Κυριάκος Κενεβέζος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυριάκος Κενεβέζος
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
Περίοδος
1 Μαρτίου 2013 – 14 Μαρτίου 2014
ΠρόεδροςΝίκος Αναστασιάδης
ΠροκάτοχοςΓιώργος Δημοσθένους
ΔιάδοχοςΚώστας Καδής
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1972, Λεμεσός
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΚυπριακή και Ελληνική
Πολιτικό κόμμαΔΗΠΑ
ΣύζυγοςΜαρία Χωριανοπούλου
ΠαιδιάΚοραλία - Παρασκευή Κενεβέζου
ΣπουδέςPhD, Διδακτορικό Δίπλωμα: "Φιλοσοφία Διεθνών Σχέσεων,

Διπλωματία & Ανατολική Μεσόγειος" Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Νομική Σχολή

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Φιλοσοφική Σχολή
ΕπάγγελμαΝομικός
ΒραβεύσειςΤαξιάρχης του Τάγματος της Τιμής: Commandeur de l'Ordre de l'Honneur

Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών (Ε.Σ.Η.Ε.)

Επίτιμο Μέλος της Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. (Εταιρεία Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας "Ιωάννης Καποδίστριας")
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κυριάκος Κενεβέζος είναι Ελληνοκύπριος νομικός και πολιτικός. Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Είναι Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με παράλληλες εκτός έδρας διαπιστεύσεις σε Αλβανία (Τίρανα) και Γεωργία (Τιφλίδα).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1972. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Β’ και κατά τα έτη 1989 – 1991 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και απολύθηκε με τον βαθμό του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού στην Εθνική Φρουρά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε με βαθμό Άριστα από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας, του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ (PhD) του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. To Θέμα της επί διδακτορία Διατριβής του είναι: «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» Και κρίθηκε ομοφώνως με Άριστα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της φιλοσοφίας του Δικαίου γενικότερα, της φιλοσοφίας των Διεθνών Σχέσεων (PhD in International Philosophy and Public Affairs) ειδικότερα, και ιδίως αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με τη Πολιτική Φιλοσοφία, τη πολιτική και ηθική κυριαρχία στον διεθνή χώρο, τις πολιτικές όψεις του διεθνούς δικαίου, τον ρόλο των διεθνών θεσμών και των ιστορικών διεθνών επεμβάσεων στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει συμμετάσχει σε σειρά διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Νομικής Βιβλιοθήκης. Λαμβάνει μέρος σε συνέδρια, ως επί το πλείστον πολιτικά και ημερίδες ως προσκεκλημένος ομιλητής. Καταπιάνεται με τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και ασφαλώς με τις διάφορες πτυχές του κυπριακού ζητήματος στη διεθνή και εσωτερική πολιτική σκηνή.

Είναι νυμφευμένος με τη Μαρία Χωριανοπούλου και έχουν μία κόρη.[1]

Πολιτική διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κυριάκος Κενεβέζος από την 1η Ιουλίου 2014 ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με παράλληλες εκτός έδρας διαπιστεύσεις σε Αλβανία (Τίρανα) και Γεωργία (Τιφλίδα).[2]

Πριν την τοποθέτησή του στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2013, ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, τα οποία διατήρησε έως τον Μάρτιο του 2014.

Από το 1997 ως το 2013 άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου.

Επί σειρά ετών (2007 – 2014) διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και Επίτροπος  Δικαιοσύνης και Νομικών Υποθέσεων (2009 – 2014).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Διετέλεσε Πρόεδρος της φοιτητικής παράταξης Αναγέννησης Αθηνών. Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Αθηνών και Πρόεδρος της ΠΟΦΝΕ. Έχει βραβευθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής: Commandeur de l'Ordre de l'Honneur. Είναι Επίτιμο Μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών (Ε.Σ.Η.Ε.), Επίτιμο Μέλος της Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. (Εταιρεία Μελέτης Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας "Ιωάννης Καποδίστριας"). Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων από δήμους, πανεπιστήμια και οργανώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι επίτιμος δημότης Χίου και Οινουσσών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κυριάκος Κενεβέζος, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού». www.moec.gov.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2020. 
  2. «Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα - Βιογραφικό Σημείωμα». www.mfa.gov.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά αξιώματα
Προκάτοχος
Γιώργος Δημοσθένους
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
1 Μαρτίου 2013 - 14 Μαρτίου 2014
Διάδοχος
Κώστας Καδής