Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαυρίκιος της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαυρίκιος
Πρίγκιπας της Σαβοΐας
Καρδινάλιος
Πρίγκιπας της Ονέλια
Γέννηση10 Ιανουαρίου 1593 (1593-01-10)
Τορίνο, Δουκάτο της Σαβοΐας
Θάνατος4 Οκτωβρίου 1657 (64 ετών)
Βίλλα ντι Μαντάμα, Τορίνο
ΣύζυγοςΛουίζα Χριστίνα της Σαβοΐας
ΟίκοςΣαβοΐας
ΠατέραςΚάρολος Εμμανουήλ Α΄
ΜητέραΑικατερίνη Μιχαέλα της Ισπανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μαυρίκιος (ιταλ. Maurizio di Savoia, 10 Ιανουαρίου 1593 - 4 Οκτωβρίου 1657) από τον Οίκο της Σαβοΐας ήταν καρδινάλιος, αλλά άφησε τον κλήρο, έγινε πρίγκιπας της Ονέλια και νυμφεύτηκε.

Ήταν το έκτο παιδί και ο τέταρτος γιος του Καρόλου Εμμανουήλ Α΄ της Σαβοΐας και της Αικατερίνης Μιχαέλας των Αψβούργων, κόρης του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας. To 1607 στα 14 έτη του έγινε καρδινάλιος και επίσκοπος του Βερτσέλλι του Πεδεμοντίου. Το 1627 έγινε ηγούμενος στη μονή Αμποντάνς (= Αφθονίας), στην Άνω Σαβοΐα της σημερινής Γαλλίας.

Το 1637 απεβίωσε ο πρωτότοκος Βίκτωρ Αμεδαίος Α΄ της Σαβοΐας και ο Μαυρίκιος μαζί με τον νεότερο αδελφό του, Θωμά της Σαβοΐας-Καρινιάνο, διεκδίκησαν την αντιβασιλεία του δουκάτου, έναντι της χήρας δούκισσας Χριστίνας της Γαλλίας, την οποία υποστήριξε ο αδελφός της, Λουδοβίκος ΙΓ΄. Έτσι έγινε αντιβασίλισσα η Χριστίνα· ο Μαυρίκιος αντιτέθηκε και έφυγε στην Ισπανία, αλλά επέστρεψε αργότερα. Το 1642 άφησε τον κλήρο για να γίνει πρίγκιπας της Ονέλια στη Λιγουρία και το 1648 έγινε και μαρκήσιος του Μπερτζέτσιο. Παντρεύτηκε την ανιψιά του, Λουίζα Χριστίνα της Σαβοΐας.

Η κατοικία του ήταν προέκταση του Βασιλικού Ανακτόρου του Τορίνο, ώσπου μετακόμισαν στην εξοχική τους κατοικία. Το κτήριο δόθηκε αργότερα στον Βενέδικτο, Δούκα του Σαμπλαί, αδελφό του Βίκτωρα Αμεδαίου Γ΄ της Σαρδηνίας και ονομάστηκε "Ανάκτορο Σαμπλαί", που το άφησε στη σύζυγό του και αυτή στον αδελφό της, Κάρολο Φήλικα της Σαρδηνίας. Μετά έγινε πτέρυγα του βασιλικού ανακτόρου.

Ο Μαυρίκιος ήταν επίσης ο κτήτορας μίας εξοχικής κατοικίας με αμπελώνα στο Τορίνο, που όταν απεβίωσε την άφησε στη σύζυγό του. Η κατοικία τότε ονομαζόταν "Βίλλα ντι Μαντάμα". Η σύζυγός του, Λουίζα Χριστίνα, την άφησε στη μικρανιψιά της Άννα Μαρία της Ορλεάνης, σύζυγο του Βίκτωρα Αμεδαίου Β΄ της Σαρδηνίας (και μικρανιψιού του Μαυρίκιου). Από τότε η κατοικία ονομάστηκε "Βίλλα της Βασίλισσας".

Το 1642 νυμφεύτηκε στο Τορίνο την ανιψιά του Λουίζα Χριστίνα της Σαβοΐας, κόρη του αδελφού του Βίκτωρος Αμεδαίου Α΄.