Μητροπολίτης Πηλουσίου Νάρκισσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Νάρκισσος
Μητροπολίτης Πηλουσίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος πρώτης Αυγουσταμνικής και Μεσημβρίας
Από12 Ιανουαρίου 2022
ΠροκάτοχοςΝήφωνας (Νικήτας Τσαβαρής)
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαSamer Gammoh
ΓέννησηΑμμάν, Ιορδανία
ΕθνικότηταΙορδανική
ΣπουδέςΘεολογική Σχολή Αθηνών
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλος

Ο Νάρκισσος (κατά κόσμον Samer Gammoh, 1968, Αμμάν Ιορδανίας) είναι κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Πηλουσίου, Yπέρτιμος και Έξαρχος πρώτης Αυγουσταμνικής και Μεσημβρίας - Επίσκοπος του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Σαμέρ Γκάμο γεννήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας το 1968. Αρχικά φοίητησε στο National Orthodox School στο Αμμάν και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1992, όπου και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία των Δογμάτων (1992-1994).

Στις 14 Φεβρουαρίου 1994 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 15 Φεβρουαρίου 1994 από τον Μητροπολίτη Νικαίας Ιάκωβο και Πρεσβύτερος στις 11 Ιουνίου 1994 από τον Μητροπολίτη Μεγάρων Βαρθολομαίο. Την ίδια ημέρα έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Μεγάρων (1994-2009) και ως Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας (2009-2013). Παράλληλα ήταν Γραμματεύς επί των Αραβικών της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου, Ιεροκήρυξ και υπεύθυνος του κατηχητικού και το νεανικού έργου των Αραβoφώνων ενοριών της Αλεξάνδρειας.

Την 23η Νοεμβρίου 2013, προτάση της ΑΘΜ, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτης Νουβίας και την 1η Δεκεμβρίου 2013 χειροτονήθηκε στον Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Νουβίας[1]. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο (Εκκλησία της Ελλάδος), Φιλαδελφείας Βενέδικτο (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Ερμουπόλεως Νικόλαο, Καμερούν Γρηγόριο, Λεοντοπόλεως Γαβριήλ, Μέμφιδος Νικόδημο, τον Αρχιεπίσκοπο Πέλλης Φιλούμενο (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) και τον Επίσκοπο Βαβυλώνος Νήφωνα.

Στις 24 Νοεμβρίου 2015 εξελέγη Μητροπολίτης Άκκρας με έδρα την Γκάνα (περιλαμβάνει τα κράτη Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο) και ενθρονίστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2016.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 ορίστηκε Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας μετά από πρόταση του Πατριάρχη Θεοδώρου Β'.[2]

Στις 9 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη τιτουλάριος εν τιμητική ενεργεία Μητροπολίτης Ναυκράτιδος. Στις 12 Ιανουαρίου 2022 εξελέγη Μητροπολίτης Πηλουσίου[3].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]