Μάρια Πιουσούτσκα (1842-1884)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρια Πιουσούτσκα (1842-1884)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1842
Adomavas
Θάνατος1  Σεπτεμβρίου 1884
Βίλνιους
Τόπος ταφήςΣουγκίντσιαϊ και Κοιμητήριο Ράσος
ΘρησκείαΚαθολικισμός[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΠολωνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Ρωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓιούζεφ Βιντσέντι Πιουσούτσκι
ΤέκναΜπρονίσουαφ Πιουσούτσκι
Γιούζεφ Πιουσούτσκι
Άνταμ Πιουσούτσκι
Καζίμιες Πιουσούτσκι
Γιαν Πιουσούτσκι
ΓονείςΑντόνι Μπιλέβιτς και Χελένα Μιχαουόφσκα
ΟικογένειαΜπιλέβιτς και Οικογένεια Πιουσούτσκι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μάρια Πιουσούτσκα (πολωνικά: Maria Piłsudska, το γένος Μπιλέβιτς [Billewicz]) (1842 - 1 Σεπτεμβρίου 1884) ήταν η μητέρα του Γιούζεφ Πιουσούτσκι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάρια Μπιλέβιτς γεννήθηκε στο Αντάμουφ (Adamów), κοντά στην Τενένιε, στο τότε Κυβερνείο Κάουνας, στην οικογένεια του Αντόνι Μπιλέβιτς, του θυρεού Μογκίουα (Mogiła) και της Χελένα, το γένος Μιχαουόφσκα. Καταγόταν από την ευγενή οικογένεια Μπιλέβιτς. Οι αδερφές τις, Γιοάννα και Ζόφια, ήταν συγγραφείς και κοινωνικοί ακτιβιστές. Ως παιδί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ισχίου στο Βερολίνο, η οποία την έκανε να κουτσαίνει ελαφρώς σε όλη της τη ζωή.

Στις 22 Απριλίου 1863, στο Τενένιε, παντρεύτηκε τον Γιούζεφ Βιντσέντι Πιουσούτσκι. Ως προίκα, έφερε περιουσία που κληρονόμησε από τη μητέρα της, την Χελένα. Έκαναν δώδεκα παιδιά.

Η Μάρια ενστάλαξε τον πατριωτισμό στα παιδιά της και τους δίδαξε πολωνική λογοτεχνία και ιστορία. Δεν παραμέλησε επίσης την υπόλοιπη εκπαίδευση, όπου μια Ελβετίδα παιδαγωγός δίδαξε στα παιδιά γαλλικά και γερμανικά. Η Μάρια έβλεπε τους γιους της, ιδιαίτερα τον Γιούζεφ, ως μαχητές για την ελευθερία της Πολωνίας.

Χώρος ενταφιασμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάρια Πιουσούτσκα πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 1884 και ενταφιάστηκε στο Σουγκίντι. Την 1η Ιουνίου 1935, η σορός της εκτάφηκε και τοποθετήθηκε προσωρινά στην Εκκλησία της Αγίας Τερέζας στο Βίλνιους. Στις 12 Μαΐου 1936, το φέρετρο με το σώμα τοποθετήθηκε τελετουργικά στην κρύπτη του μαυσωλείου στο Κοιμητήριο Ράσος. Δίπλα στο φέρετρο τοποθετήθηκε ένα κρυστάλλινο δοχείο με την καρδιά του Γιούζεφ Πιουσούτσκι.

Η ταφόπλακα καλύπτεται με μια πλάκα από γρανίτη από την Μπρονισουάφκα στο Βοεβοδάτο Βόουιν (1921-1939). Η επεξεργασία και η στίλβωση της πλάκας έγινε από τον Μπολέσουαφ Σιπνιέφσκι στο εργοστάσιο γλυπτικής και λιθοδομής Sypniewski στη Βαρσοβία, όπου σκαλίστηκε η περίφημη επιγραφή στην πλάκα: «Μητέρα και καρδιά του υιού». Μια τιμητική φρουρά προσκόπων στεκόταν μπροστά στο μαυσωλείο μέχρι την κατάληψη του Βίλνιους από τον Κόκκινο Στρατό το 1939. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης της περιοχής του Βίλνιους από τη Λιθουανία, μια φρουρά Λιθουανών στρατιωτών στεκόταν μπροστά στον τάφο.

Παιδιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]