Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρκος Λικίνιος Σκριβώνιος Καμερίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Λικίνιος Σκριβώνιος Καμερίνος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναLicinia Cornelia Volusia Torquata
ΓονείςΜάρκος Λικίνιος Κράσσος Φρούγι και Σουλπικία Πραιτεξτάτα
ΑδέλφιαLicinia Praetextata
Γάιος Καλπούρνιος Πίσων Κράσσος Φρούγι Λικινιανός
Λίβων Ρουπίλιος Φρούγι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος συγκλητικός

Ο Μάρκος Λικίνιος Σκριβώνιος Καμερίνος, λατιν.: Marcus Licinius Scribonianus Camerinus ήταν ένας πλούσιος Ρωμαίος Συγκλητικός που έζησε στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 1ο αι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος του γένους των Λικινίων, μιας αριστοκρατικής πληβείας οικογένειας που είχε διακεκριμένη γενεαλογία.[1] Ήταν ένας από τους γιους και μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν από τον Mάρκο Λικίνιο Κράσσο Φρούγι ύπατο το 64 (γιο του Ρωμαίου Πολιτικού Μάρκου Λικίνιου Κράσσου Φρούγι και της Σκριβωνίας Μάγνας[2]) από τη σύζυγό του Σουλπικία Πραιτεξτάτα, κόρη του αντικαταστάτη υπάτου (suffect consul) το 46, Κόιντου Σουλπίκιου Καμερίνου Πετικού.[3] Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη.

Ο πατέρας του Καμερίνου, Φρούγι, εκτελέστηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Νέρωνα μεταξύ 66 και 68, λόγω πληροφοριών που του έφερε ο Μάρκος Ακουίλιος Ρέγουλος.[4] Μετά το τέλος του Φρούγι, η μητέρα του πήρε τον Καμερίνο με τους αδελφούς του, σε μια συγκέντρωση της Ρωμαϊκής Συγκλήτου το 70, στις αρχές της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Βεσπασιανού, αναζητώντας εκδίκηση για το θάνατο τού πατέρα του.[4] Έτσι ο Ρέγκουλος με τον συνδεδεμένο του πολιτικό κύκλο διώχθηκε από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο. [5]

Ο σκλάβος που προσποιήθηκε τον αφέντη του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καμερίνος είχε έναν σκλάβο που ονομαζόταν Γέτα, ο οποίος αγαπούσε την περιπέτεια: αφού δραπέτευσε, προσποιήθηκε ότι ήταν ο Λικίνιος Σκριβώνιος Καμερίνος.[6] Το 69 π.Χ., κατά τη διάρκεια της σύντομης βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Βιτέλλιου, ήθελε να αναστατώσει τον Αυτοκράτορα και την κυβέρνησή του. Ο Γέτα προσποιήθηκε ότι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Ρώμη κατά την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Νέρωνα, και ότι από τότε ζούσε κρυμμένος στην Ιστρία, επειδή ανήκε στην οικογένεια Κράσσι που είχε μεγάλες περιουσίες στην Ιστρία. Ο Γέτα κατάφερε με επιτυχία να συγκεντρώσει γύρω του τον τοπικό πληθυσμό, και ακόμη και μερικούς στρατιώτες που είχαν παραπλανηθεί από αυτόν ή επιθυμούσαν μια εξέγερση. Ωστόσο, ο Γέτα συνελήφθη και στάλθηκε ενώπιον του Βιτέλλιου. Όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική προέλευση του Γέτα, ο Βιτέλλιος τον εκτέλεσε ως κοινό σκλάβο.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rudich, Political Dissidence Under Nero: The Price of Dissimulation
  2. Ronald Syme, The Augustan Aristocracy (Oxford: Clarendon Press, 1986), p. 181
  3. Rudich, Political Dissidence Under Nero: The Price of Dissimulation
  4. 4,0 4,1 Shelton, The Women of Pliny's Letters, p. 153
  5. Rutledge, Imperial Inquisitions: Prosecutors and Informants from Tiberius to Domitian, p. 119
  6. Rudich, Political Dissidence Under Nero: The Price of Dissimulation, p. 203

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σκριβωνιανός Καμερίνος: άρθρο στην αρχαία βιβλιοθήκη
  • Σ.Χ. Ρότλετζ, Αυτοκρατορική Ιερά Εξέταση: Εισαγγελείς και πληροφοριοδότες από τον Τιβέριο έως τον Δομιτιανό (Google eBook), Ρότλετζ, 2002
  • Β. Ρούντιχ, Πολιτική Αντίθεση υπό τον Νέρωνα: Η τιμή της απομίμησης, Ρότλετζ, 2013
  • Τζ. Σέλτον, Οι Γυναίκες των Επιστολών του Πλίνιου, Ρότλετζ, 2013