Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου
الجيش اللبناني
Έμβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου
Ίδρυση1 Αυγούστου 1945
Σημερινή μορφή:
1983 και 1991
Υπηρεσιακοί κλάδοι
Ηγεσία
ΑρχηγόςΣτρατηγός Ζαν Καουατζί
Δύναμη
Προσωπικό87.000

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου (αραβικά: القوات المسلحة اللبنانية, γαλλικά: Forces armées libanaises, FAL) έχουν ως κύρια καθήκοντα τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας του Λιβάνου, την ασφάλεια των συνόρων, των λιμένων, επιχειρήσεις διάσωσης, καταπολέμηση των πυρκαγιών, καταπολέμηση των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελείται από τρεις κλάδους, το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Αυτοί οι τρεις κλάδοι συντονίζονται από το κέντρο ελέγχου του λιβανικού στρατού, που βρίσκεται στη Γιαρζέ, ανατολικά της πρωτεύουσας Βηρυτού.[1]. Υπάρχει ένα σύνολο από έξι στρατιωτικές σχολές σε όλη τη χώρα. Οι έφεδροι αξιωματικοί συχνά αποστέλλονται σε πρόσθετη κατάρτιση.

Σύμφωνα με τη CIA, ο προϋπολογισμός της Άμυνας του Λιβάνου έφτασε το 2004, τα 540 εκατομμύρια δολάρια (71η στον κόσμο), ποσό που αποτελεί το 3,1% του ΑΕΠ.[2] Περίπου το 85% του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι γαλλικής κατασκευής (μετά τη Σαουδική δωρεά από 3 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ το υπόλοιπο είναι αμερικανικής, βρετανικής και σοβιετικής κατασκευής.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Address Αρχειοθετήθηκε 2013-01-17 στο Wayback Machine.." Ministère de la Défense. Consulté le 3 mars 2013. Voir en arabe Αρχειοθετήθηκε 2013-03-02 στο Wayback Machine.
  2. «Article du Figaro sur l'armée libanaise en aout 2006». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2015. 
  3. «LAF Equipment». Lebanese Armed Forces. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Forces armées libanaises της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).