Λεξ (ράπερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεξ
Φωτογραφία του Λεξ με αντιανεμικό.jpg
Γέννηση25 Σεπτεμβρίου 1984 (1984-09-25) (37 ετών)
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΙδιότηταΡάπερ
Καλλιτεχνικά ρεύματαΕλληνικό hip hop

Ο Αλέξης Λαναράς (25 Σεπτεμβρίου 1984), ευρύτερα γνωστός ως Λεξ, είναι Έλληνας ράπερ από την Θεσσαλονίκη που ασχολείται με τη hip hop μουσική.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου 1984 και μεγάλωσε στην περιοχή του Φαλήρου. Ξεκίνησε αρχικά ως γκραφιτάς στα 2G (Good Guys) και το 1999 αποφάσισαν να ασχοληθούν με την μουσική, δημιουργώντας τα Βόρεια Αστέρια.[1] Με τα Βόρεια Αστέρια κυκλοφόρησαν 4 δίσκους προτού αποφασίσουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους και να ακολουθήσει ο καθένας σόλο καριέρες. Ενδίαμεσα, είχε δημιουργήσει τα Ανάποδα Καπέλα μαζί με ένα άλλο μέλος των Βορείων Αστεριών, τον Μικρό Κλέφτη, κυκλοφορώντας το πρώτο τους άλμπουμ το 2007.

Το 2010 ξεκίνησε σόλο καριέρα.

Το 2014 κυκλοφόρησε τον πρώτο σόλο δίσκο του με τίτλο Ταπεινοί και Πεινασμένοι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από το Vice ως "ένα από τα πιο "real" δείγματα του σύγχρονου ελληνικού hip hop".[2]

Το 2018 κυκλοφόρησε το άλμπουμ 2XXX.

Το καλοκαίρι του 2019 πραγματοποίησε μια συναυλία στο θέατρο Πέτρας της Αθήνας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 10 χιλιάδες θεατές. Με αφορμή τη συναυλία ειπώθηκε ότι με κάθε live του "ανεβάζει τον πήχη στη ραπ σκηνή".[3]

Οι στίχοι του Λεξ συνήθως αφορούν θέματα όπως η ζωή του απλού άνθρωπου, η οικονομική κρίση, τα ναρκωτικά και οι μικροπαραβατικότητες.[4]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δισκογραφία
Όνομα δίσκου Αριθμός τραγουδιών Έτος κυκλοφορίας
Ταπεινοί και Πεινασμένοι 13 2014
2XXX 9 2018
- Με Βόρεια Αστέρια
Χαλαρά 23 2003
Χαλαρότερα 21 2004
Τα αυθεντικά της πόλης 10 2010
5 Αστέρων 21 2010
- Με Ανάποδα Καπέλα
Δεν μας ξές καλά 24 2007
Film Noir 17 2012

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πώς ο Ποιητής του Περιθωρίου - ή αλλιώς ΛΕΞ - εκθρόνισε Φουρέιρα και Snoop Dog». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020. 
  2. Μια «Συνέντευξη» με τον Λεξ, Vice, Παύλος Τουμπέκης, 17 Μαΐου 2018
  3. «Ο ΛΕΞ 'ταρακούνησε' το Θέατρο Πέτρας». www.news247.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020. 
  4. «Στους στίχους του ΛΕΞ καταλαβαίνεις τι θα πει hip-hop». Oneman.gr. 19 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020.