Μιχάλης Σιγανίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Μιχάλης Σιγανίδης (28 Αυγούστου 1958) είναι Έλληνας μουσικός, συνθέτης και στιχουργός. Παίζει κοντραμπάσο και κιθάρα και αποτελεί μέλος της ελληνικής τζαζ σκηνής. Είναι σταθερό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera en Salonico. Συνεργάζεται ακόμα στις προσωπικές του δουλειές με μουσικούς της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής σκηνής στην Ελλάδα υπό διάφορα σχήματα, όπως το Συγκρότημα Λαμπράκη, οι Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη (Φ.Μ.Σ.), The Hus-Band, Siganidis Tours, κ.α. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από έντονο αυτοσχεδιαστικό στυλ με επιρροές από την παραδοσιακή μουσική. Χρησιμοποιεί ακόμα στις συνθέσεις του ηχητικά κολάζ ηχογραφήσεων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιχάλης Σιγανίδης γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1958 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από την Προύσα, την Κρήτη και τη Σιάτιστα. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο "Ανατόλια", ενώ έμαθε μουσική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αργότερα σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Νorthwestern University του Σικάγου (visiting cousin). Κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1980 έχει συνεργαστεί με διακεκριμμένους μουσικούς της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Σάκης Παπαδημητρίου, ο Φλώρος Φλωρίδης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δημήτρης Πολυζωίδης, ο Peter Kowald, ο Γιάννης Μουρτζόπουλος, ο Τάκης Κανέλος, ο Κώστας Βόμβολος, ο Αντώνης Ανισέγκος, ο Χάρης Λαμπράκης, ο Κώστας Θεοδώρου, κ.α.

Επίσης έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, όπως ο Ηρακλής Πασχαλίδης, ο Ισίδωρος Παπαδάμου, ο Βασίλης Νικολαίδης, ο Γιώργος Μακρής, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Χάρης Καβαλλιεράτος, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Παντελής Χατζηκυριάκος, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Πέτρος Δουρδουμπάκης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Μαριώ.

Εϊναι μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών από το 1981 και των Primavera en Salonico από το 1995. Επίσης έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Έχει ακόμα δημοσιεύσει στίχους και κείμενα με το ψευδώνυμο Μιχάλης Γιαβάσογλου στα περιοδικά: Φεαδέρων, Μορμώ, Τζαζ, Συν και πλην, Τζαζ και Τζαζ, Γυμνός Οφθαλμός, Μηνολόγιο.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική δισκογραφία

  • Μικρός αδελφός (1987)
  • Το Πρωί και το Βράδυ, με τον Θοδωρή Ρέλλο (1990)
  • Το Τραίνο-Φάντασμα Φίλος (1995)
  • Μικρές αγγελίες (1999)
  • Basse- classe, με το Συγκρότημα Λαμπράκη (2002)
  • Sabbath lift, με το Συγκρότημα Λαμπράκη (2006)
  • Οι Άλλοι, ζωντανή ηχογράφηση με τους Φ.Μ.Σ. (2009)
  • 97 % (2014)

Χειμερινοί κολυμβητές

  • Χειμερινοί Κολυμβητές (1981)
  • Από το Πάρκο στη Μυροβόλο (1985)
  • Μ' Αγαπάς; (1988) (μουσική για την ομώνυμη ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου)
  • Οι Δακοκτόνοι (1991)
  • Όχι λάθη, πάντα λάθη (1997)
  • Η Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ (2005)
  • Το πέρασμά σου (2007)
  • 23 Κόκκινα φώτα (2009)

Primavera en Salonico

  • Άνοιξη στη Σαλονίκη (1995)
  • Τραγούδια της Μεσογείου (1998)
  • Παναγιές του κόσμου (1999)
  • Terra Nostra, με τη Lamia Bedioui (2001)
  • Sumiglia (2005)
  • Tutti Bacci, με την Elena Ledda (2006)
  • Miquel Gil en concert, με τον Miquel Gil και την Orquestra Arab de Barcelona (2006)
  • Songs of another (2008)

Ενορχηστρώσεις

Συμμετοχές

  • Οδός Σανταρόζα, Βασίλης Νικολαίδης (1982)
  • Ρίσκο, Φατμέ (1985)
  • Κροκ Τρίο, με τους Φ. Φλωρίδη, Δ. Πολυζωίδη (1986)
  • Δεν σ' έχει αρνηθεί, Ισ. Παπαδάμου (1994)
  • Το Βέλος Του Χρόνου, F. Floridis, C. Zingaro, J.M. Montera, P. Lovens (1994)
  • Mode Plagal (1995)
  • ΘΕΑΤΡΙΚΑ μουσικές από παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης», Κώστας Βόμβολος, Ηρ. Πασχαλίδης (1995)
  • Οι Κακές Μας Πράξεις, Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω (1995) (Κοντραμπάσο στο τραγούδι "Η Αγαπητικιά Μου")
  • Το δωμάτιο των κοριτσιών, Κώστας Βόμβολος (1996)
  • Μόλις βραδιάσει, Ισ. Παπαδάμου (1997)
  • Το όνειρο του Ρό & Περπατώ εις το δάσος, Κ. Βόμβολος, Σ. Μιχαηλίδου (1997)
  • Ανοιχτές διαδρομές, Γ. Συλλαίου, Σ. Παπαδημητρίου (1998)
  • Σε Μια Χορδή, Γιάννης Τσολακίδης (1998) (μουσική στο τραγούδι "Είναι Λίγο Πιο Παράξενο")
  • Του Διαβόλου τα λυχνάρια, Ισ. Παπαδάμου
  • Ευριπίδη Φοίνισσες, Κ. Βόμβολος (1999)
  • Νόστος, Κ. Θεοδώρου (1999)
  • Βραχνός προφήτης, Θ. Παπακωνσταντίνου, στο τραγούδι Ούτε τριγμός, ούτε λυγμός (2000)
  • WUTU WUPATU, με τους Κ. Βόμβολο, Φ. Φλωρίδη (2002)
  • SAVED, Κ. Βόμβολος (2003)
  • Οι Άγγελοι Φεύγουν, Vorlike (2004) (στίχοι στο τραγούδι "Ο Θεριστής Και Η Κόμησσα")
  • Μουσική Δωματίων, Σαββίνα Γιαννάτου (2007)
  • Σώμα, Α. Ανισέγκος, Θ. Ατζακάς (2010)
  • Μακρυγιάννης - Κοντογιάννης κι η Ελλάδα ακόμα ζει, Χάρης Παπαδόπουλος, Μανώλης Ρασούλης (2015)

Μουσική για θεατρικές παραστάσεις

(ενδεικτικά-τα περισσότερα εκτός δισκογραφίας)

  • «Τέλος» του S. Beckett, σκην. Φ. Μπουντούρογλου
  • «Η βροχούλα» του Αν. Σακελλαρίου
  • «Το Όνειρο του Ρο» της Σ. Μιχαηλίδου, σκην. Σ. Μιχαηλίδου
  • «Θεσσαλονίκη-αρχείο» του Χ. Κεχαγιόγλου
  • «Τζίτζικας και μυρμήγκι» του Αλ. Παπαδάτου
  • «Ανία» του Β. Μολαδάκη
  • «Οι Αλλοπαρμένοι» του Τh. Middleton, σκην. Ν. Χουρμουζιάδη,
  • «Όνος» του Ν. Κουμαριά, σκην. Ν. Κουμαριά
  • «Ο γάιδαρος, ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος» της Σ. Μιχαηλίδου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέντευξη