Κρατικό Έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρατικό Έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΣοβιετική Ένωση
Υιοθετήθηκε6 Ιουλίου 1923
ΚορυφήΚόκκινο αστέρι
ΥποστηρίγματαΣιτάρι
Ρητό"Пролетарии всех стран, соединяйтесь!"
(Ρώσικα)
"Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!"
"Әхли юртларың пролетарлары, бирлешиң!"
(Τουρκμενικά)
"Пролетарҳои ҳамаи мамлакатҳо, як шавед!"
(Τατζικικά)
"Visu zemju proletārieši, savienojieties!"
(Λετονικά)
"Visų šalių proletarai, vienykitės!"
(Λιθουανικά)
"პროლეტარებო ყველა ქვეყნისა, შეერთდით!"
(Γεωργιανά)
"Бутун дунё пролетарлари, бирлашингиз!"
(Ουζμπεκικά)
"Пролетарі всіх країн, єднайтеся!"
(Ουκρανικά)
"Kõigi maade proletaarlased, ühinege!"
(Εσθονικά)
"Պրոլետարներ բոլոր երկրների, միացե՜ք!"
(Αρμενικά)
"Бардык өлкөлөрдүн пролетарлары, бириккиле!"
(Κιργιζικά)
"Пролетарь дин тоатe цэриле, уници-вэ!"
(Μολδαβικά)
"Бүтүн өлкәләрин пролетарлары, бирләшин!"
(Αζερικά)
"Барлық елдердің пролетарлары, бірігіңдер!"
(Καζακικά)
"Пралетарыі ўсіх краін, яднайцеся!"
(Λευκορωσικά)
Παλαιότερες εκδοχές
Έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης
(1923-1936)

Έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης
(1936-1946)

Έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης
(1946-1956)

Το Κρατικό Έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης (ρωσικά: Государственный герб Советского Союза‎‎, Γκασουντάρστβιενι γκερμπ Σαβιέτσκογκο Σαγιούζα[1]), υιοθετήθηκε το 1923 και ήταν σε χρήση μέχρι την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Αν και τεχνικά είναι έμβλημα και όχι εθνόσημο, επειδή δεν ακολουθεί τους παραδοσιακούς εραλδικούς κανόνες, στα ρωσικά ονομάζεται герб (γκερμπ), η λέξη που χρησιμοποιείται για ένα παραδοσιακό εθνόσημο.

Ήταν το πρώτο κρατικό έμβλημα που δημιουργήθηκε σε ένα στυλ γνωστό ως σοσιαλιστικό εραλδικό, ένα στυλ που που παρατηρείται και στο Έμβλημα της λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη έκδοση (1923-1936)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο της πρώτης έκδοσης του κρατικού εμβλήματος έγινε δεκτό στις 6 Ιουλίου του 1923 κατά την 2η συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, και η έκδοση ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.[2] Αυτό το σχέδιο εφαρμόστηκε στο Σοβιετικό Σύνταγμα του 1924, και αναφέρονταν τα εξής: "Το Κρατικό Έμβλημα της ΕΣΣΔ αποτελείται από ένα σφυροδρέπανο σε μια υδρόγειο που απεικονίζεται στις ακτίνες του ήλιου και είναι πλαισιωμένη από τα στάχυα του σίτου, με την επιγραφή "Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε!" σε έξι γλώσσες - τα ρωσικά, τα ουκρανικά, τα λευκορωσικά, τα γεωργιανά, τα αρμενικά και τα αζερικά. Στην κορυφή του Εμβλήματος υπάρχει ένα πεντάκτινο αστέρι."

Το έμβλημα δημιουργήθηκε από τον Βλαντιμίρ Αντριάνοφ και ολοκληρώθηκε από τον Ιβάν Ντουμπάσοφ. 

Δεύτερη έκδοση (1936-1946)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Σοβιετικό Σύνταγμα του 1936, η ΕΣΣΔ αποτελούνταν από έντεκα δημοκρατίες. Ως εκ τούτου, η νέα μεγάλη έκδοση διέφερε από την προηγούμενη, καθώς υπήρχαν 11 κορδέλες που έφεραν το Κρατικό Σύνθημα της ΕΣΣΔ σε έντεκα γλώσσες. Οι γλώσσες που που προστέθηκαν ήταν τα εσθονικά, τα λετονικά, τα λιθουανικά, τα μολδαβικά και τα φινλανδικά.

Τρίτη έκδοση (1946-1956)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αριθμός των δημοκρατιών της ΕΣΣΔ αυξήθηκε στις 16 μετά τον Σεπτέμβριο του 1939, και πριν από το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ο οποίος άρχισε τον Ιούνιο του 1941. Ωστόσο, η τρίτη έκδοση του εμβλήματος υιοθετήθηκε μόνο μετά τον πόλεμο. Με απόφαση του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στις 26 Ιουνίου του 1946, οι 16 δημοκρατίες εκπροσωπήθηκαν στο έμβλημα. Το Κρατικό Έμβλημα της ΕΣΣΔ περιείχε επιγραφόταν σε 16 κορδέλες σε 16 γλώσσες. Οι επιγραφές στα αζερικά, στα τουρκμενικά, στα ουζμπεκικά, στα τατζικικά, στα καζακικά, και στα Κιργιζικά ενημερώθηκαν, καθώς η γραφή των συγκεκριμένων γλωσσών στην ΕΣΣΔ άλλαξε από το λατινικό στο Κυριλλικό αλφάβητο.

Τέταρτη έκδοση (1956-1991)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σοβιετικό κρατικό έμβλημα στο κτίριο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, το 2011

Το 1956, η Καρελο-Φινλανδική ΣΣΔ μετατράπηκε στην Καρελο-Φινλανδική ΑΣΣΔ, και αυτό σύντομα επηρέασε την μορφή του Εμβλήματος της ΕΣΣΔ. Με απόφαση του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στις 12 Σεπτεμβρίου του 1956, η κορδέλα που έφερε το Κρατικό Σύνθημα της ΕΣΣΔ στα φινλανδικά αφαιρέθηκε.[3]

Σύμφωνα με μια απόφαση του Προεδρίου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ στις 1 Απριλίου του 1958, πραγματοποιήθηκε μια μικρή αλλαγή στην Λευκορωσική επιγραφή.

Οι επιγραφές στις κορδέλες (οι οποίες έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ως "Προλετάριοι όλου του κόσμου, ενωθείτε!") είναι οι εξής:

Αριστερά Δεξιά
Τουρκμενικά: Әхли юртларың пролетарлары, бирлешиң (Ähli ýurtlaryň proletarlary, birleşiň)! Εσθονικά: Kõigi maade proletaarlased, ühinege!
Τατζίκ: Пролетарҳои ҳамаи мамлакатҳо, як шавед (Proletarhoi hamai mamlakatho, yak shaved)! Αρμενικά: Պրոլետարներ բոլոր երկրների, միացե՜ք (Proletarner bolor erkrneri, miac'ek')
Λετονικά: Visu zemju proletārieši, savienojieties! Κιργιζικά: Бардык өлкөлөрдүн пролетарлары, бириккиле (Bardyk ölkölördün proletarlary, birikkile)!
Λιθουανικά: Visų šalių proletarai, vienykitės! Μολδαβικά: Пролетарь дин тоатe цэриле, уници-вэ (Proletari din toate țările, uniți-vă)!
Γεωργιανά: პროლეტარებო ყველა ქვეყნისა, შეერთდით ! (P’rolet’arebo q’vela kveq’nisa, sheertdit)! Αζερικά: Бүтүн өлкәләрин пролетарлары, бирләшин (Bütün ölkələrin proletarları, birləşin)!
Ουζμπεκικά: Бутун дунё пролетарлари, бирлашингиз (Butun dunyo proletarlari, birlashingiz)! Καζακικά: Барлық елдердің пролетарлары, бірігіңдер (Barlıq elderdiñ proletarları, birigiñder)!
Ουκρανικά: Пролетарі всіх країн, єднайтеся (Proletari vsikh krayin, yednaytesya)! Λευκορωσικά: Пралетарыі ўсіх краін, яднайцеся (Pralyetaryi wsikh krain, yadnaytsyesya)!
Ρωσικά: Пролетарии всех стран, соединяйтесь (Proletarii vsekh stran, soyedinyaytes')!

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κρατικό έμβλημα δείχνει τα παραδοσιακά Σοβιετικά εμβλήματα, δηλαδή το σφυροδρέπανο και το Κόκκινο Αστέρι πάνω από μια υδρόγειο σφαίρα, και δύο στεφάνια από σιτάρι που καλύπτονται από τις επιγραφές του συνθήματος "Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!" στις επίσημες γλώσσες της Σοβιετικής Ένωσης, με την αντίστροφη σειρά που αναφέρθηκαν στο Σοβιετικό Σύνταγμα.

Όλες οι Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες (ΣΣΔ) και Αυτόνομες Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες (ΑΣΣΔ) είχε το δικό του εθνόσημο, σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένο από το κρατικό έμβλημα της Ένωσης.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ουκρανικά: Державний герб СРСР‎‎, Λευκορωσικά: Дзяржаўны герб СССР, καζακικά: ССРО мемлекеттік елтаңбасы‎‎, λιθουανικά: TSRS Valstybinis herbas‎‎, λετονικά: PSRS valsts ģerbonis‎‎, εσθονικά: NSVL riigivapp‎‎
  2. Bolotina, S. (November 1983). «How Our State Emblem Was Created» (στα Russian). Nauka i Zhizn: 20–24. ISSN 0028-1263. 
  3. (Ρωσικά) Герб СССР Αρχειοθετήθηκε 2007-08-17 στο Wayback Machine.