Μαθητική στολή
Η μαθητική στολή είναι ένα ειδικό ένδυμα - ένα σύνολο τυποποιημένων ρούχων - το οποίο χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ιδιαίτερα και σήμερα όλα τα κολέγια της Οξφόρδης - περισσότερα από είκοσι - κάνουν χρήση της μαθητικής στολής. Χρησιμοποιείται συνήθως στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρκετών χωρών (δείτε τον πίνακα με τις χώρες παρακάτω). Οι στολές των αγοριών συνήθως αποτελούνται από μαύρα μακριά ή κοντά παντελόνια και ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια, τις περισσότερες φορές με γραβάτα. Των κοριτσιών από την άλλη διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από τα διάφορα σχολικά συστήματα, αλλά τυπικά περιλαμβάνουν ένα φόρεμα είτε με μπλουζάκι είτε με παντελόνες είτε με ποδιές. Ωστόσο κάποιες χώρες επιτρέπουν στα κορίτσια να φορούν παντελόνια. Η χρήση της ζακέτας και για τα δύο φύλα είναι συχνό,ειδικά σε χώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Ενώ κάποιες χώρες έχουν στολές που είναι ίδιες σε όλα τα σχολεία, κάποιες άλλες έχουν ξεχωριστή για το κάθε σχολείο, με διάφορα χρώματα και το σήμα του σχολείου.
Από χώρα σε χώρα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αργεντινή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι λευκές μπλούζες εργασίας είναι οι πιο ευρέως γνωστές σχολικές στολές στα δημόσια σχολεία στην Αργεντινή. Αυτό φαίνεται να είναι μία αντανάκλαση από την Ιταλική επιρροή, όταν η Αργεντινή ήταν ένας από τους κύριους προορισμούς για τους Ιταλούς μετανάστες στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες στα τέλη του 19ου αιώνα, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία, εισήγαγαν τις μπλούζες εργασίας ως σχολική ενδυμασία. Αυτοί το είδαν σαν ένα δρόμο που καλύπτει τις διαφορές στην ενδυμασία των παιδιών, ώστε τα φτωχά παιδιά να μην ντρέπονται από το φτωχό τους ντύσιμο. Στα δημόσια σχολεία τα παιδιά δεν είναι αναγκασμένα να φοράνε επίσημες στολές με αποτέλεσμα να φορούν δικά τους ρούχα κάτω από τις μπλούζες εργασίας τους. Ωστόσο, πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν επίσημες σχολικές στολές και μάλιστα πολλά από αυτά έχουν υιοθετήσει στολές αγγλικού στιλ.
Βενεζουέλα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στη Βενεζουέλα όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν στολές βάσει σχετικού νόμου της χώρας που ορίζει ότι όλοι οι μαθητές σε όλες τις τάξεις και σε όλα τα σχολεία. Οι μαθητές των βρεφονηπιακών σταθμών συχνά αποκαλούνται κίτρινα μπλουζάκια από το χρώμα της στολής που φοράνε, ενώ οι μαθητές στα νηπιαγωγεία αποκαλούνται κόκκινα μπλουζάκια.
Βραζιλία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα ιδιωτικά σχολεία αναγκάζουν τους μαθητές τους να φορούν στολές, με μερικές εξαιρέσεις στο λύκειο. Τα δημόσια σχολεία συνήθως δεν αναγκάζουν τους μαθητές να φορούν στολές, λόγω του χαμηλού εισοδήματος του πληθυσμού τους, ωστόσο μπορεί να έχουν μία. Γενικά,οι στολές αποτελούνται από ένα μπλε παντελόνι και ένα άσπρο μπλουζάκι με το σύμβολο του σχολείου τυπωμένο ή κεντημένο πάνω του. Μερικά σχολεία επιβάλλουν ειδικά χρώματα στα παπούτσια, όπως το μαύρο ή το άσπρο. και σε μερικά λύκεια δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές τους να φορούν τζιν. Τα σχολεία προσπαθούν να οριοθετήσουν τη χρήση άλλων τύπων ενδυμάτων ως μία προσπάθεια να μειώσουν τον καταναλωτισμό μεταξύ των μαθητών.
Δανία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η πλειοψηφία των δημόσιων σχολείων στη Δανία δεν έχουν σχολικές στολές. Ωστόσο,οι ιστορικές σχολικές στολές παραμένουν στα δύο από τα πιο διάσημα οικοτροφεία της χώρας:Herlufsholm School και Soro Akademi.
Κούβα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι σχολικές στολές είναι συνηθισμένες στην Κούβα. Όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου φορούν σχολικές στολές με το χρώμα που υποδηλώνουν τον βαθμό του επιπέδου τους. Τα παιδιά φορούν επίσης κασκόλ σαν μέλη του κουβανικού οργανισμού πρωτοπόρων νέων.
Νιγηρία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στη Νιγηρία οι μαθητές συνηθίζουν να φοράνε στολές.Επίσης υπάρχουν κάποια προγράμματα για να βοηθήσουν τις οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις αγοράσουν.Για παράδειγμα ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ejigbo του τομέα της ανάπτυξης, LCDA, ο Kehinde Bamigbetan έχει μοιράσει 7.200 σχολικές στολές στους μαθητές εννέα σχολείων της περιφέρειάς του, με σκοπό να βοηθήσει την εκπαίδευση στην συνοικία Λάγκος.
Ελλάδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην Ελλάδα το καπέλο βάσει νόμου του Υπουργείου Παιδείας καταργήθηκε το 1964 από Δημόσια Γυμνάσια και η μπλε ή μαύρη ποδιά των κοριτσιών με το άσπρο κολλάρο έκτοτε άρχισε να περιορίζεται με αποτέλεσμα να καταργηθεί και αυτή. Στις μέρες μας μόνον χάριν της ομοιομορφίας παρατηρούμε κάποιες ειδικές στολές στη τέλεση των παρελάσεων.[1]