Μάχη του Δυρραχίου (1081)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μάχη του Δυρραχίου του 1081 έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1081 μεταξύ των Ρωμαίων, με Αυτοκράτορα τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό (βασ. 1081-1118) και τους Νορμανδούς της Νότιας Ιταλίας υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο (Πονηρό) αυτοαποκαλούμενο δούκα της Απουλίας & Καλαβρίας. Η μάχη έλαβε χώρα έξω από το Δυρράχιο/Ντούρες, το κυριότερο Ρωμαϊκό φρούριο στα Δυτικά Βαλκάνια, και έληξε σε νίκη των Νορμανδών.

Η Ιταλία και η Ιλλυρία το 1184. Πράσινο: Νορμανδικές κατακτήσεις. Μωβ: Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κίτρινο: πρώην εξαρχάτο Ραβέννας, τώρα στον πάπα. Σκούρο πράσινο: Βενετία. Ανοικτό πράσινο: Σαρακηνοί. Η υπόλοιπη Ιταλία: στους Λομβαρδούς.

Έπειτα από τη νορμανδική κατάκτηση της νότιας Ιταλίας, η οποία ως τότε ανήκε στους Ρωμαίους και τους Σαρακηνούς, ο Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας (βασ. 1071-1078) μνήστευσε τον γιο του με την κόρη τού Ροβέρτου Γυισκάρδου. Όταν ο Μιχαήλ Ζ΄ εκτοπίστηκε, ο Ροβέρτος έλαβε αυτό ως αφορμή για να ειβάλει στη Ρωμανία το 1081. Ο στρατός του πολιόρκησε το Δυρράχιο, αλλά ο στόλος του νικήθηκε από τους Βενετούς. Στις 18 Οκτωβρίου ου Νορμανδοί συνεπλάκησαν με έναν Ρωμαϊκό στρατό υπό τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό, έξω από το Δυρράχιο. Η μάχη ξεκίνησε με τη δεξιά πτέρυγα των Ρωμαίων να επιτίθεται στην αριστερή των Νορμανδών, η οποία έσπασε και διέφυγε. Οι Βαράγγοι μισθοφόροι τους ακολούθησαν, αποσπάστηκαν όμως από την κύρια δύναμη και σφαγιάστηκαν. Τότε οι Νορμανδοί ιππότες του κέντρου επιτέθηκαν στο Ρωμαϊκό κέντρο και το έθραυσαν, προκαλώντας την ανατροπή του όγκου του Ρωμαϊκού στρατού.

Έπειτα από τη νίκη, οι Νορμανδοί κατέλαβαν το Δυρράχιο τον Φεβρουάριο του 1082 και προωθήθηκαν στα ενδότερα, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Ο Ροβέρτος όμως υποχώρησε αφήνοντας την Ελλάδα, για να προστατέψει τον σύμμαχό του πάπα Γρηγόριο Ζ΄, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από τον Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας (βασ. 1084-1105). Ο Ροβέρτος άφησε τον γιο του Βοημούνδο Α΄ υπεύθυνο του στρατού στην Ελλάδα. Ο Βοημούνδος είχε στην αρχή επιτυχίες και νίκησε τον Αλέξιο Α΄ σε μερικές μάχες, ωστόσο νικήθηκε από αυτόν έξω από τη Λάρισσα το 1083. Αναγκαζόμενος να αποσυρθεί στην Ιταλία, ο Βοημούνδος Α΄ έχασε όλα τα εδάφη που είχαν καταλάβει οι Νορμανδοί. Οι Ρωμαϊκή ανάκτηση ξεκίνησε την Κομνήνεια αποκατάσταση.

Το υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προοίμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολιορκία του Δυρραχίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μετέπειτα γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Anna Comnena (translated by E. R. A. Sewter). The Alexiad. London: Penguin Books, 1996, ISBN 0-14-044215-4.