Λουδοβίκος της Μπέζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος της Μπέζα
Portrait of Infante Luis, Duke of Beja, Belem Collection.JPG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 3  Μαρτίου 1506
Αμπράντες
Θάνατος 27  Νοεμβρίου 1555
Corbasca
Χώρα πολιτογράφησης Πορτογαλία
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα συγγραφέας
Οικογένεια
Τέκνα Αντώνιος της Πορτογαλίας
Γονείς Εμμανουήλ Α΄ της Πορτογαλίας και Μαρία της Αραγωνίας
Αδέλφια Μαρία της Πορτογαλίας
Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Beatrice of Portugal, Duchess of Savoy
Φερδινάνδος της Γκουάρντα
Ιωάννης Γ΄ της Πορτογαλίας
Ερρίκος της Πορτογαλίας
Εδουάρδος, 4ος δούκας του Γκουιμαράες
Miguel da Paz, Prince of Portugal
Αλφόνσος, καρδινάλιος-πρίγκιπας της Πορτογαλίας
Οικογένεια Οίκος των Αβίς

Ο Λουδοβίκος, πορτογαλ. Luís (3 Μαρτίου 1506 - 27 Νοεμβρίου 1555) από τον Οίκο των Αβίς ήταν δούκας της Μπέζα. Έλαβε μέρος στην κατάκτηση της Τύνιδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Εμμανουήλ Α΄ της Πορτογαλίας και της Μαρίας των Τραστάμαρα, κόρης τού Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας.

Διαδέχθηκε το 1521 τον πατέρα του ως δούκας της Μπέζα και έγινε κοντόσταυλος της Πορτογαλίας και βοηθός ηγούμενος τού Τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών στο παράρτημα Πορτογαλίας, που είχε το αρχηγείο του στην πόλη Κράτο.

Το 1535 συμμετείχε στην κατάκτηση της Τύνιδας ως αδελφός της Ισαβέλλας, συζύγου τού Καρόλου Α΄ της Ισπανίας και διοίκησε τον Πορτογαλικό στρατό. Η Πορτογαλική γαλέρα Σάο Ζοάο Βαπτίστα η λεγόμενη Μποταφόγκο είχε ζητηθεί ειδικά από τον Κάρολο Α΄, καθώς ήταν το πιο δυνατό πλοίο τού κόσμου την εποχή εκείνη: είχε 366 μπρούτζινα κανόνια. Το έμβολο τού Μποταφόγκο έσπασε την άλυσο πού φύλασσε τον λιμένα Λα Γκουλέττε της Τύνιδας και έτσι ο Χριστιανικός στόλος κατέλαβε την πόλη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν νυμφεύτηκε. Από την Γιολάντε Γκόμες, μία προσήλυτη (pelicana), κόρη τού Πέντρο Γκόμες από την Έβορα, είχε φυσικά τέκνα:

  • (νόθος) Αντώνιος 1531-1595, βοηθός ηγούμενος τού Τάγματος των Ιωαννιτών στο παράρτημα της Πορτογαλίας με έδρα το Κράτο. Διεκδικητής βασιλιάς της Πορτογαλίας.
  • (νόθος) Ζουάν Γκόμες 1536-1610. Ιδρυτής το 1563 της πόλης Βίλλα ντε Σάντα Μαρία ντε λος Λάγκος (νυν Λάγκος ντε Μορένο) στην περιοχή Νουέβα Γκαλίσια τού Μεξικού.
  • (νόθος) Ιωάννης Γκόμες γενν. 1540.

Μερικοί λένε, ότι τελικά παντρεύτηκαν και έτσι νομιμοποίησαν τα τέκνα τους. Η Γιολάντα λέγεται, ότι απεβίωσε μοναχή στο Αλμόστερ τού Σανταρέμ το 1568.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Nobreza de Portugal e do Brasil – Vol. I, pages 382/384. Published by Zairol Lda., Lisbon 1989.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Luís of Portugal, Duke of Beja της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).