Πυξίδα (αγγείο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυξίδα της αρχαϊκής περιόδου 470 π.Χ.- 460 π.Χ.. Παράσταση από τους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδος. Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι Πυξίδα της αρχαϊκής περιόδου 470 π.Χ.- 460 π.Χ.. Παράσταση από τους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδος. Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι
Πυξίδα της αρχαϊκής περιόδου 470 π.Χ.- 460 π.Χ.. Παράσταση από τους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδος. Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι
Οι θεοί του Ολύμπου γύρω από ένα τρίποδα με το χρυσό μήλο των εσπερίδων που θα απονέμουν στην ομορφότερη θεά που θα επιλέξει ο Πάρις, Μουσείο Walter Art Museum, Βαλτιμόρη.

Η Πυξίδα είναι είδος της κεραμικής, της αγγειοπλαστικής και ξυλογλυπτικής τέχνης αρχικά, συνήθως στρογγυλό με ξεχωριστό καπάκι που χρησιμοποιούνταν περισσότερο από τις γυναίκες για να φυλάσσουν τα κοσμήματα και τα καλλυντικά τους. Σε μεταγενέστερες περιόδους κατασκευάζονται και από μέταλλο, φίλντισι ή άλλα υλικά.

Το όνομα προέρχεται από τα κορινθιακά κουτιά που κατασκευάζονταν από ξύλο πυξού και οι αρχικές παραστάσεις απεικόνιζαν συνήθως την πομπή του γάμου από το σπίτι ενός νεαρού κοριτσιού με το νέο σύζυγό της.

Σε τέτοια αγγεία αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες υπογραφές καλλιτεχνών (Χάρης σε μια πυξίδα και Τιμωνίδας[1] σε ένα κομψό αθηναϊκό αγγείο, με τον Αχιλλέα να περιμένει τον Τρωίλο..

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή (των 30 τόμων), τόμ. 28 σ. 685 ISBN 960-8177-80-4 Τιμωνίδας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]