Μάχη του Ζόγκλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Ζόγκλου
Χρονολογία1293
ΤόποςΠύλος
ΈκβασηΝίκη των Αραγωνέζων πειρατών
Αντιμαχόμενοι
Αραγωνοί πειρατές
Ηγετικά πρόσωπα

Η Μάχη του Ζόγκλου ήταν μία στρατιωτική αναμέτρηση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας με Αραγωνέζους πειρατές που λεηλατούσαν πόλεις και την ύπαιθρο του πριγκιπάτου. Η ακριβή τοποθεσία είναι άγνωστη, έγινε λίγο έξω από την Πύλο ή και στην ίδια την πόλη που τότε λεγόταν Ζόγκλος.

Το 1293 εμφανίστηκε στις ακτές της Πελοποννήσου ο ναύαρχος του βασιλείου της Αραγωνίας Ρογήρος ντε Λούρια ο οποίος ανέλαβε πειρατική δράση. Λεηλάτησε πολλές παραλιακές πόλεις του πριγκιπάτου ανάμεσα τους και την Πάτρα, και βρέθηκε στην Πύλο - Ζόγκλος τότε - όπου και αποβιβάστηκε. Στην Καλαμάτα βρισκόταν ο καστελάνος του φρουρίου της και Βαρώνος της Χαλανδρίτσας Γεώργιος Α΄ Γκίζι και ο Βαρώνος των Καλαβρύτων Ιωάννης ντε Τουρναί.

Οι δύο βαρώνοι συγκρότησαν στρατό και πήγαν στον Ζόγκλο, εκεί σε μάχη που έγινε ο στρατός του Πριγκιπάτου νικήθηκε και πιάστηκαν πολλοί αιχμάλωτοι ανάμεσα τους και ο Ιωάννης ντε Τουρναί. Έπειτα με παρέμβαση της Ισαβέλλας κλείσθηκε ειρήνη με τον Λούρια και απελευθερώθηκαν οι αιχμάλωτοι.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στέφανου Θωμοπούλου, Ιστορία της Πόλεως Πατρών από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821, Τόμος Α΄, επιμέλεια Βασίλειου Λάζαρη, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1998, ISBN 960-7960-4