Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λουτροφόρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουτροφόρος της Νότιας Ιταλίας (330 π.Χ.) Φτιάχτηκε για τάφο γι' αυτό έχει τρύπα στον πάτο, επομένως δεν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δοχείο. Αντίθετα, ήταν ένα έργο επίδειξης, που φτιάχτηκε για να το βλέπουν οι πενθούντες. Απεικονίζονται: μια Σειρήνα, ο Δίας, η Αφροδίτη, η Αστραπή, η Ελευσίνα προσωποποιημένη, ο Ενιαυτός, ο Ύπνος και ο Δίας σε μορφή κύκνου, η Λήδα και μια δούλα της να μαζεύει φρούτα.

Ο λουτροφόρος (ετυμολογία: λουτρόν+φέρω) είναι ένας ξεχωριστός τύπος αγγείου αρχαιοελληνικής κεραμικής που χαρακτηρίζεται από έναν επιμήκη λαιμό με δύο λαβές. Ο λουτροφόρος χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά νερού για το τελετουργικό λουτρό της νύφης πριν τον γάμο, καθώς και σε νεκρώσιμες τελετές (τοποθετούνταν στους τάφους των ανύπαντρων).

Ο ίδιος ο λουτροφόρος είναι χαρακτηριστικό μοτίβο στις ελληνικές επιτύμβιες στύλες: είτε ως ανάγλυφο (για παράδειγμα η λύκηθος στη στήλη του Παναιτίου) είτε ως πέτρινο αγγείο. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό στον χώρο του Κεραμεικού στην Αθήνα, μερικά από τα οποία σώζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.