Βιετναμέζικη κουζίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπουν τσα, ένα πιάτο με ψητό χοιρινό κρέας, νούντλς και βότανα.
Μπαν μι με χοιρινό.
Φο με μοσχαρίσιο ψαρονέφρι.

Η βιετναμέζικη κουζίνα περιλαμβάνει τα φαγητά και τα ποτά του Βιετνάμ και βασίζεται σε έναν συνδυασμό πέντε βασικών γεύσεων στα συνολικά γεύματα. Κάθε βιετναμέζικο πιάτο έχει μια χαρακτηριστική γεύση που αντανακλά ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία.

Οι βιετναμέζικες συνταγές χρησιμοποιούν λεμονόχορτο, πιπερόριζα, μέντα, βιετναμέζικη μέντα, μακρύ κόλιανδρο, βιετναμέζικη κανέλα, τσίλι, μοσχολέμονο και φύλλα ταϊλανδέζικου βασιλικού.[1] Η παραδοσιακή βιετναμέζικη μαγειρική χαρακτηρίζεται συχνά από τη χρήση φρέσκων συστατικών, την ελάχιστη χρήση γαλακτοκομικών ή λαδιών, ιδιαίτερες υφές και τη χρήση βοτάνων και λαχανικών. Είναι επίσης χαμηλή σε ζάχαρη και είναι σχεδόν πάντα χωρίς γλουτένη, καθώς πολλά από τα πιάτα φτιάχνονται με νουντλς ρυζιού, ρυζόχαρτα και ρυζάλευρο αντί για σιτάρι.[2]

Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι συνδυασμός γεύσεων της κουζίνας των αποικιοκρατών μαζί με τις παλιές, τοπικές γεύσεις και τεχνικές. Έχει επηρεαστεί από την κινέζικη κουζίνα, την κουζίνα των Χμερ, την ινδική και την ιαπωνική, αλλά και την κουζίνα των Γάλλων αποικιοκρατών. Τα κλασικά βιετναμέζικα πιάτα είναι το μπαν μι, και το φο.[3]

Το Βιετνάμ διαιρείται σε 50 περιφέρειες. Σε σχέση με το φαγητό, υπάρχουν τρεις διακριτές περιοχές: βόρεια, κεντρική ορεινή, και νότια. Καθεμία από αυτές έχει το δικό της κλίμα, πολιτισμό και παραδόσεις. Γενικά, η βόρεια περιοχή έχει επηρεαστεί από την κουζίνα της Κίνας και το πιο κρύο κλίμα, η νότια περιοχή βασίζεται στα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της κουζίνας των Χμερ και της Ταϊλάνδης με πιο ζεστό κλίμα, και άρα μεγαλύτερη έμφαση σε σαλάτες, ψητά κρέατα και κρύα πιάτα, ενώ η κεντρική περιοχή αποτελεί τη μίξη αυτών των δύο.[3]

Δημοφιλή πιάτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σούπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιετναμέζικη κουζίνα έχει μια μεγάλη ποικιλία από σούπες με νούντλς, καθεμία με ξεχωριστές επιρροές, προέλευση και γεύσεις. Ένα κοινό χαρακτηριστικό πολλών από αυτές τις σούπες είναι ο πηχτός ζωμός τους.

Μπουν μπο χουέ: Η πικάντικη σούπα με νουντλς και μοσχάρι προέρχεται από τη βασιλική πόλη Χουέ στο κεντρικό Βιετνάμ. Τα κόκαλα του βοείου κρέατος, η ζυμωμένη πάστα γαρίδας, το λεμονόχορτο και τα αποξηραμένα τσίλι δίνουν στον ζωμό τις χαρακτηριστικές του γεύσεις. Συχνά σερβίρεται με φύλλα μέντας, φύτρα φασολιών και φέτες λάιμ. Ορισμένα εστιατόρια χρησιμοποιούν επίσης τα πόδια του χοίρου.

Μπουν ριέ: Μια σούπα με λεπτά νουντλς ρυζιού, γαρνιρισμένη με καβούρι και γαρίδα, σερβίρεται σε ζωμό με βάση την ντομάτα και γαρνίρεται με φύτρα φασολιών, πάστα γαρίδας, φύλλα βοτάνων, λάιμ, τόφου, σπανάκι και κομμάτια ντομάτας.

Φο: Μια σούπα με νουντλς με πλούσιο, διάφανο ζωμό που φτιάχνεται από παρατεταμένο βράσιμο κρέατος και μπαχαρικών, οι πολλές ποικιλίες της παρασκευάζονται με διαφορετικά κρέατα (συνηθέστερα μοσχάρι ή κοτόπουλο) μαζί με κεφτεδάκια βοδινού. Το φο σερβίρεται συνήθως σε μπολ με φρέσκο κρεμμυδάκι, με φέτες από μισοψημένο μοσχαρίσιο κρέας (που θα μαγειρευτεί από τον ζεστό ζωμό που βράζει) και ζωμό. Στα νότια προστίθενται επίσης φύτρα φασολιών και διάφορα βότανα.

Χου τιέ: Μια σούπα με νουντλς με πολλά διαφορετικά στυλ, συμπεριλαμβανομένης μιας "ξηρής" (όχι σούπας, αλλά με σάλτσα) εκδοχής, η οποία μεταφέρθηκε στο Βιετνάμ μέσω Κινέζων μεταναστών από την Καμπότζη. Τα νούντλς είναι συνήθως νούντλς αυγών ή νούντλς ρυζιού, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλοί άλλοι τύποι. Η βάση της σούπας είναι από χοιρινά κόκαλα.

Πιάτα με ρύζι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κομ ταμ.
Μπαν τσουν.

Κομ ταμ: Ένα πιάτο που παρασκευάζεται από ρύζι με σπασμένους κόκκους ρυζιού. Το κομ σημαίνει μαγειρεμένο ρύζι, ενώ το ταμ αναφέρεται στους σπασμένους κόκκους ρυζιού. Αν και υπάρχουν ποικίλες εκδοχές όπως κομ ταμ Σαϊ Γκον (σπασμένο ρύζι τύπου Σαϊγκόν), τα κύρια συστατικά παραμένουν τα ίδια για τις περισσότερες περιπτώσεις.

Μπαν τσουν: Ένα πιάτο που παρασκευάζεται από κολλώδες ρύζι, φασόλια ροβίτσα, χοιρινό και άλλα συστατικά, τυλιγμένα σε φύλλα μπανάνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Vietnamese Ingredients - Wokme Asian Cooking Guide». www.wokme.com. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «Healthy Eating: Seven Reasons Why You Should Start Eating Vietnamese Food». HuffPost UK (στα Αγγλικά). 23 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 Prochazka, Lukas (8 Ιουλίου 2017). Vietnamese Cuisine: Cookbook of Genuine Recipes from Vietnam. CreateSpace Independent Publishing Platform. ISBN 978-1-5487-0285-4. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lukas Prochazka, (2017). "Vietnamese Cuisine: Cookbook of Genuine Recipes from Vietnam", CreateSpace Independent Publishing Platform. ISBN 9781548702854