Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταφορές στο Βόλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Οι μεταφορές στο Βόλο (εντός και εκτός της πόλεως) αποτελούνται από επτά υπηρεσίες: της ιδιωτικής εταιρείας Κοινό Ταμείο Εισπράξεως Αστικών Λεωφορείων Βόλου, της εταιρείας Κοινό Ταμείο Εισπράξεως Υπεραστικών Λεωφορείων Βόλου, της Περιφερειακής Οδού Βόλου, της υπηρεσίας των ταξί, του Λιμένος, του Αεροδρομίου και του ΟΣΕ.

Η Περιφερειακή Οδός ξεκινά από το Διμήνι και καταλήγει στην Αγριά, διασχίζοντας και την πόλη του Βόλου. Διασχίζει βόρεια τη Νέα Ιωνία και βόρεια τις συνοικίες Χιλιαδού και Καλλιθέα Βόλου. Παρόλο που το αρχικό σχέδιο της Περιφερειακής Οδού Βόλου δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, έχει διευκολύνει πολύ τις διαδρομές όσων επιθυμούν να βγουν από την πόλη, αποφεύγοντας έτσι την αυξημένη κίνηση του κέντρου. Τη συγκεκριμένη περίοδο, η Περιφερειακή Οδός Βόλου ξεκινά από το τέρμα της Οδού Λαρίσης, διανύει τη Σήραγγα Γορίτσας και καταλήγει σε διασταύρωση στην περιοχή Αστέρια Αγριάς.

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βόλος συνδέεται καθημερινά με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα, Λαμία. Τα λεωφορεία διαθέτουν WI-FI.

Αστικές μεταφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα Αστικά Λεωφορεία έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη του Βόλου τη δεκαετία του 1930. Το 1950 σύμφωνα με το Ν.2119 συστάθηκαν τα «Κοινά Ταμεία Εκμετάλλευσης Λεωφορείων» (τα γνωστά ΚΤΕΛ) -αυτή ήταν και η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης των επιβατικών μεταφορών-, τα οποία βάσει του Ν. 2963/2001 το 2003 άλλαξαν νομική μορφή και μετατράπηκαν σε Ανώνυμες Εταιρείες. Στο Βόλο η δύναμη του στόλου από 29 Λεωφορεία (το 1952) ανήλθε σταδιακά σε 44 και στη συνέχεια σε 51, συμπεριλαμβανομένων και των 2 Mini – Bus, ενώ με πρόσφατη απόφαση της Γ.Σ. των Μετόχων, πρόκειται προστεθούν στο στόλο της Εταιρείας 3 ακόμη Mini – Bus. Σήμερα, η «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.» με ανανεωμένο στόλο και 12 Λεωφορειακές Γραμμές, καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας καθώς και γειτονικές περιοχές αρμοδιότητάς της, κάνοντας συνολικά 407 στάσεις, σε 131 από τις οποίες είναι τοποθετημένα Στέγαστρα ενώ στις υπόλοιπες 276 Ιστοί. Πέραν της Ημερήσιας Υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού η ΚΤΕΛ Α.Ε. αναλαμβάνει και επιπλέον έργο, όταν της ζητηθεί όπως η μεταφορά προσωπικού σε εργοστάσια της Περιοχής, η μεταφορά μαθητών προς τα σχολικά τους συγκροτήματα αλλά και κάθε περίπτωση που θα ζητηθεί μετακίνηση μαθητών στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών.

Σύστημα Εισιτηρίων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τιμές και χρώματα των εισιτηρίων Α' και Β' Ζώνης

Ολόκληρο Μειωμένο Φοιτητικό
Α' Ζώνη Μπλε - 1.20€ Κόκκινο - 0.60€ Μωβ - 0.90€
Β' Ζώνη Πράσινο - 1.70€ Καφέ - 0.80€ Κίτρινο - 1.30€

Επιβαρυμένα Εισιτήρια από τον οδηγό του λεωφορείου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ολόκληρο Μειωμένο Φοιτητικό
Α' Ζώνη Μπλε - 1.50€ Καφέ - 1.00€ Κόκκινο - 1.00€
Β' Ζώνη Πράσινο - 2.00€ Μωβ - 1.00€ Μπλε - 1.50€

Γραμμές Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Γραμμές 1 έως 15

Ο Βόλος διαθέτει 334 ταξί. Έχουν χρώμα γκρι και στην οροφή διαθέτουν φωτάκι κίτρινου χρώματος, το οποίο όταν είναι αναμμένο σημαίνει ότι είναι ελεύθερο.

Ιστορικά στην πόλη του Βόλου λειτούργησε τραμ από το 1898 έως το 1939, από το 1941 έως το 1944 και το 1950. Πριν τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 έγιναν μελέτες για την επαναλειτουργία του στην πόλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σιδηροδρομικές μεταφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Βόλου

Ο Βόλος συνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ μέσω της γραμμής Λαρίσας - Βόλου, η οποία καταλήγει στο Σταθμό Βόλου. Ο σταθμός τον οποίο σχεδίασε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, παραμένει ίδιος από το 1882, όταν η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου από την Εταιρεία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων έδωσε την πρώτη ώθηση στη ραγδαία ανάπτυξη της πόλης. Στον όροφο του κτιρίου του σταθμού στεγάζεται το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, που φιλοξενεί πλούσιο σιδηροδρομικό, κειμηλιακό και τεκμηριωτικό υλικό.

Ναυτιλιακές μεταφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι του Βόλου, το οποίο κατέχει τον τίτλο του τρίτου μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας, διαθέτει ακτοπλοϊκές συνδέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του Αιγαίου Πελάγους. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις γίνονται με ferry-boats αλλά και με δελφίνια. Από το Βόλο μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από και προς: Βόρειες Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος). Από τη Σκιάθο σε Τήνο, Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης, Μυτιλήνη, Μουδανιά Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη, Εύβοια. Άλλοι προορισμοί: Τρίκερι, Αγία Κυριακή, Άγιος Κωνσταντίνος. Επιπλέον, το λιμάνι του Βόλου πολύ συχνά προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.

Αεροπορικές μεταφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βόλος διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας καθώς ο νέος αεροσταθμός του Κρατικού Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου είναι σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2010. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 26 χλμ. από το κέντρο της πόλης ανάμεσα από Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό. Επιπλέον, το αεροδρόμιο του Βόλου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε επιβατικότητα στην Ελλάδα, αφού υπολογίζεται ότι καθημερινά περνούν 800 επιβάτες. Η Αir Βerlin [3] συνδέει το Βόλο με Νυρεμβέργη, Βερολίνο, Ντίσελντορφ και Βιέννη. Επίσης από τον Μάιο του 2010 εγκαταστάθηκε γραμμή της RYANAIR μεταξύ Βόλου - Χαν Φρανκφούρτης (Frankfurt-Hahn) και Βόλου - Μπέργκαμο (κοντά στο Μιλάνο). Από το 2011 η RYANAIR συνδέει τον Βόλο με Ρώμη και Βρυξέλλες και η Transavia με το Άμστερνταμ.Ο Βόλος συνδέεται επίσης αεροπορικά με τη Βιέννη μέσω της Lauda Air. Ακόμη συνδέεται με τη Μύκονο και το Ηράκλειο Κρήτης μέσω της Sky Express.