Λουιζιάνα (Νέα Γαλλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουιζιάνα
16821804

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΒασίλειο της Γαλλίας
Διοικητική υπαγωγήΝέα Γαλλία

Η Λουιζιάνα ({La Louisiane· από το 1879, La Louisiane française) ή γαλλική Λουιζιάνα[1] ήταν διοικητική περιφέρεια της Νέας Γαλλίας. Υπό γαλλικό έλεγχο από το 1682–1762 και το 1802–04, η περιοχή ονομάστηκε προς τιμήν του Λουδοβίκου ΙΔ΄, από τον Γάλλο εξερευνητή Ρενέ-Ρομπέρ Καβελιέ, σιε ντε λα Σαλλ. Αρχικά κάλυπτε μία επεκτατική περιοχή που περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης που αποστραγγίζεται από τον Ποταμό Μισσισσιππή και εκτεινόταν από τις Μεγάλες Λίμνες στον Κόλπο του Μεξικού και από τα Απαλάχια Όρη στα Βραχώδη Βουνά. Η Λουιζιάνα ήταν διαιρεμένη σε δύο περιφέρειες, γνωστές ως Άνω Λουιζιάνα (Γαλλικά: Haute-Louisiane), η οποία άρχιζε βόρεια του Ποταμού Αρκάνσας και Κάτω Λουιζιάνα (Γαλλικά: Basse-Louisiane). Η σημερινή πολιτεία των Η.Π.Α. της Λουιζιάνας πήρε το όνομά της από την ιστορική περιοχή, μολονότι καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό κομμάτι της περιοχής που διεκδικούσαν οι Γάλλοι.[1]

Μολονότι η γαλλική εξερεύνηση της περιοχής άρχισε κατά την διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ΄, η Γαλλική Λουιζιάνα δεν ήταν πολύ ανεπτυγμένη, λόγω της ελλείψεως ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Ως αποτέλεσμα της ήττας στον Επταετή Πόλεμο, η Γαλλία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει το ανατολικό τμήμα των εδαφών το 1763 στην νικήτρια Βρετανία και παράλληλα παραχώρησε κρυφά με την συνθήκη του Φονταινεμπλώ (1762) το δυτικό τμήμα στην Ισπανία. Η Γαλλία επανέκτησε την κυριότητα των δυτικών εδαφών στην μυστική συνθήκη του Σαν Ιντελφόνσο του 1800. Αλλά πιεζόμενος από υποχρώσεις στην Ευρώπη, ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης αποφάσισε να πουλήσει την περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες με την Αγορά της Λουιζιάνας του 1803, τερματίζοντας την παρουσία των Γάλλων στην Λουιζιάνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχώρησαν μέρος της Αγοράς της Λουιζιάνας στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Συνθήκη του 1818, μετά τον Πόλεμο του 1812. Αυτός ο τομέας εκτείνεται πάνω από τον 49ο βόρειο παράλληλο σε ένα κομμάτι της σημερινής Αλμπέρτα και το Σασκατσούαν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 "La Louisiane française 1682-1803", 2002, webpage (in English): louisiana.culture.fr: although named, in French, "La Louisiane", that name became the French term for the U.S. state of Louisiana, so by 1879, the colonial region was called La Louisiane française.