Λολίτες της Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λολίτες της Αθήνας
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Παπακώστας
ΣενάριοΓιώργος Παπακώστας
ΠρωταγωνιστέςΔημήτρης Μυράτ, Μίρκα Καλατζοπούλου, Ζέτα Αποστόλου, Κούλα Αγαγιώτου, Σούλα Αθανασιάδου, Σταύρος Ξενίδης και Ανδρέας Φιλιππίδης
ΦωτογραφίαΝίκος Μήλας
Εταιρεία παραγωγήςΦάρος Φιλμ
Πρώτη προβολή22  Νοεμβρίου 1965
Διάρκεια108 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Οι Λολίτες της Αθήνας είναι ασπρόμαυρη ελληνική δραματική ταινία του 1965 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Παπακώστα. Πρωταγωνιστούν οι: Δημήτρης Μυράτ, Μίρκα Καλατζοπούλου, Ζέτα Αποστόλου και ο Παύλος Λιάρος.[1]

Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται στον Κώστα Ζανίτο (Μυράτ), έναν αξιοπρεπή οικογενειάρχη και επιτυχημένο αρχιτέκτονα, ο οποίος γνωρίζει τυχαία κάποιο βράδυ, μια νεαρή κοπέλα, την Ρόζυ Καρέλλη (Καλατζοπούλου), όταν αυτή του ζητά να τη σώσει από την καταδίωξη ενός αστυνομικού (Φιλιππίδης) και να προσποιηθεί τον πατέρα της. Έκπληκτος από το περιστατικό ο Ζανίτος, αλλά ταυτόχρονα και γοητευμένος από την εμφάνισή της, λέει ψέματα στον αστυνόμο και μετά την ακολουθεί σε ένα μπαρ, για να την γνωρίσει καλύτερα. Ο Ζανίτος, ο οποίος για χάρη της Ρόζυ θα εγκαταλείψει τη γυναίκα του και την κόρη του, θα ζήσει έναν παράφορο έρωτα. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι η Ρόζυ παίζει μαζί του, όπως το κάνει με όλους τους άντρες που γνωρίζει, με εξαίρεση όμως τον νεαρό κακοποιό Τζιμ (Λιάρος) με τον οποίο είναι πραγματικά ερωτευμένη. Όταν ο Ζανίτος θα ανακαλύψει τι ακριβώς συμβαίνει, θα παραφρονήσει, σκοτώνοντας την Ρόζυ. Μετά από αυτό θα επιστρέψει συντετριμμένος στη γυναίκα του.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου 1965 στις κινηματογραφικές αίθουσες Ίρις, Κοσμοπόλιτ και Πάνθεον στην Αθήνα, ενώ ακολούθησε η προβολή της στους κινηματογράφους Χάι Λαϊφ του Πειραιά, [2] Ορφεύς της Δράμας, [3] Ελληνίς της Αλεξανδρούπολης και Ζάππειον της Βέροιας.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Λολίτες της Αθήνας». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 28 Νοεμβρίου 1965. σελ. 4η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Μακεδονία. 3 Δεκεμβρίου 1965. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Μακεδονία. 12 Δεκεμβρίου 1965. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2023. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κοσυφολόγου, Αλίκη (2012). Η ιδεολογία της γυναικείας σεξουαλικότητας: Αναπαραστάσεις και συγκρότηση προτύπων στον ελληνικό ερωτικό κινηματογράφο της δεκαετίας του εξήντα. Αθήνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. σελίδες 31–32. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]