Μιχάλης Καλημεράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχάλης Καλημεράκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μιχάλης Καλημεράκης (Ελληνικά)
Γέννηση1886
Θάνατος1925
ΨευδώνυμοΜ. Καλυβίτης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μιχάλης Καλημεράκης, ποιητής, συγγραφέας, χρονογράφος, γεννήθηκε το 1887 στον Άγιο Μύρωνα Ηρακλείου Κρήτης. Ήταν γόνος μεγάλης αρχοντικής οικογένειας του Αγίου Μύρωνα, η οποία πρωτοστάτησε στους αγώνες εναντίον των Τούρκων, με τον παππού του Μιχάλη ως καπετάνιο και αρχηγό της επαρχίας Μαλεβυζίου και επιτελή του Αρχηγού Κόρακα. Ο πατέρας του, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, πρωτοστάτησε στους αγώνες του 1912-1913. Υπήρξε υπέρμαχος του δημοτικισμού[1]

Τις γυμνασιακές του σπουδές τις τέλειωσε στο Ηράκλειο και το 1907 γράφεται στο Πανεπιστήμιο στα Νομικά. Το έτος αυτό τον συναντούμε, με την παρέα του, να παρουσιάζει τα πρώτα σατιρικά και αργότερα νεώτατος, μόλις 20ετής τα λυρικά και βυζαντινά ποιήματα. Συνεργάζεται ύστερα στη «Νέα Εφημερίδα» και αντικαθιστά στη διεύθυνσή της τον Ι.Μουρέλλο, το μεγάλο ιστορικό της Κρήτης, που στρατεύθηκε στους πολέμους του 1912-13.  Εγκαταλείποντας την ποίηση, επιδίδεται οριστικά στη δημοσιογραφία ως χρονογράφος στην εφημερίδα «Ανόρθωσις» του Ηρακλείου[2] .

Το έτος 1919 νυμφεύεται την Εριθέλγη, κόρης εκλεκτής οικογενείας Ξενικάκη του Αγίου Μύρωνα, υπόδειγμα συζύγου που του παραστάθηκε στοργικά σε όλο το διάστημα της ασθένειας του αναθρέφοντας υποδειγματικά τα δυο τους παιδιά[εκκρεμεί παραπομπή].

Ύστερα από την ασθένεια του, ο Καλημεράκης παρέμεινε στον Άγιο Μύρωνα.  Το έτος 1924 πήγε για θεραπεία στο οροπέδιο Λασιθίου όπου παρέμεινε τον Ιούνιο και Ιούλιο χωρίς όμως βελτίωση της υγείας του. Απεβίωσε στις 8 Ιουλίου του 1925. Την κηδεία του ακολούθησε εκτός των άλλων όλος ο πνευματικός και επιστημονικός κόσμος του Ηρακλείου που τόσο τον εκτιμούσε. Τον επικήδειο του εκφώνησε ο Νίκος Καζαντζάκης και στις 11 Ιουλίου 1925 άρθρο του για το έργο και το άνθρωπο Μιχάλη Καλημεράκη δημοσίευσε η εφημερίδα "Ανόρθωσις". [2].

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μιχάλης Καλημεράκης: Θερσίτης - Καλυβίτης: το έργο του προλογίζουν Ν. Καζαντζάκης, Ν. Στρατάκης, Γ. Καφφετζάκης-Μαράντης.
  • Γράμματα από το Λασήθι[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σάββας, Δημήτρης. Χ. (3 Φεβρουαρίου 2020). «O Φλεβάρης του δημοτικισμού στο Ηράκλειο». εφ. ΠΑΤΡΙΣ. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2021. 
  2. 2,0 2,1 ΚΡΗΤΕΣ ΠΟΙΗΤΑΙ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑΚΗΣ, ΘΕΡΣΙΤΗΣ-ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ (1886-1925) Το έργο του. Εκδοτικός Οίκος Αθηνών "Μαυρίδη", Απρίλιος 1961.
  3. . Κουνδούρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη http://koundourios.elidoc.gr/cgi-bin/koha/opac-search.pl?q=an:44407. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2021.  Unknown parameter |Title= ignored (|title= suggested) (βοήθεια); Missing or empty |title= (βοήθεια)