Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση
M-p-o-logo.png
Ίδρυση1922
ΙδρυτήςAnastas Stephanoff (πρώτος πρόεδρος)
ΤύποςΠολιτιστικός, Πολιτικός
Πεδίο δράσηςΝα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τα ανθρώπινα, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα των Μακεδόνων του κόσμου
ΈδραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Περιοχή δράσηςΗΠΑ
Καναδάς
ΜέληΆγνωστο
Σημαντικά πρόσωπαMaria Makowski (Πρόεδρος)
Nick Stefanoff (Αντιπρόεδρος)
Μήνυμα«Μακεδονία για τους Μακεδόνες»
Ιστότοποςmacedonian.org

Η Μακεδονική Πατριωτική Οργάνωση (ΜΠΟ) είναι η παλαιότερη οργάνωση Αμερικανών και Καναδών σλαβικής καταγωγής από την Μακεδονία. Ιδρύθηκε στο Φορτ Γουέιν, Ιντιάνα, στις ΗΠΑ το 1922, από μετανάστες που προέρχονταν κυρίως από την ελληνική Μακεδονία. Αρχικά ονομάστηκε Μακεδονική Πολιτική Οργάνωση αλλά άλλαξε το όνομά της στο ισχύον παρόν το 1952.

Ο αρχικός στόχος της ΜΠΟ ήταν να υποστηρίξει την επίλυση του Μακεδονικού Ζήματος με τη μορφή ενός ανεξάρτητου Μακεδονικού κράτους στο οποίο όλες οι εθνοτικές ομάδες θα απολάμβαναν ίσα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.[1] Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η ΜΠΟ εξελιχθηκε σημαντικά, και σήμερα είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που προωθεί και διαφυλάσσει τα έθιμα, την ιστορία και τις παραδόσεις των Σλαβομακεδόνων-Αμερικανών και των Σλαβομακεδόνων-Καναδών.[2] Στο παρελθόν, ο οργανισμός προώθησε γενικά την άποψη ότι οι Σλάβοι της Μακεδονίας είναι Βούλγαροι,[3][4] αλλά σήμερα ενώνει και Βουλγάρους Μακεδόνες και Σλαβομακεδόνες.[5][6] Η ΜΠΟ στηρίζει την ανεξάρτητη Βόρεια Μακεδονία και συμμετέχει στην φιλομακεδονική προπαγάνδα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.[7]

Από το 1926, η ΜΠΟ δημοσιεύει τον Μακεδονικό Υπερασιστή (Macedonian Tribune), η οποία είναι η παλαιότερη σλαβομακεδονική εφημερίδα που κυκλοφορεί χωρίς διακοπή παγκοσμίως. Αν και αρχικά δημοσιευόταν στα βουλγαρικά,[8] Ο Μακεδονικός Υπερασπιστής άρχισε σταδιακά να περιλαμβάνει άρθρα γραμμένα στα αγγλικά,[9] πριν τελικά μεταβεί στην παρούσα, μόνο αγγλική μορφή της, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tumbling Walls Revisited» από τον Ivan Lebamoff. Μακεδονικός Υπερασπιστής. 22 Φεβρουαρίου 1990
  2. «Macedonian Patriotic Organization - History». www.macedonian.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019. 
  3. PAGE ONE: Major Events of the 20th Century. Central Committee of the Macedonian Patriotic Organization. Φορτ Γουέιν, Ιντιάνα. 1999.
  4. The Macedonian Conflict: Ethnic Nationalism in a Transnational World, Page 87 by Loring M. Danforth.
  5. «MPO – 90 Years of Struggle for a Macedonian State». Dr. Lubomir Todorov. 91th Annual MPO Convention in Fort Wayne, Indiana. 2 Σεπτεμβρίου 2012.
  6. «New Energy, Old Values». Jordan Lebamoff. Μακεδονικός Υπερασπιστής, 8 Ιανουαρίου 2015. Σελίδα 2
  7. «Macedonian Patriotic Organization - Media Center - MPO Advocacy». www.macedonian.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019. 
  8. Pelisterski, Hristo (17 Φεβρουαρίου 1927). «Our Oath». Μακεδονικός Υπερασπιστής 1 (9): 1. 
  9. Panov, Lou (1 Νοεμβρίου 1991). «Macedonians May Now Speak Out». Μακεδονικός Υπερασπιστής 64 (3081): 1. 
  10. North Macedonia - the controversy continues (an editorial), Nick (2 Αυγούστου 2018). «Stefanoff». Μακεδονικός Υπερασπιστής 92 (3488): 1.