Βόρεια Αστέρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βόρεια Αστέρια
Voreia Asteria.jpg
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΘεσσαλονίκη, Ελλάδα
Μουσικά είδηΕλληνικό hip hop
Παρουσία1999-2010
Δισκογραφική εταιρείαΗχοκρατορία
ΜέληΜικρός Κλέφτης
Λεξ
Τζαμάλ
Ζήνων
Mondi
Πρώην μέλη3D (1999-2008)
Des
Aldo

Τα Βόρεια Αστέρια, γνωστοί και ως Βορ.Ας, ήταν Ελληνικό hip-hop συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1999 και αποτελούνταν από τους Μικρό Κλέφτη, Λεξ, Τζαμάλ, Ζήνων και Mondi. Στην αρχική δομή του συγκροτήματος συμμετείχε ο 3D, ο Des και ο Aldo. H στιχουργική τους δείχνει να είναι επηρεασμένη από τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Η πόλη τους, η Θεσσαλονίκη, αναφέρονταν επανειλημμένα σε κομμάτια όπως το Θερμή Θεσσαλονίκη και το 24/7.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησαν ως graffiti crew στη Θεσσαλονίκη το 1997, αλλά η φιλία των παιδικών χρόνων και η από κοινού αγάπη για τη μουσική οδήγησε στη σύνθεση του συγκροτήματος το 1999. Η δημιουργία οφείλεται στην ένωση των Άλυτων Γρίφων, Χάσμα και Παρείσακτων, τα οποία ήταν project στα οποία δούλεψαν τα μέλη του συγκροτήματος στο παρελθόν.

Από το 1999, τα Βόρεια Αστέρια παρήγαν και έγραφαν μονοί τους τη μουσική τους. Την παραγωγή των κομματιών είχε αναλάβει ο Mondi με τον Μικρό Κλέφτη, ενώ συχνά συμμετείχαν ο Dof και ο Aldo. Τη μίξη συνήθως αναλάμβανε ο Squeezy Anks.

Το 2003 κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα οι πέντε πρώτοι δίσκοι τους, ως αποτέλεσμα των προηγούμενων χρόνων προετοιμασίας. Μέσα στο 2003, αυτές οι δουλειές μοιραστήκαν δωρεάν μέσα από τις συναυλίες στις οποίες έλαβαν μέρος.

Μέχρι το 2010, κυκλοφόρησαν άλλα επτά άλμπουμς. Τα Βόρεια Αστέρια είχαν απορρίψει τις προτάσεις των δισκογραφικών εταιριών. Τα περισσότερα άλμπουμς τους έχουν κυκλοφορήσει ελευθέρα, ενώ κάποια είχαν αρχικώς κυκλοφορήσει με μια ελάχιστη συμβολική τιμή.

Ωστόσο, μέσα στο 2010, αποφάσισαν να συνεργαστούν με μια ανεξάρτητη ραπ δισκογραφική εταιρία, την Ηχοκρατορία. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2010 κυκλοφόρησαν τον πιο πρόσφατο δίσκο τους, με τίτλο 5 Αστέρων.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χαλαρά (2003)
  • Χαλαρότερα (2004)
  • Squeezy Anks - H.A.S.H. Mixtape (2007)
  • Τα Αυθεντικά της Πόλης (2010)
  • 5 Αστέρων (2010)

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]