Λιοντάρι του Τσάβο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το λιοντάρι του Τσάβο (Panthera leo nubica - Πάνθηρ ο λέων ο νουβικός) είναι ποικιλία λιονταριού που ζει στον ποταμό Τσάβο στο εθνικό πάρκο του Τσάβο στην Κένυα. Χαρακτηριστικό των αρσενικών λιονταριών του Τσάβο είναι η έλλειψη χαίτης, το λείο τους τρίχωμα και η ενεργός συμμετοχή τους στο κυνήγι. Επίσης, τα λιοντάρια του Τσάβο είναι γνωστά και για τις ανθρωποφαγικές τους συνήθειες, ύστερα από ένα επεισόδιο που έγινε κατά το χτίσιμο του σιδηροδρόμου της Ουγκάντας.

Λιοντάρι του Τσάβο

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά ('Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες

Αρσενικά λιοντάρια του Τσάβο και αγέλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια αγέλη λιονταριών του Τσάβο κάτω από ένα δέντρο

Τα αρσενικά λιοντάρια του Τσάβο είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα άλλα αρσενικά λιοντάρια, κι έχουν ενεργό ρόλο στο κυνήγι. Έχει υποτεθεί ότι αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στην έλλειψη τροφής στο εθνικό πάρκο του Τσάβο, μία επίπεδη, ξηρή έκταση. Οι αγέλες του Τσάβο είναι μοναδικές, διότι έχουν ένα μόνο κυρίαρχο αρσενικό, όταν οι περισσότερες αγέλες λιονταριών έχουν μέχρι 8 (συγγενικά μεταξύ τους) αρσενικά. Οι αγέλες του Τσάβο τείνουν να είναι οι μεγαλύτερες από όλες, με μέσο όρο 7-8 θηλυκά.

Αρσενικά χωρίς χαίτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρσενικά λιοντάρια του Τσάβο συνήθως δεν έχουνε χαίτη, παρ'όλο που κάποια έχουνε, αλλά λιγο. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για αυτό. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η έλλειψη χαίτης οφείλεται στην αγκαθωτή βλάστηση του πάρκου, στην οποία η χαίτη σίγουρα θα μπλεκότανε προκαλώντας προβλήματα. Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα αρσενικά λιοντάρια του Τσάβο ίσως έχουνε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, που εξηγεί την έλλειψη χαίτης και την επιθετικότητα.

Επεισόδια επιθέσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο αρσενικά είναι γνωστά ως τα ανθρωποφάγα λιοντάρια του Τσάβο, τα οποία ενεργούσαν επιθέσεις σε εργάτες του σιδηροδρόμου Κένυα-Ουγκάντα το 1898. Σκότωσαν περισσότερους από 35 εργάτες σε λιγότερο από ένα χρόνο, πριν σκοτωθούν και τα ίδια από τον Colonel John Peters. Το Σεπτέμβριο του 1991 ο Wayane Hosek βρισκόταν σε κυνήγι σαφάρι στη νότια Ζαμπία, όταν άκουσε ότι κάποιο χωριό είχε τρομοκρατηθεί από τις επιθέσεις ενός λιονταριού. Αφού πήρε την άδεια της κυβέρνησης, και μετά από δύο επίπονες εβδομάδες ανελέητου κυνηγιού σκότωσε το λιοντάρι, το οποίο ήταν λιοντάρι του Τσάβο, και μάλιστα το μεγαλύτερο αναφερόμενο ανθρωποφάγο.

Τα ανθρωποφάγα λιοντάρια του Τσάβο στο μουσείο της Νέας Υόρκης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Philp Caputo: Maneless in Tsavo. National Geographic, April 2002, 40-53.