Λουδοβίκος το παιδί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος το παιδί
Die deutschen Kaiser Ludwig das Kind.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Ιουλίου 893[1]
Altötting[1]
Θάνατος 29  Σεπτεμβρίου 911[1]
Φραγκφούρτη
Αιτία θανάτου νόσος
Τόπος ταφής St. Emmeram
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης[1]
Οικογένεια
Γονείς Αρνούλφος της Καρινθίας και Όντα[1]
Αδέλφια Ρατόλδος[2]
Ζβέντιμπολντ[2]
Ellinrat[2]
Οικογένεια Καρολίγγεια Δυναστεία[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλέας των Φράγκων

Ο Λουδοβίκος το παιδί (Ludwig das Kind, Βαυαρία, Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος 893 - 20 ή 24 Σεπτεμβρίου 911) ήταν ο τελευταίος Καρολίδης βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων, ο μόνος νόμιμος γιος του αυτοκράτορα Αρνούλφου και της συζύγου του, Ότας, από την δυναστεία των Κονραδίνων. Διαδέχθηκε τον πατέρα του σε ηλικία 6 ετών. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του η χώρα του είχε λεηλατηθεί από επιδρομές των Μαγυάρων.

Ασθενούς υγείας συνέχεια άρρωστος είχε αφήσει την διακυβέρνηση της χώρας του στα χέρια των ευγενών και των επισκόπων ιδιαίτερα στους επισκόπους του Μάιντζ και της Κωνσταντίας. Οι δύο επίσκοποι εννόησαν την άνοδο της δυναστείας των Κονραδίνων απέναντι σε αυτή της Βαβεμβέργης. Το 900 ορδές Μαγυάρων ξεκίνησαν επιδρομές στην Βαυαρία: λεηλάτησαν την Καρινθία (901), την Σαξονία (906), ενώ το 907 συνέτριψαν τους Βαυαρούς και το 909 λεηλάτησαν την Αλαμανία. Ο μικρός Λουδοβίκος ήταν ανίκανος να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον τους και ο στρατός του καταστράφηκε (907) στο Πρέσμπουργκ.

Πέθανε πρόωρα 18 ετών αφήνοντας κενό, αφού με τον θάνατο του εξέλιπε ο ανατολικός κλάδος της δυναστείας των Καρολιδών, επιτρέποντας την άνοδο στον θρόνο της Βαυαρίας του Ερρίκου του κυνηγού, ξαδέλφου του Λουδοβίκου ιδρυτή της δυναστείας των Οθωνιδών.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis the Child της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).