Λιτμάνοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λιτμάνοβα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λιτμάνοβα
49°22′12″N 20°37′20″E
ΧώραΣλοβακία
Διοικητική υπαγωγήStará Ľubovňa District
Ίδρυση1412
Έκταση17,92 km²
Υψόμετρο656 μέτρα
Πληθυσμός633 (1  Ιανουαρίου 2021)[1]
Ταχ. κωδ.065 31 (pošta Jarabina)
Τηλ. κωδ.052
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χάρτης της επαρχίας Στάρα Λούμποβνα, στην οποία υπάγεται η Λιτμάνοβα.

Η Λιτμάνοβα (ρουθηνικά: Літманова, Litmanova; ουκρανικά: Литманова‎‎, Lytmanova, γερμανικά: Littmannsau‎‎, ουγγρικά: Hársád‎‎, γνωστή ως Λιττμάνοβα έως το 1902) αποτελεί χωριό και δήμο στην επαρχία Στάρα Λούμποβνα της περιφέρειας Πρέσοφ της βόρειας Σλοβακίας. Στη Λιτμάνοβα βρίσκεται ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο και ένα Καθολικό θρησκευτικό χώρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αναφέρεται σε ιστορικά αρχεία για πρώτη φορά το 1412, όταν η Ουγγαρία μίσθωσε τη Λιτμάνοβα στη Πολωνία προσπαθώντας να συγκεντρώσει χρήματα για ένα πόλεμο. Μετά από 360 χρόνια πολωνικής διακυβέρνησης, η Πολωνία επέστρεψε τη Λιτμάνοβα στην Ουγγαρία το 1772. Το χωριό βρισκόταν στο βορειοανατολικό τμήμα της κομητείας Σέπες. Μετά το 1918, η διάλυση της Αυστροουγγαρίας άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Λιτμάνοβα στην επικράτεια της Τσεχοσλοβακίας. Τέλος, το 1993, μέσα από μια κοινή απόφαση, η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε σε δύο ανεξάρτητες χώρες, την Τσεχίατ και Σλοβακία. Από τότε αποτελεί μέρος της Σλοβακίας. Πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ου αιώνα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων και καλύπτει έκταση 17.9 τ.χλμ. Είχε πληθυσμό 629 κατοίκων το 2004. Οι περισσότεροι ήταν Ρουθηνοί. Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στα πολωνικά σύνορα. Δεν υπάρχουν δρόμοι που διασχίζουν τα σύνορα εδώ, αλλά υπάρχουν αρκετές διαδρομές με μονοπάτια πεζοπορίας που περνούν τα σύνορα.

Κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυβέρνηση της Λιτμάνοβα αποτελείται από ένα επικεφαλής δήμαρχος και επτά συμβούλους. Οι εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Κάθε επίσημος εκλέγεται από το χωριό. Δεν υπάρχει όρια θητείας.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση σε αυτό το μικρό χωριό είναι περιορισμένη σε ένα μικρό σχολείο. Το σχολείο έχει περίπου 80 μαθητές, 10 καθηγητές, διευθυντή και υποδιευθυντή. Εδώ διδάσκονται τα μαθήματα των τάξεων 1 έως 4. Για περαιτέρω εκπαίδευση, οι μαθητές πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την κοντινότερη πόλη, τη Στάρα Λούμποβνα, η οποία βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα μακριά.

Σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παρεκκλήσι της Παναγίας της Λιτμάνοβα, η οποία βρίσκεται στο βόρειο Σλοβακία.

Μεταξύ του 1990 και του 1995, δύο νεαρά κορίτσια - η Ιβέτκα Κορτσάκοβα (γεννήθηκε το 1978) και Κάτκα Τσεσελκοβά (γεννήθηκε το 1977) - ανέφεραν αρκετές εμφανίσεις της Παναγίας ως Αμόλυντη Καθαρότητα στο χωριό Ζβιρ στη Λιτμάνοβα. Κατά τη διάρκεια αυτών των θρησκευτικών εκδηλώσεων, οι οραματιστές συνοδεύονταν από πολλούς ιερείς, και τώρα υπάρχει ένα ιερό στη θέση των εμφανίσεων. Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, κάνουν προσκυνήματα σε αυτή την τοποθεσία για να γιορτάσουν τη Θεία Λειτουργία και παίρνουν νερό από ένα αγιασμένο ρέμα.[2]

Αξιοσημείωτοι κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]