Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μίχνεα Α΄ της Βλαχίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μίχνεα Α΄ της Βλαχίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mihnea cel Rău (Ρουμανικά)
Γέννηση1462
Βλαχία
Θάνατος12  Μαρτίου 1510[1]
Σίμπιου
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΒλαχία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΜίρτσεα Γ΄ της Βλαχίας[2]
Ruxandra of Wallachia
ΓονείςΒλαντ Γ΄ Τσέπες[2] και Ilona Szilágyi και NN[2]
ΟικογένειαHouse of Drăculești
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατάλογος ηγεμόνων της Βλαχίας (1508–1509)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

}}

Ο Μίχνεα Α΄ ο Κακός, ρουμαν,: Mihnea cel Rău (π. 1460 – 12 Μαρτίου 1510), γιος του Βλαντ Γ΄ Παλουκωτή (Vlad ΙΙΙ Țepeș) και της πρώτης του συζύγου, ήταν πρίγκιπας (voivode, βοεβόδας) της Βλαχίας από το 1508 έως το 1509, έχοντας αντικαταστήσει τον εξάδελφό του Ράντου Δ΄ τον Μεγάλο. [3] Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, κυβέρνησε μαζί με τον γιο του Mίρτσεα Γ΄ το έτος 1509. Μη δημοφιλής στους βογιάρους, ανατράπηκε με οθωμανική βοήθεια, με αποτέλεσμα να καταφύγει στην Τρανσυλβανία. Εκεί δολοφονήθηκε μπροστά στον καθεδρικό ναό του Σιμπίου και τάφηκε μέσα σε αυτόν.

Ο αγώνας για τον θρόνο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος τού πατέρα του, ο Μίχνεα προσπάθησε φιλόδοξα να τον διαδεχθεί. Οργάνωσε πολλές επιδρομές με τη βοήθεια βογιάρων, οι οποίοι υποστήριζαν τον πατέρα του και ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν τον γιο του. [4] Το 1508 ο Μίχνεα Α΄ κατάφερε τελικά να κερδίσει τον θρόνο, αλλά δεν θα αργούσε η μολυσμένη πλειοψηφία των ευγενών να δείξει το γνωστό πρότυπο του Βλαχικού πατριωτισμού. Ο Mίχνεα Α΄, όπως και ο πατέρας του, ήταν ένας ένθερμος σταυροφόρος για τον Χριστιανισμό. Ήθελε επίσης μια Ανατολική Ευρώπη απαλλαγμένη από την τουρκική κυριαρχία και επιθετικότητα. Αλλά με τη διαφθορά σε υψηλά αξιώματα (είτε βασιλικά είτε ευγενικά), είχε και αυτός παρόμοια μοίρα με αυτή τού πατέρα του.

Ιστορικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τις δύο γυναίκες που νυμφεύτηκε ο Μίχνεα Α΄. Η πρώτη του σύζυγος, η Σμαράντα, απεβίωσε πριν από το 1485. Η δεύτερη του, η Βόιτσα, έμεινε χήρα από τη δολοφονία του Mίχνεα Α΄. Μεγάλωσε τους δύο γιους τους, τον Mίλος και τον Mίρτσεα Γ΄) και την κόρη τους Ρουξάντρα (Αλεξάνδρα), και συνέχισε να κατοικεί στο Σιμπίου της Τρανσυλβανίας. Είναι γνωστό ότι ο Mίχνεα Α΄ είχε προτιμήσει τον μικρότερο γιο του Mίρτσεα Γ΄, τον οποίο ονόμασε από τον προπάππου του Mίρτσεα Α΄ Παλαιό.

Η κόρη του Ρουξάντρα αργότερα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της Μολδαβίας Μπογκντάν Γ' Μονόφθαλμο.

Φημολογήθηκε ότι είχε έναν δεύτερο γιο, τον «Morsus Atrum», που γεννήθηκε το 1508, στην αρχή της βασιλείας του πατέρα του.

Ο Μίχνεα Α΄ ονομάστηκε «Cel Rău» που σημαίνει «ο κακός» ή «ο βλαβερός» από τους εχθρούς του Βλαντ Γ΄, τη φατρία των βογιάρων Κραϊοβέστι Ένας από τους πιο φωνακλάδες εχθρούς τού Μίχνεα Α΄ ήταν ένας μοναχός ονόματι Γκαβρίλ Προτούλ, που ήταν ηγούμενος και χρονικογράφος αυτής της χρονικής περιόδου. Περιέγραψε τις ενέργειες του Mίχνεα Α΄ ως εξής: [4]

«Μόλις ο Mίχνεα [Α΄] άρχισε να κυβερνά, εγκατέλειψε αμέσως τα πρόβατά του και έκλεισε τα αυτιά του σαν να ήταν βουλωμένα… Αιχμαλώτισε όλους τους μεγαλύτερους βογιάρους, τους τλαιπώρησε σκληρά, δήμευσε ωμά την περιουσία τους, ακόμη και κοιμήθηκε με τις γυναίκες τους παρουσία τους. Έκοψε τις μύτες και τα χείλη σε ορισμένους, άλλους κρέμασε και άλλους έπνιξε».

Ο Μίχνεα Α΄ ανταπέδωσε καταφεύγοντας στις τρομοκρατικές τακτικές του πατέρα του, αλλά δεν έφτασε στη σκληρότητα τού πατέρα του λόγω χρόνου και ευκαιρίας. [4]

Αφού έφυγε από τη Βλαχία το 1510, που καταδιωκόταν από τη μερίδα των Κραϊοβέσκου, τελικά κατέφυγε στην Καθολική Εκκλησία του Σιμπίου, όπου παρακολουθούσε τη λειτουργία [4] Καθώς έφευγε από τη λειτουργία, μαχαιρώθηκε από τον Ντιμίτριγιε Γιάκσιτς (ή Iαξίτσε), Σέρβο πατριώτη της μερίδας Κραϊοβέσκου, [4] του οποίου την κόρη ο Μίχνεα Α΄είχε βιάσει Ο Μίχνεα Α΄ είναι θαμμένος σε αυτήν την εκκλησία, και τον τάφο του μπορεί να τον επισκεφτεί κάποιος ακόμη και σήμερα. [4]

Διασκευές ταινιών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ταινία Dark Prince: The True Story of Dracula, η Mihnea υποδύεται ο ηθοποιός Dan Bordeianu . Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες ακριβείς αναφορές και απεικονίσεις της, αυτή η ταινία ήταν εξίσου φανταστική σε πολλές ορισμένες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των αθάνατων δυνάμεων του Βλαντ Δράκουλα και των ανακριβών ημερομηνιών. Μία από αυτές τις ανακριβείς πτυχές ήταν ότι ο Mihnea μετονομάστηκε σε Vlad στην ταινία. Είναι τεκμηριωμένο ότι ο Βλαντ είχε άλλα δύο παιδιά, το ένα ονομαζόταν Βλαντ, αλλά στην ταινία, ο θεατής εκπαιδεύεται μόνο για την ύπαρξη ενός γιου. ο γιος της πρώτης συζύγου του Vlad Dracula, που στην ιστορία είναι η Mihnea.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. genealogy.euweb.cz/balkan/basarab.html#MR.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  3. Iorga, Nicolae (1925). A History of Romania. Land, People, Civilization. London: Fisher Unwin Ltd. σελ. 95.  (As paraphrased by Jeffrey Scott Otto in "A Philological Survey of Late 15th Century Wallachian Edicts in the Hilandar Monastery Library: A Thesis"
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 McNally, Raymond T.· Florescu, Radu R. (29 Νοεμβρίου 2009). Dracula, Prince of Many Faces: His Life and His Times (στα Αγγλικά). Hachette+ORM. ISBN 978-0-316-09226-5.  Σφάλμα αναφοράς: Μη έγκυρη ετικέτα <ref> • όνομα " :0 " ορίζεται πολλές φορές με διαφορετικό περιεχόμενο