Μεότο Ίουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°30′34″N 136°47′18″E / 34.50944°N 136.78833°E / 34.50944; 136.78833

Τα Μεότο Ίουα (Meoto iwa) ή οι Παντρεμένοι Βράχοι (Wedded Rocks) είναι δύο βράχοι, που θεωρούνται ιεροί για τον Σιντοϊσμό, και βρίσκονται στην νότια Ιαπωνία στο νησί Χονσού, στο νομό Μίε, στο χωριό Φουτάμι (Futami).[1] Στα Ιαπωνικά Meoto σημαίνει ζευγάρι και Iwa βράχος.[2]

Περισσότερες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κοντινή απόσταση από την περιοχή, όπου είναι τα Μεότο Ίουα, βρίσκεται η πόλη Ίσε με τον σπουδαίο σιντοϊστικό ναό Μεγάλο Ιερό της Ίσε (Grand Shrine of Ise ή στα Ιαπωνικά Ise-jingū).[3][4] Πολύ κοντά στα Μεότο Ίουα βρίσκεται επίσης ο Σιντοϊστικός ναός Φουτάμι-Οκιτάμα (Futami-Okitama) με θέα στον ωκεανό, που διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό γλυπτών με βατράχους. Η λέξη «βάτραχος» (kaeru) στα Ιαπωνικά είναι ομόηχη με τη λέξη «επιστρέφω». Οι Ιάπωνες λατρεύουν τους βατράχους, γιατί θεωρούν ότι μπορούν να τους φέρουν καλή τύχη, που συνδυάζεται με επιστροφή χαμένων αντικειμένων, χρημάτων, κ.ά.[5] Τα Μεότο Ίουα ουσιαστικά αποτελούν προέκταση του Σιντοϊστικού ναού Φουτάμι-Οκιτάμα (Futami-Okitama). Τα Μεότο Ίουα βρίσκονται στην άκρη της θάλασσας και αποτελούνται από δύο βράχους. Ο μεγαλύτερος βράχος συμβολίζει τον θεό Ιζανάγκι (Izanagi) και ο μικρότερος τη θεά Ιζανάμι (Izanami). Αυτοί οι δύο θεοί ήταν σύζυγοι και σύμφωνα με την Ιαπωνική μυθολογία δημιούργησαν τα νησιά του Ιαπωνικού αρχιπελάγους και πολλούς θεούς. Αυτοί οι δύο ιεροί βράχοι ενώνονται με ένα σχοινί, που είναι φτιαγμένο από στάχυα ρυζιού και ονομάζεται σιμενάουα (shimenawa). Το σχοινί αυτό συμβολίζει την ένωση των δύο θεοτήτων και γενικότερα του αρσενικού με το θηλυκό στοιχείο. Το σχοινί αντικαθίσταται τρεις φορές το χρόνο με συγκεκριμένες τελετουργίες.[2] Στην κορυφή του μεγαλύτερου βράχου υπάρχει μία μικρή πύλη (τορίι, torii).[6] Όταν έχει άμπωτη υποχωρεί πολύ η θάλασσα και οι δύο βράχοι ενώνονται.

Τα Μεότο Ίουα προσελκύουν όχι μόνο πιστούς, αλλά και άλλους τουρίστες, για να δουν το τοπίο, που είναι ιδιαίτερα ρομαντικό κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ήλιος συνήθως ανατέλλει ανάμεσα από τους δύο βράχους και όταν η ορατότητα είναι αρκετά καλή στο βάθος φαίνεται το όρος Φούτζι.[5] Οι ερωτευμένοι προσεύχονται στα Μεότο Ίουα, για να έχουν ευτυχία και για να διαρκέσει πάρα πολύ ο γάμος τους.[7]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Organization, Japan National Tourism. «Meoto Iwa (Fukuoka) | Fukuoka Attractions | Travel Japan | JNTO». Japan Travel (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 «Japan: Meoto Iwa, η πλωτή γέφυρα ανάμεσα στη Γη και τον ουρανό, Shintō». Περιδιαβαίνοντας. 24 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. «Ise Shrine | shrine, Ise, Japan». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. 
  4. «Ise Shinto - New World Encyclopedia». www.newworldencyclopedia.org. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. 
  5. 5,0 5,1 «Meoto Iwa (Wedded Rocks)». www.japan-guide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. 
  6. «Οι ιεροί βράχοι Μεότο Ίουα». ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ. 18 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. 
  7. «Meoto Iwa: A Miraculous Scene that Shines Between the Rocks». Goin' Japanesque! (στα Αγγλικά). 20 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020.