη Χώρα της Νάξου και κατασκήνωσαν στη παραλία ζητώντας από τις Διοικητικές Αρχές να επέμβουν, οι οποίες λίγες μέρες μετά δικαίωσαν τους Δανακιώτες, θεωρώντας την επιχείρηση των Φιλωτιτών παράνομη.

Στη συνέχεια οι Φιλωτίτες προκειμένου ν΄ αναγκάσουν τις Αρχές να σταματήσουν τις υποσχέσεις και να δώσουν άμεση λύση, με την ίδια επιμέλεια, στο πρόβλημά τους, αποφάσισαν να κόψουν το οδικό δίκτυο προς τα ορεινά χωριά ρίχνοντας μπάζα στο κεντρικό δρόμο - οδικό άξονα. Αποτέλεσμα ήταν να αποκοπεί η ορεινή Νάξος από την πεδινή και οι μετακινούμενοι επιβάτες ν΄ αλλάζουν μέσο μεταφοράς περνώντας κάθε φορά πάνω από εκείνα τα μπάζα. Τελικά η αποκατάσταση της τάξης επήλθε από τέσσερις διμοιρίες Χωροφυλάκων που στάλθηκαν τότε από την Αθήνα στη Νάξο. Όσο για το πρόβλημα της λειψυδρίας, στην αρχή τέθηκαν περιορισμοί στη χρήση, και στη συνέχεια εγκρίθηκαν δαπάνες για νέες έρευνες αξιοποιήσιμων πηγών στη περιοχή, οι οποίες και υπήρξαν επιτυχείς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]