Λιβανέζικο Κίνημα Νεολαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Λιβανέζικο Κίνημα Νεολαίας (LYM)(αγγλικά: Lebanese Youth Movement (MKG)), επίσης γνωστό ως Maroun Khoury Group (MKG) ήταν μια ακροδεξιά χριστιανική πολιτοφυλακή που πολέμησε κατά τη φάση των ετών 1975-77 του Εμφυλίου Πολέμου στο Λίβανο.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κίνημα ιδρύθηκε στις αρχές του 1970 ως ένωση των ακροδεξιών Μαρωνιτών φοιτητών που αντιτίθενταν σφοδρά στη Συμφωνία του Καΐρου του 1969 και την παρουσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο Λίβανο, από τον Μπασίρ Μαρούν ελ-Χούρυ, υιό του πρώην περιφερειάρχη της περιοχής Ντεκβανέ της Ανατολικής Βηρυττού, Ναΐμ ελ-Χούρυ.

Πολιτική ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κίνημα ήταν σφοδρά αντικομμουνιστικό και αντιπαλαιστινιακό, με ιδεολογία που πήγαζε από τις εξτρεμιστικές θεωρίες που είχαν υιοθετήσει οι Φρουροί των Κέδρων.

To Λιβανέζικο Κίνημα Νεολαίας στον εμφύλιο πόλεμο κατά την περίοδο 1975-77[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Λιβανέζικο Κίνημα Νεολαίας εντάχθηκε στο Λιβανέζικο Μέτωπο τον Ιανουάριο του 1976 και αύξησε την πολιτοφυλακή του με εκπαίδευση, χρήματα και όπλα που του προμήθευαν το Κόμμα Καταέμπ και το Ισραήλ. Αποτελείτο από περίπου 500-1.000 μαχητές, υποστηριζόμενο από μια μικρή μηχανοκίνητη δύναμη τεθωρακισμένων οχημάτων Panhard AML-90, κατασχεμένα προσαρμοσμένα φορτηγάκια Land-Rover σειρών II-III, Toyota Land Cruiser (J40), Dodge Power Wagon W200, GMC Sierra Custom K25/K30, και ελαφρά φορτηγάκια Chevrolet C-10 Cheyenne, εξοπλισμένα με βαρέα πολυβόλα, πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) και αντιαεροπορικά (Α/Α) πυροβόλα. Υπό την προσωπική ηγεσία του Μπας Μαρούν (Bash Maroun), το κίνημα επιχειρούσε συνήθως στις περιοχές Ρας-ελ-Ντεκβάνε, Αΐν ελ-Ραμανέχ και Μανσουρίγιε, επάνδρωνε κατά τόπους τομείς στην Πράσινη Γραμμή της Βηρυττού, ενώ πολεμούσε και σε άλλες περιοχές (όπως έκανε στη Μάχη των Ξενοδοχείων), κερδίζοντας τη φήμη σκληροτράχηλης μαχητικής οργάνωσης.