Μις Ουσάτεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μις Ουσάτεκ
Ο Μις Ουσάτεκ και τρεις φίλοι του
ΣκηνοθεσίαSe-ma-for
ΣενάριοΤσέσουαφ Γιαντσάρσκι
Μουσική τίτλωνΓιάνους Γκαλέβιτς (στίχους)
Πιότρ Χέρετλ (μουσική)
Μιετσίσουαφ Τσεχόβιτς (φωνές)
ΧώραΠολωνία
ΓλώσσαΠολωνικά
Παραγωγή
Διάρκεια104 επεισόδια
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςTelewizja Polska (Δημόσια Τηλεόραση της Πολωνίας)
Προβολή1975 (1975)
1987 (1987)

Ο Μις Ουσάτεκ (πολωνικά: Miś Uszatek, κυριολεκτικά Αρκουδάκι με Πεσμένο Αυτί) είναι ένας πολωνικός χαρακτήρας από την παιδική τηλεοπτική σειρά τεχνικής καρέ καρέ με το ίδιο όνομα. Δημιουργήθηκε από κοινού από τον Πολωνό συγγραφέα Τσέσουαφ Γιαντσάρσκι και τον σκιτσογράφο Ζμπίγκνιεφ Ριχλίτσκι.[1]

Το άγαλμα του Μις Ουσάτεκ στην Οδό Πιοτρκόφσκα στο Λοτζ.

Η πρώτη εμφάνιση του Μις Ουσάτεκ ήταν σε ένα πολωνικό περιοδικό κόμικ για παιδιά, το «Miś», στις 6 Μαρτίου 1957. Αργότερα, ήταν ο κύριος χαρακτήρας πολλών παιδικών βιβλίων, τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Ωστόσο, ο Μις Ουσάτεκ έγινε πολύ δημοφιλής το 1975, όταν το Στούντιο Ταινιών Μικρού Μήκους στο Λοτζ (Studio Malych Form Filmowych , Se-ma-for, δημιούργησε μια σειρά κινουμένων σχεδίων για την Δημόσια Πολωνική Τηλεόραση, που περιλάμβανε τον ηθοποιό Μιετσίσουαφ Τσεχόβιτς, ο οποίος έδινε φωνή στους χαρακτήρες.[2] Στην πολωνική κατάταξη των προγραμμάτων κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, η σειρά έρχεται συνήθως δεύτερη μετά από το Μπόλεκ και Λόλεκ

Το αρκουδάκι Μις Ουσάτεκ και οι φίλοι του - Prosiaczek (Προσιάτσεκ, «γουρουνάκι»), Króliczki (Κρουλίτσκι, «κουνελάκια») και Zajączek (Ζαγιόντσεκ, «λαγουδάκι»), καθώς και τον Κρούτσεκ το Κουταβάκι - αγαπήθηκαν από τα παιδιά. Ταυτόχρονα, ο Ουσάτεκ έπαιξε το ρόλο ενός φίλου από το νηπιαγωγείο. Άρεσε επίσης στους γονείς, καθώς πάντα πήγαινε για ύπνο την κατάλληλη ώρα, τραγουδώντας το τραγούδι της καληνύχτας:

Συνολικά, το Se-ma-for δημιούργησε 104 επεισόδια, με το τελευταίο το 1987. Στη δεκαετία του 1960, δημιουργήθηκαν δύο θεατρικές ταινίες για τη φιλική αρκούδα. Επίσης, το φθινόπωρο του 2007, το στούντιο Se-ma-for ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει περισσότερα επεισόδια, αλλά αργότερα αυτά τα σχέδια άλλαξαν υπέρ μιας πιθανής ταινίας πλήρους μήκους, που θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια της ιαπωνικής εταιρείας Eden Entertainment. Από το 2008, ο Mis Uszatek προβάλλεται στην πολωνική τηλεόραση κάθε Πέμπτη.

Τον Ιούλιο του 2007, οι τοπικές αρχές στο Λοτζ αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα άγαλμα αφιερωμένο στο Μις Ουσάτεκ, το οποίο τοποθετήθηκε κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του Λοτζ, Πιοτρκόφσκα, έξω από το Τουριστικό Κέντρο Πληροφοριών.

Μις Ουσάτεκ στο εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μις Ουσάτεκ είναι επίσης δημοφιλής σε άλλες χώρες και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εξαγωγές της πολωνικής τηλεόρασης. Συνολικά, η πολωνική τηλεόραση πούλησε τα επειδόσια σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, του Ιράν και σε ορισμένα αφρικανικά έθνη.

Τον Ιούνιο του 2010, η Mennica Polska, εξ ονόματος της κυβέρνησης του Νιούε, έκοψε 8000 ασημένια νομίσματα του 1 δολαρίου που απεικονίζουν τον Μις Ουσάτεκ.[3]

Πλάνα από αυτή τη σειρά κινουμένων σχεδίων προβλήθηκε επίσης στην Tots TV ως κινούμενες εικόνες για μερικές από τις ιστορίες του Τομ που συνθέτει και γράφει ο ίδιος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]