Κόναν Β΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόναν Β΄ της Βρετάνης
Bayeux Tapestry scene19 detail Castle Dinan.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1030
Ρεν
Θάνατος11  Δεκεμβρίου 1066
Σατώ-Γκοντιέ
Αιτία θανάτουδηλητηρίαση
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΑλαίν Γ΄ της Βρετάνης και Μπέρθα του Μπλουά
ΑδέλφιαΑουίς της Βρετάνης
Herbert II, Count of Maine
Paula of Maine
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κόναν Β΄ της Βρετάνης (10331066) ήταν δούκας της Βρετάνης από το 1040 έως το 1066, υιός και διάδοχος του Άλαν Γ΄ της Βρετάνης και της Μπέρθα του Μπλουά. Την διαδοχή του Κόναν σφετερίστηκε ο θείος του, Εύδης, που αρχικά ήταν αντιβασιλιάς στην Βρετάνη την εποχή που ο Κόναν ήταν ανήλικος. Όταν ο Εύδης αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία μετά την ενηλικίωση του Κόναν, ο τελευταίος τον συνέλαβε και τον φυλάκισε το 1057.

Μετά την ενθρόνισή του στο δουκάτο της Βρετάνης ως Κόναν Β΄ συνάντησε πολλές απειλές από τα ισχυρά γειτονικά δουκάτα με υποκινητή τον Γουλιέλμο δούκα της Νορμανδίας (μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας). Η Βρετάνη και η γειτονική Νορμανδία ήταν από παλιά αντίπαλα δουκάτα. Ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο δουκάτα (10641065) ξέσπασε όταν ο Γουλιέλμος της Νορμανδίας υποστήριξε έναν επαναστάτη εναντίον του Κόναν στην Βρετάνη. Προ της επίθεσης του Γουλιέλμου στην Βρετάνη, ο Κόναν άρχισε να λεηλατεί τα γειτονικά δουκάτα όπως και περιοχές του δουκάτου του Ανζού (1066) όπου βρήκε τον θάνατο δηλητηριασθείς. Τον διαδέχθηκε η αδελφή του, Αουίς της Βρετάνης, που παντρεύτηκε τον Οέλ της Κορνουάλλης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conan II, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Κόναν Β΄ της Βρετάνης
Οίκος της Ρεν
Γέννηση: 1033 Θάνατος: 11 Δεκεμβρίου 1066
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αλαίν Γ΄ της Βρετάνης
Δούκας της Βρετάνης
1040–1066
με τον Εύδη Α΄ ως αντιβασιλέα (έως το 1057)
Διάδοχος
Αβουάζ της Βρετάνης
Οέλ Β΄, ως δουκικό ζεύγος