Μάχη της Μεγάλης Πρεσλάβας (1053)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη της Μεγάλης Πρεσλάβας
Το φρούριο της Πρεσλάβας σήμερα
Χρονολογία1051
ΤόποςΜεγάλη Πρεσλάβα
ΈκβασηΝίκη των Πετσενέγων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
άγνωστος αριθμός
άγνωστος αριθμός
Απώλειες
άγνωστος αριθμός
άγνωστος αριθμός

Η Μάχη της Μεγάλης Πρεσλάβας έγινε το 1053 ανάμεσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τους Πετσενέγους στην οχυρωμένη πόλη Μεγάλη Πρεσλάβα της Θράκης, σημερινό Βέλικι Πρέσλαβ της Βουλγαρίας.

Οι Πετσενέγοι υπό τον χαγάνο Τυράχ είχαν καταλάβει τη Μεγάλη Πρεσλάβα και ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Θ´ ο Μονομάχος αποφάσισε να διώξει τους Πετσενέγους από τη Θράκη και να επανακτήσει τα εδάφη που λεηλατούσαν[1]. Το 1053 ο Κωνσταντίνος Θ΄ ανακάλεσε στρατεύματα από τα ανατολικά και συριακά σύνορα της αυτοκρατορίας και τα έθεσε υπό τις διαταγές των Μιχαήλ Ακόλουθου και του Βασίλειου Σύνκελλου[1].

Ο Βυζαντινός στρατός περνώντας τον Αίμο έφτασε στη Μεγάλη Πρεσλάβα όπου ξεκίνησε πολιορκία της πόλης, η πολιορκία άγνωστο πόσο διήρκεσε αλλά οι επιτιθέμενοι αντιμετώπισαν πρόβλημα εφοδιασμού που τους ανάγκασε να λύσουν την πολιορκία[1]. Κατά μία εκδοχή ο Σύνκελλος που ήταν στρατηγός του Θέματος Βουλγαρίας έπεισε τον Ακόλουθο να λύση την πολιορκία και να αποσυρθεί επειδή ήταν ο αρχηγός της εκστρατείας και σε πιθανή νίκη θα έπαιρνε όλα τα εύσημα[1].

Ο Τυράχ προβλέποντας ή ενημερωμένος για την απόσυρση των βυζαντινών έστειλε κρυφά στρατεύματα κι περίμεναν σε όλα τα περάσματα τους βυζαντινούς[1]. Οι Βυζαντινοί αποσυρόμενοι από την πολιορκία σε κάποιο πέρασμα του Αίμου έπεσαν στην παγίδα του Τυράχ και αποδεκατίστηκαν ενώ σκοτώθηκε και ο Βασίλειος Σύνκελλος ενώ ο Ακόλουθος κατάφερε να φτάσει στην Αδριανούπολη με τα υπολείμματα του στρατού[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]