Μάχη του Ζόγκλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη του Ζόγκλου
Χρονολογία 1293
Τόπος Πύλος
Έκβαση Νίκη των Αραγωνέζων πειρατών
Αντιμαχόμενοι
Αραγωνοί πειρατές
Ηγετικά πρόσωπα

Η Μάχη του Ζόγκλου ήταν μία στρατιωτική αναμέτρηση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας με Αραγωνέζους πειρατές που λεηλατούσαν πόλεις και την ύπαιθρο του πριγκιπάτου. Η ακριβή τοποθεσία είναι άγνωστη, έγινε λίγο έξω από την Πύλο ή και στην ίδια την πόλη που τότε λεγόταν Ζόγκλος.

Το 1293 εμφανίστηκε στις ακτές της Πελοποννήσου ο ναύαρχος του βασιλείου της Αραγωνίας Ρογήρος ντε Λούρια ο οποίος ανέλαβε πειρατική δράση. Λεηλάτησε πολλές παραλιακές πόλεις του πριγκιπάτου ανάμεσα τους και την Πάτρα, και βρέθηκε στην Πύλο - Ζόγκλος τότε - όπου και αποβιβάστηκε. Στην Καλαμάτα βρισκόταν ο καστελάνος του φρουρίου της και Βαρώνος της Χαλανδρίτσας Γεώργιος Α΄ Γκίζι και ο Βαρώνος των Καλαβρύτων Ιωάννης ντε Τουρναί.

Οι δύο βαρώνοι συγκρότησαν στρατό και πήγαν στον Ζόγκλο , εκεί σε μάχη που έγινε ο στρατός του Πριγκιπάτου νικήθηκε και πιάστηκαν πολλοί αιχμάλωτοι ανάμεσα τους και ο Ιωάννης ντε Τουρναί. Έπειτα με παρέμβαση της Ισαβέλλας κλείσθηκε ειρήνη με τον Λούρια και απελευθερώθηκαν οι αιχμάλωτοι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στέφανου Θωμοπούλου, Ιστορία της Πόλεως Πατρών από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821, Τόμος Α΄, επιμέλεια Βασίλειου Λάζαρη, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1998, ISBN 960-7960-4