Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας (1743-1808)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Αυγούστου 1743[1][2][3]
Βιέννη
Θάνατος22  Σεπτεμβρίου 1808[1]
Λιντς
Τόπος ταφήςOld Cathedral, Linz
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΓονείςΦραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Μαρία Θηρεσία
ΑδέλφιαΑρχιδούκισσα Μαρία Αμαλία της Αυστρίας
Ιωάννα Γαβριέλλα της Αυστρίας
Μαρία Ιωσηφίνα της Αυστρίας
Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας
Μαρία Άννα της Αυστρίας
Μαρία Αντουανέττα
Αρχιδούκισσα Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Αρχιδούκισσα Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Φερδινάνδος Κάρολος της Αυστρίας-Έστε
Κάρολος Ιωσήφ της Αυστρίας
Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων
Μαξιμιλιανός Φραγκίσκος, αρχιδούκας της Αυστρίας
ΟικογένειαΟίκος των Αψβούργων-Λωρραίνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγουμένη
ΒραβεύσειςΤάγμα του Ενάστρου Σταυρού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας (γερμ. Maria Elisabeth von Österreich[4], 13 Αυγούστου 1743 - 22 Σεπτεμβρίου 1808) ήταν το έκτο παιδί της Μαρίας Θηρεσίας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και του Φραγκίσκου Στέφανου της Λωρραίνης. Ήταν ηγουμένη από το 1780 έως το 1806.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Ελισάβετ Ιωσηφίνα Ιωάννα Αντωνία, γνωστή στην οικογένειά της ως "Λιζλ", γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1743[5] στα Ανάκτορα Σαινμπρούν στη Βιέννη. Ήταν το έκτο παιδί και πέμπτη κόρη του Φραγκίσκου Α΄ και της Μαρίας Θηρεσίας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας[6].

Η Ελισάβετ θεωρήθηκε πολύ ελκυστική κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής της και η πιο όμορφη από τις αδελφές της. Ως εκ τούτου, υπήρχαν ελπίδες για να εξασφαλιστεί ένας γάμος της υψηλότερης δυνατής κατάστασης. Ωστόσο, κατά την περίοδο 1756-1763, όταν έπρεπε κανονικά να παντρευτεί, δυσκολεύτηκαν να βρουν έναν αρραβώνα που θεωρείτο κατάλληλος για την ηλικία και τη θέση της, λόγω των πολιτικών επιπλοκών κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου. Η μητέρα της ήταν κάπως συγκλονισμένη από τη φήμη της Μαρίας Ελισάβετ ως «κοκέτα».

Αρραβώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1768, ο πρόσφατα χήρος Λουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας θεωρήθηκε ότι θα παντρευόταν την Ελισάβετ. Το γαλλικό βασίλειο το θεωρούσε σοφό να παντρευτούν σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα σεξουαλικά σκάνδαλα του Βασιλιά. Πολιτικά θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για να ενισχυθεί η συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας για να γίνει η ίδια και η αδελφή της, Μαρία Αντουανέττα, βασίλισσες της Γαλλίας η μία μετά την άλλη: η Μαρία Ελισάβετ θα παντρευόταν τον τωρινό βασιλιά και η Μαρία Αντουανέττα τον επόμενο. Ωστόσο, οι πιθανότητες της Ελισάβετ να γίνει βασίλισσα της Γαλλίας καταστράφηκαν από την ευλογιά, που άφησε φριχτά σημάδια στο πρόσωπό της, κάνοντάς την να θεωρείται ακατάλληλη για γάμο. Η Μαρία Ελισάβετ έγινε γνωστή για την αιχμηρή γλώσσα της.[7] Τελικά έγινε πολύ υπέρβαρη.

Μοναχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Ελισάβετ διορίστηκε από την μητέρα της διακόνισσα της Μονής για Ευγενείς Κυρίες στο Ίνσμπρουκ[8], αλλά όπως και η αδελφή της Μαρία Άννα, που είχε παρόμοια θέση, δεν κατοικούσε στην μονή, αλλά συνέχισε να περνάει το χρόνο της στο Παλάτι. Μετά το θάνατο της μητέρας τους το 1780, ο αδερφός της Ελισάβετ, Ιωσήφ Β΄, ζήτησε από αυτήν και τις αδερφές τους Μαρία Άννα και Μαρία Χριστίνα να εγκαταλείψουν το Αυτοκρατορικό Παλάτι, επειδή δεν ήθελε να υπάρχουν γυναίκες εκεί.

Ο Αυτοκράτορας διόρισε την Μαρία Ελισάβετ ηγουμένη της Μονής για Ευγενείς Κυρίες στο Ίνσμπρουκ. Η Ελισάβετ κατοικούσε εκεί από τον Μάιο του 1781 έως τον Ιανουάριο του 1806.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Ελισάβετ έφυγε για τη Βιέννη το 1806 και αργότερα μετακόμισε στο Λιντς, όπου πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1808.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]