Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύαθος (αγγείο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αττικού μελανόμορφου ρυθμού κύαθος που απεικονίζει τον Διόνυσο και μια μαινάδα, περ. 550-540 π.Χ. Μουσείο Λούβρου

Κύαθος (αρύταινα ή αντλητήριον είναι οι άλλες του ονομασίες) είναι το όνομα που δίνεται στη σύγχρονη ορολογία για ένα τύπο πήλινου αρχαιοελληνικού αγγείου με ζωγραφιές. Το σχήμα του ήταν ψηλό, στρογγυλό, με ελαφρώς κωνικό κύπελλο και μακριά, επίπεδη και λυγισμένη λαβή, κάνοντάς το να μοιάζει με μια κουτάλα, η οποία είναι και ο πιο κοντινός σύγχρονος απόγονός του.

The kyathos has a graceful shape resembling a teacup, though a bit larger, with a high, looped, flat-strap or oval handle[1] (O κύαθος έχει ένα χαριτωμένο σχήμα που θυμίζει φλιτζάνι τσαγιού, αν και λίγο μεγαλύτερο, με μια ψηλή, στρογγυλή, επίπεδη ή οβάλ λαβή)

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μέσο μήκος ενός κύαθου ήταν περίπου 13 εκ. Η πιθανή προέλευσή του είναι ετρουσκική και προέρχεται από ανάλογο χάλκινο σκεύος. Εφευρέτης του θεωρείται μάλλον ο αγγειοπλάστης Νικοσθένης, γύρω στα 530 π.Χ.

O κύαθος λειτουργούσε σαν σκεύος για την άντληση ή τη βύθιση του αραιωμένου οίνου από ένα αγγείο (κρατήρα ή πιθάρι)

Ο κύαθος αποτελούσε τη βάση για τη μέτρηση των στερεών (6 κύαθοι ισοδυναμούν με μια κοτύλη) και των υγρών (1 ½ κύαθοι = 1 οξύβαφον).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Schreiber, Toby (27 Μαΐου 1999). Athenian Vase Construction: A Potter's Analysis. Getty Publications. ISBN 978-0-89236-465-7.