Κύκλος των Εκλεκτοράτων του Ρήνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κύκλος των Εκλεκτοράτων του Ρήνου, όπως στις αρχές του 16ου αι.
Χάρτης του Κύκλου των Εκλεκτοράτων του Ρήνου από το Topographia Archiepiscopatuum Moguntinensis του Matthäus Merian, 1646.

Ο Κύκλος των Εκλεκτοράτων του Ρήνου (γερμανικά: Kurrheinischer Reichskreis‎‎) ήταν ένας Αυτοκρατορικός Κύκλος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που δημιουργήθηκε το 1512.

Ο κύκλος πήρε το όνομά του από τους τέσσερις (από τους επτά) πρίγκιπες-εκλέκτορες, των οποίων τα εδάφη κατά μήκος του Μέσου Ρήνου αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία της επικράτειάς του.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύκλος αποτελείται από τις ακόλουθες καταστάσεις:

Όνομα Είδος οντότητας Σχόλια
Άρενμπεργκ κομητεία Περιήλθε την αυτοκρατορική αμεσότητα το 1549 υπό τον Ιωάννη του Λιν. Πριγκιπάτο από το 1576, ανήλθε σε δουκάτο το 1644.
Μπάιλσταϊν κυριότητα Κατήχετο από τους κόμητες του Nάσσαου-Ντίλενμπουργκ από το 1343.
Κολωνία πριγκιπάτο-επισκοπή (Επαν)ιδρύθηκε από τον βασιλιά Όθωνα Α΄ το 953, πρίγκιπα-εκλέκτορα και αρχικαγκελάριο της Ιταλίας το 1356. Περιλαμβάνει το Φεστ Ρέκλινγκχαουζεν και το δουκάτο της Βεστφαλίας.
Κόμπλεντς διοίκηση (bailwick) Μια διοικητική ομάδα εδαφών, που περιλαμβάνει την άμεση κυριαρχία του Έλσεν και την κατείχαν οι Τεύτονες Ιππότες.
Mάιντς πριγκιπάτο-επισκοπή Αρχιεπισκοπή που ιδρύθηκε το 781 από τον πάπα Ανδριανό Α΄, πρίγκιπα και αρχικαγκελάριο της Γερμανίας το 1356. Περιλαμβάνει τα Άισφελντ, Ερφούρτη και Ασάφενμπουργκ.
Νήντερ-Ίζενμπουργκ κομητεία Προήλθε από το Ίζενμπουργκ-Ίζενμπουργκ το 1199. Χωρίστηκε το 1502 σε Ίζενμπουργκ-Γκρέντσαου και Ίζενμπουργκ-Νόιμαγκεν (που ενσωματώθηκε στο Ζάυν-Βίτγκενσταϊν το 1554). Εξέλιπε το 1664.
Εκλογικό σώμα του Παλατινάτου παλατινή κομητεία Προέκυψε από το allodium του παλατινού κόμη της Κάτω Λωρραίνης το 1085 υπό τον Ερρίκο του Λααχ. Το κατείχε ο Οίκος του Βίττελσμπαχ από το 1214. Ανήκε στον πρίγκηπα-εκλέκτορα και οικονόμο (truchsess) της αυτοκρατορίας από το 1356.
Ράινεκ μπουργκραβιάτο Φέουδο της Κολωνίας γύρω από το κάστρο Ράινεκ, που κατείχε ο βαρόνος του Φάρσμπεργκ από το 1576.
Tουρν ουντ Τάξις βαρονία Τίτλος (briefadel) χωρίς έδαφος, βαρονία (freiherren) από το 1608, κομητεία από το 1624, ανήλθε σε πριγκιπική κομητεία το 1695.
Τρηρ πρυγκιπάτο-επισκοπή Ιδρύθηκε το 902 από τον πρίγκιπα-εκλέκτορα και αρχικαγκελάριο της Βουργουνδίας (Αρλ) το 1356.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]