Λούτσα Πρέβεζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λούτσα Πρέβεζας
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
ΔήμοςΠάργας, Τοπική Κοινότητα Λούτσης
Γεωγραφία
ΝομόςΠρεβεζας
Πληθυσμός
Μόνιμος329
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας480 62

Η Λούτσα Πρέβεζας είναι παραθαλάσσιο χωριό που ανήκει στον Δήμο Πάργας. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 340 άτομα (σύμφωνα με την απογραφή του 2011).

Στο χωριό υπάρχουν πέντε εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος (πολιούχος), η Παναγιά, ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Βαρβάρα και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κατά τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου γίνεται και η ετήσια πανήγυρις, κατά την οποία πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές καθώς και τουρίστες προσέρχονται. Από την βόρεια πλευρά του χωριού έως τα παραλια , εκτείνεται πευκοδάσος συνολικης έκτασης περίπου 800m² , το οποίο χαρίζει μοναδική γοητεία στην περιοχή και ενθουσιάζει τον επισκέπτη. Η Λούτσα έχει τουριστικό χαρακτήρα λόγω της παραλίας της, η οποία διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, καφετέριες και ταβέρνες. Στην παραλία γίνονται επίσης δραστηριότητες water sports. Παλαιότερα το χωριό είχε Δημοτικό σχολείο, το οποίο έκλεισε το 2009

Μύλος Φλέβα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην παραλία που εκτείνεται δυτικά του οικισμού και πριν την τουριστική αξιοποίησή της περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, στην εκβολή ρυακιού βρισκόταν λίθινος Νερόμυλος (θέση ''Μύλος Φλέβα''), ο οποίος δεν διασώζεται και ανήκε στην οικογένεια Φλέβα, ενώ είχε αγορασθεί απευθείας από τον Τούρκο κάτοχό του (το πωλητήριο συμβόλαιο διασώζεται ως σήμερα). Μέλη της οικογένειας μετοίκησαν στην Πρέβεζα σε θέση άμεσα βορείως του Κάστρου Αγίου Ανδρέα (εσωτερική ακρόπολη) και σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη βόρεια Πύλη του Κάστρου της Πρέβεζας, όπου συνδέθηκαν με επιγαμίες με άλλες οικογένειες όπως την Οικογένεια Τζίμα, κ.ά., ενώ απόγονοί τους συνεχίζουν να διαμένουν στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία της Κωνσταντίνας Φλέβα (συζύγου Ευαγγέλου Τζίμα), κατά το α' τέταρτο του 20ού αιώνα η οικογένειά της ξεκινούσε από την Πρέβεζα με καϊκι για την διεκπεραίωση εργασιών που σχετίζονταν με τον νερόμυλο και το ταξίδι διαρκούσε μία ημέρα. Ως τα τέλη του ίδιου αιώνα, η θέση αποτελούσε ιδιοκτησία των Οικογενειών Φλέβα και Τζίμα.

Σήμερα, στη θέση του νερόμυλου, μέλη της οικογένειας Φλέβα διατηρούν τουριστικό κατάλυμα του οποίου η επωνυμία του (Flevas' Mill Apartments) διατηρεί την παραδοσιακή χρήση του χώρου.