Φρουροί των Κέδρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Φρουροί των Κέδρων (αγγλικά: Guardians of the Cedars, αραβικά: حراس الأرز, Ḥurrās al-Arz) είναι ένα ακροδεξιό υπερεθνικιστικό κόμμα και πρώην χριστιανική πολιτοφυλακή του Λιβάνου. Ιδρύθηκε από τον Ετιέν Σακρ (γνωστό επίσης με το πολεμικό του όνομα Αμπού Αρζ ή Πατέρας των Κέδρων) και άλλους, παράλληλα με το Ανανεωτικό Λιβανέζικο Κόμμα στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Πήρε μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο του Λιβάνου με το σύνθημα: Λίβανε, στην υπηρεσία σου.

Το 1976 ενώθηκε με άλλες, κυρίως χριστιανικές λιβανέζικες πολιτοφυλακές, σχηματίζοντας το Λιβανέζικο Μέτωπο.

Τα σημεία-κλειδιά της ιδεολογίας των Φρουρών είναι:

  • Ο Λίβανος είναι ένα αρχαίο κράτος μιας μοναδικής εθνότητας.
  • Οι σύγχρονοι Λιβανέζοι κατάγονται από τους Φοίνικες.
  • Η Φοινίκη ήταν η μήτρα του αρχικού Δυτικού πολιτισμού.

Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990 μέχρι την αποχώρηση των Ισραηλινών από το Λίβανο το 2000, οι Φρουροί των Κέδρων σχημάτισαν ένα τμήμα του μη υφιστάμενου σήμερα Στρατού του Νοτίου Λιβάνου (SLA). Μετά το 2000 οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις έπαυσαν και δραστηριοποιούνταν μόνο εντός πολιτικών πλαισίων, διεξάγοντας πολιτικές εκστρατείες για την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων κατοχής από το Λίβανο. Μαζί με την κυριαρχούμενη από χριστιανούς και σουνίτες Συμμαχία της 14ης Μαρτίου, το κόμμα έχει εκφράσει την υποστήριξή του για την εξέγερση στη Συρία.

Σήμερα, οι αναδιοργανωμένοι Φρουροί των Κέδρων είναι ένα νόμιμο και πλήρως λειτουργικό πολιτικό κόμμα. Τελευταία, ο όρος Κίνημα του Λιβανέζικου Εθνικισμού προστέθηκε στην ονομασία τους, η οποία είναι πλέον Φρουροί των Κέδρων - Κίνημα του Λιβανέζικου Εθνικισμού.