Μαρία Θηρεσία της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαρία Τερέζα της Σαβοΐας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Τερέζα της Σαβοΐας
Marie Therese de Savoie par Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty.jpg
Γέννηση
Τορίνο
Θάνατος
Γκρατς
Ιδιότητα βασιλική σύζυγος
Σύζυγος Κάρολος Ι΄ της Γαλλίας
Τέκνα Λουδοβίκος Αντώνιος της Ανγκουλέμης, Κάρολος Φερδινάνδος του Μπερί και Sophie d'Artois
Γονείς Βίκτωρ Αμαντέους Γ' της Σαρδηνίας και Μαρία Αντωνία Φερδινάνδη της Ισπανίας
Αδέλφια Princess Maria Anna of Savoy, Μαρία Ιωσηφίνα της Σαβοΐας, Princess Maria Carolina of Savoy, Βίκτωρ Εμμανουήλ Α΄ της Σαρδηνίας, Κάρολος Εμμανουήλ Δ΄ της Σαρδηνίας, Κάρολος Φήλιξ της Σαρδηνίας, Ιωσήφ Βενέδικτος της Σαβοΐας, Μαυρίκιος Ιωσήφ της Σαβοΐας, Amedeus Alexander of Savoy και Maria Elisabetta Carlotta of Savoy
Υπογραφή
Signature of Marie Thérèse of Savoy, Countess of Artois on 21 August 1785.jpg

Η Μαρία Θηρεσία της Σαβοΐας (31 Ιανουαρίου 17562 Ιουνίου 1805) ήταν πριγκίπισσα της Σαρδηνίας και του Πεδεμοντίου, σύζυγος του Καρόλου, κόμη του Αρτουά, μετέπειτα βασιλιά Καρόλου Ι΄. Πέθανε πριν κηρυχθεί ο σύζυγός της βασιλιάς, οπότε δεν κατόρθωσε να πάρει τον τίτλο της βασίλισσας.

Πέμπτο παιδί και τρίτη κόρη του Βίκτωρα Αμεδαίου Γ΄ της Σαρδηνίας και της Μαρίας Αντουανέτας Φερνάντας των Βουρβόνων της Ισπανίας. Παντρεύτηκε τον Κάρολο Φίλιππο, κόμη του Αρτουά (1773), ενώ η αδελφή της Μαρία Ιωσηφίνα της Σαβοΐας είχε παντρευτεί τον μεγαλύτερο αδελφό του κόμη της Προβηγκίας δυόμιση χρόνια πρωτύτερα.

Ο Κάρολος σχεδίαζε να παντρευτεί πριν από αυτήν την πριγκίπισσα του Κοντέ, ενώ είχε στενές σχέσεις με τη νύφη του Μαρία Αντουανέτα. Ήταν από τα αντιπαθέστερα πρόσωπα της Γαλλικής αυλής και με την έκρηξη της επανάστασης (1789) ακολούθησε το σύζυγό της στην εξορία.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Princess Marie Thérèse of Savoy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).