Κώστας Καντζιλιέρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ο Κώστας Καντζιλιέρης (1945) είναι Έλληνας ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών με ξεχωριστό φωνητικό εύρος και φωνητική δύναμη , από τις μεγαλύτερες φωνές της Ελλάδας.

Ο Κώστας Καντζιλιέρης γεννήθηκε το 1945 στην Τσερνίτσα (σημερινή Αρτεμισία) της Αλαγονίας Μεσσηνίας και σχέση του με το δημοτικό τραγούδι άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία μεγαλώνοντας στην Καλαμάτα όπου και είχε τις πρώτες του συστηματικές μουσικές εμπειρίες συμμετέχοντας στη χορωδία «Ορφέας».

Στο οικογενειακό του περιβάλλον υπήρχαν αρκετοί καλλίφωνοι και γλεντζέδες και τα

καλοκαίρια ακολουθούσε τον πατέρα του στα πανηγύρια στήνοντας υπαίθριο μαγαζί.


Εκεί άκουγε ζωντανά τους μουσικούς της περιοχής, αλλά και όσους έρχονταν από την Λακωνία και την Αρκαδία και όλο το Μοριά.


Όσο περνούσαν τα χρόνια φούντωνε μέσα του η επιθυμία να ασχοληθεί με την παραδοσιακή

μουσική αναλυτικότερα και βαθύτερα. .

Ο ερχομός του στο Ίλιον στην Αθήνα (1963) με πρώτο μέλημα τον βιοπορισμό, δεν του άφησε άμεσα περιθώρια για ενασχόληση με το τραγούδι. Όταν ωρίμασαν οι συνθήκες έγινε η αρχή!

Παρακολούθησε για πέντε χρόνια μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και Δημοτικού τραγουδιού στο "Σύλλογο προς διάδοση της Εθνικής Μουσικής" (ΚΕΠΕΜ)του Σίμωνα Καρρά, του οποίου υπήρξε μέλος της χορωδίας και συνεχίζει τη συνεργασία μέχρι και σήμερα.

Ασχολείται με την έρευνα, την καταγραφή και την ερμηνεία Δημοτικών τραγουδιών του Μοριά και έχει κυκλοφορήσει δύο ψηφιακούς δίσκους ("ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ" με το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας και "Τ'ΑΗΔΟΝΙ Τ'ΑΗΔΟΝΑΚΙ" με τον Καθρέφτη [[www.musicmirror.gr]]. Συνεργάστηκε με το Κρατικό Ραδιόφωνο και λαμβάνει μέρος σε εκπομπές της κρατικής αλλά και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Συμμετέχει σε συναυλίες για το Δημοτικό Τραγούδι (Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, [[Μέγαρο Μουσικής]], Θέατρο Πέτρας, Δημοτικό Θέατρο Πάτρας κ.ά.), ενώ στις μέρες μας συνεργάζεται με Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς στην Πετρούπολη προς ανάδειξη και διάσωση της Ελληνικής μας Παράδοσης.

Η συνάντησή του με τον Χρήστο Πανούτσο (1922-1994)(ερμηνευτή του μοραΐτικου τραγουδιού) υπήρξε καθοριστική, για τη μετέπειτα ερμηνευτική πορεία του και την παράλληλη φοίτησή του για μια πενταετία στη μουσική σχολή του Σίμωνα Καρρά!

Αναθερμαίνωντας το ενδιαφέρον του για το τραγούδι και ωθώντας τον στην αληθινή ενασχόλησή του με αυτό κινείται από επιλογή στα όρια του ημιεπαγγελματισμού, αφού το επάγγελμα του ήταν υδραυλικός, ενώ συνειδητά δεν μετασχηματίζει το τραγούδι σε κύριο επάγγελμα και κρατιέται μακριά από τη βιομηχανία της νυχτερινής διασκέδασης των αστικών κέντρων αποδεικνύοντας την όλη αυθεντικότητα του!

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Albums[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Είχα ένα περιβολάκι (1999)
  • Τ΄αηδόνι τ΄αηδονάκι Δημοτικά τραγούδια του Μοριά (2009)