Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόλντιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόλντιτς
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Πληθυσμός:8.381[1]
Υψόμετρο:156
Τηλ. κωδικός:034381
Ταχ. κώδικας:04680
Πιν. κυκλοφορίας:L
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το κάστρο του Κόλντιτς έπαιξε ένα σημαντικό ρολο στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο

Το Κόλντιτς (γερμ. Colditz) είναι μικρή πόλη της Γερμανίας, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λειψία, στη Δρέσδη και στο Κέμνιτς ενώ διοικητικά ανήκει στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας. Διατρέχεται από τον ποταμό Μούλντε, που είναι παραπόταμος του Έλβα. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 5.188 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2005.

Η ιστορία της πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη μαζική εγκατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο του ποταμού Μούλντε έγινε το 1046. Το 1083, ο Γερμανός αυτοκράτορας Ερρίκος Δ΄ έκτισε το κάστρο του Κόλντιτς για την ασφάλεια της πόλης. Στα μέσα του 12ου αιώνα κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εμπορική αγορά ενώ δόθηκαν στη πόλη και εμπορικά προνόμια. Το 1504 η πόλη κάηκε σε μια μεγάλη πυρκαγιά αλλά ανακατασκευάστηκε όλη η πόλη το 1506. Τον 17ο αιώνα υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη της κεραμοποιίας και της κατασκευής πορσελάνης και στην περιοχή άνθισαν τα συγκεκριμένα εργαστήρια και εργοστάσια. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου το κάστρο της πόλης μετατράπηκε σε φυλακή για "ειδικούς" κρατούμενους: Επρόκειτο για αξιωματικούς και άνδρες των Συμμαχικών δυνάμεων με ιδιαίτερες ικανότητες στη διοργάνωση μαζικών αποδράσεων. Με τη πτώση της ναζιστικής Γερμανίας η πόλη περιήλθε στην αρχή υπό τον έλεγχο των Αμερικανών, αλλά μετά τη διχοτόμηση της χώρας απέκτησαν τον έλεγχο της οι Σοβιετικοί. Από το 1960 έως σήμερα τα εργοστάσια της περιοχής φημίζονται για τις πορσελάνες τους ενώ από το 1990 ολόκληρη η πόλη διαμορφώθηκε έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Το καλοκαίρι του 2002 μια πλημμύρα προκάλεσε ζημίες στη πόλη αλλά όλες αποκαταστάθηκαν από το γερμανικό κράτος.

Τα μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και όλη η πόλη έχει διαμορφωθεί ώστε να αποτελεί μνημείο, μια αναπαράσταση πόλης από μια άλλη εποχή, δεν παύουν ορισμένα αξιοθέατα να έχουν περισσότερη επισκεψιμότητα. Αυτά είναι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΛΝΤΙΤΣ Το πιο διάσημο στρατόπεδο αιχμαλώτων του Β΄ΠΠ, Βουρλιώτης Σ., τεύχος 102, εκδόσεις ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, Φεβρουάριος 2005


Συντεταγμένες: 51°07′0″N 12°49′0″E / 51.11667°N 12.81667°E / 51.11667; 12.81667