Λόφος του Πιουσούτσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°3′36.4″N 19°50′49.9″E / 50.060111°N 19.847194°E / 50.060111; 19.847194

Λόφος του Πιουσούτσκι
Χάρτης
Είδοςτύμβος
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°3′36″N 19°50′50″E
Διοικητική υπαγωγήΚρακοβία
ΧώραΠολωνία
Ύψος35 μέτρα
Προστασίααντικείμενο του πολωνικού μητρώου πολιτιστικής κληρονομιάς
Commons page Πολυμέσα
Μνημείο στην κορυφή του Λόφου του Πιουσούτσκι

Ο Λόφος του Πιουσούτσκι (πολωνικά: kopiec Piłsudskiego‎‎, επίσης γνωστός ως Λόφος της Ανεξαρτησίας ή Λόφος της Ελευθερίας[1]) είναι λόφος που βρίσκεται στην Κρακοβία της Πολωνίας, ο οποίος δημιουργήθηκε από το πολωνικό έθνος προς τιμήν του Γιούζεφ Πιουσούτσκι. Είναι τεχνητός λόφος και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1934 και 1937. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Κρακοβίας, στη συνοικία Ζβιεζίνιετς. Είναι ο νεότερος και μεγαλύτερος από τους τέσσερις λόφους της Κρακοβίας.[a]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934 οι Πολωνικές Λεγεώνες, και οι ενώσεις τους, πρότειναν να χτιστεί ένα μνημείο μνήμης της επανίδρυσης της ανεξαρτησίας της Πολωνίας. Η Επιτροπή για την Κατασκευή του Λόφου δημιουργήθηκε στη Βαρσοβία και της οποίας προήδρευσε ο Βαλέρι Σουάβεκ. Η κατασκευή ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 1934, την 20ή επέτειο από την αναχώρηση της Πρώτης Ομάδας Στελεχών (Pierwsza Kompania Kadrowa) από την Κρακοβία στην αρχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.[2]

Μετά τον θάνατο του Στρατάρχη Γιούζεφ Πιουσούτσκι στις 12 Μαΐου 1935, οι Λεγεωνάριοι - πρώην υφιστάμενοι του Πιουσούτσκι, του δημιουργού των Λεγεώνων - αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα του λόφου προς τιμήν του αρχηγού τους. Ο λόφος ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουλίου 1937. Χώμα από κάθε πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο οποίο πολέμησαν οι Πολωνοί τοποθετήθηκε στο λόφο.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χανς Φρανκ, Γερμανός Ναζί κυβερνήτης της κατεχόμενης Πολωνίας, εξέδωσε την εντολή να ισοπεδωθεί και να καταστραφεί ο λόφος, αλλά λόγω της δυσκολίας και των εξόδων δεν εκτελέστηκε ποτέ. Μετά τον πόλεμο, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία θεώρησε το λόφο λείψανο της καπιταλιστικής Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας, που εξακολουθούσε να υποστηρίζεται από την πολωνική εξόριστη κυβέρνηση, προσπάθησε να απαξιώσει τη σημασία του λόφου. Οποιεσδήποτε αναφορές σε αυτό αφαιρέθηκαν από επίσημες δημοσιεύσεις και η γύρω περιοχή γέμισε με δέντρα για να αποκρύψει τη θέα. Ανεπίσημα αναφερόταν ως Kopiec Sowiniec (Λόφος του Σοβίνιετς). Ωστόσο, η μεγαλύτερη ζημιά στο μνημείο προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της σταλινικής εποχής. το 1953 αφαιρέθηκε η πλάκα από γρανίτη με τον σταυρό της Λεγεώνας και μεγάλο μέρος της επιφάνειας του λόφου καταστράφηκε.

Το 1981, με την αποδυνάμωση της κομμουνιστικής κυβέρνησης, ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του λόφου. Στο μνημείο προστέθηκε χώμα από τα πεδία μάχης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα οποία συμμετείχαν διάφοροι πολωνικοί στρατοί και απέκτησε το ψευδώνυμο «Τάφος των Τάφων». Το 1995, πέντε χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Πολωνία, ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη ανακαίνιση του λόφου. Το 1997 μια μεγάλη πλημμύρα κατέστρεψε το λόφο και μια δεύτερη ανακαίνιση ξεκίνησε αμέσως μετά, η οποία ολοκληρώθηκε το 2002 με μια τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ένα^ Οι άλλοι τρεις μεγάλοι τύμβοι στην Κρακοβία είναι ο Λόφος του Κράκου, ο Λόφος της Βάντα και ο Λόφος του Κοστσιούσκο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]