Ρουθηνοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρουθηνοί

Σημαία της Ρουθηνίας των Καρπαθίων
Συνολικός πληθυσμός
από 75.000–85.000 έως 1,2 εκατομμύριο [α]
Γλώσσες
Ρουθηνικά · Ουκρανικά · Σλοβακικά · Σερβικά · Πολωνικά[1]

Οι Ρουθηνοί (ρουθηνικά: Русины), είναι κυρίως διάσπαρτες εθνοτικές ομάδες που ομιλούν μια ανατολική σλαβική γλώσσα γνωστή ως ρουθηνικά. Οι Ρουθηνοί κατάγονται από τους Ρουθενιανούς που δεν υιοθέτησαν τη χρήση του ουκρανικού εθνωνυμίου στις αρχές του 20ού αιώνα. Ως κάτοικοι των ορεινών περιοχών των Καρπαθίων, οι Ρουθηνοί συνδέονται μερικές φορές με τη σλοβακική (και επίσης με παρόμοια πολωνική) κοινότητα των Γκόραλ (κυριολεκτικά: «Ορεσίβιοι»). Ο κυριότερος πληθυσμός των Ρουθηνών είναι οι «Καρπαθιο-Ρουθηνοί» της Ρουθηνίας των Καρπαθίων: μιας διακριτής διασυνοριακής περιοχής της δυτικής Ουκρανίας, της βορειοανατολικής Σλοβακίας και της νοτιοανατολικής Πολωνίας. Η γλώσσα τους αρκετά καλά καταλαβαίνεται από Ουκρανούς, Σλοβάκους και Πολωνούς. Στα επίσημα ουκρανικά πλαίσια, οι διάφορες υποομάδες των Καρπαθιο-Ρουθήνων είναι συχνά γνωστές σε συλλογικό επίπεδο ως «Βερχόβιντσι» (Верховинці) που σημαίνει κυριολεκτικά «Ορεσίβιοι». Ενώ στην Πολωνία[2] αποτελούν χωριστές ομάδες των Βοϊκο (Bojkowie) και τον Λέμκο (Łemkowie[3])

Σήμερα, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σερβία και η Κροατία αναγνωρίζουν επίσημα τους σύγχρονους Ρουθηνούς (ή Ρουθένους) ως εθνοτική μειονότητα. Το 2007, οι Καρπαθιο-Ρουθηνοί αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστή εθνότητα στην Ουκρανία από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ζακαρπάτια και το 2012 η ρουθηνική γλώσσα απέκτησε επίσημο περιφερειακό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας καθώς και σε εθνικό επίπεδο βάσει του νόμου της Ουκρανίας του 2012 «περί κρατικής πολιτικής στην Ουκρανία». Οι περισσότεροι σύγχρονοι αυτοαποκαλούμενοι εθνοτικά ως Ρουθήνοι ζουν εκτός Ουκρανίας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο συνολικός αριθμός είναι απλώς μια εκτίμηση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ανάληση εθνικής απογραφής 2011 στην Πολωνία
  2. Στην γενική απογραφή, περίπου 16 χιλιάδες δηλώνουν τον ένα από τα δύο επίσημα στην Πολωνία ρουθηνικό αυτοπροσδιορισμό (Μπόϊκο ή Λέμκο) ως μόνη, ως πρώτη ή ως δεύτερη εθνικότητα τους. Εκτός από 25 χιλιάδες Ουκρανούς, οι οποίοι και αυτή είναι συνήθως ρουθηνικής καταγωγής. Και εκτός από τουλάχιστον εξίσου μεγάλο αριθμό πληθυσμού με σήμερα πολωνικό αυτοπροσδιορισμό, οι οποίοι και αυτοί είναι ροθηνικής καταγωγής. Αυτό οφείλεται σε βίαιους και αιματηρούς μετακίνησης πληθυσμών Πολωνίας, το 1940-1947, από το Κόκκινο Στρατό, και μετά, ως αποτέλεσμα εσωτερικού πολέμου, από την κομμουνιστική ασφάλεια. Και μεταξύ αυτών, μετακίνηση σχεδόν όλων τον Ρουθηνών στην άλλη άκρη της χώρας και μόνο διάσπαρτως (το 1947)
  3. «LEMKOs | Lemkivshchyna | Lemkovyna | Lemko | Boyko | Rusyn | Rusnak | Ruthenians | Carpatho-Ruthenians, etc...». lemko.org. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020. 

Επιπλέον ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]