Μετρό Κιέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετρό του Κιέβου
Київський метрополітен
Είδοςμετρό και municipal enterprise
Διοικητική υπαγωγήΚίεβο
ΧώραΟυκρανία
Έναρξη κατασκευής6  Νοεμβρίου 1960
Ολοκλήρωση6  Νοεμβρίου 1960
ΙδιοκτήτηςΚίεβο
Μήκος69,648 χλμ
Βραβείατάγμα του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Μετρό του Κιέβου (ουκρανικά: Київський метрополітен) είναι το σύστημα μετρό της πόλης του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Εγκαινιάστηκε στις 6 Νοεμβρίου 1960.

Είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα συστήματα μετρό στον κόσμο. Αποτελεί κρατική επιχείρηση και το πλήρες όνομα του οργανισμού που το διαχειρίζεται είναι Δημοτική Επιχείρηση «Μετρό του Κιέβου».

Έχει τρεις γραμμές, συνολικού μήκους 67,56 χιλιομέτρων, και 52 σταθμούς,[1][2] και με βάσει τα στοιχεία του έτους 2015 το σύστημα μετέφερε 1,331 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Ξεκινώντας με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, το μετρό του Κιέβου χρησιμοποιείται από τον πληθυσμό και ως υπόγειο καταφύγιο για προστασία από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραμμή «Σβιατόσινσκο-Μπροβαρσκά»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραμμή «Κουρένιβσκο-Τσερβονοαρμίισκα»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γραμμή «Συρέτσκο-Πετσέρσκα»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σιδηροδρομικά βαγόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Про метрополітен [Σχετικά με το μετρό] (στα Ουκρανικά). Київський метрополітен Kyiv Metro. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
  2. Основные технико-эксплуатационные характеристики метрополитенов за 2016 год [Κύριες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές για τα μετρό για το 2016.] (pdf). asmetro.ru (στα Ρωσικά). Международная Ассоциация "Метро" Διεθνής Ένωση Μετρό. 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2017.